Dropshotten tijdens gesloten tijd lijkt nog steeds mogelijk?

Tijdens de gesloten tijd zitten de meeste roofvissers thuis op een houtje te bijten. In de periode van 01 maart tot en met eind mei mag er immers niet met kunst- of doodaas gevist worden op roofvis. Lastig als je passie het vangen van roofvis is. Toch zijn er creatievelingen die gewoon doorgaan tijdens de gesloten tijd. Natuurlijk hebben we het dan niet over de “sportvissers”die zich nergens iets van aantrekken en gewoon doen alsof er geen gesloten tijd bestaat. We hebben het natuurlijk over de creatieveling die gebruik maakt van de huidige regels en daarmee aan de slag gaat. Dat kan niet? Ga er dan maar eens voor zitten.

Vandaag loop ik langs het IJ bij het Centraal Station in Amsterdam en zie een paar gasten bezig met dropshotten. Nieuwsgierig geworden of de mannen de gesloten tijd schenden, en met kunstaas of met een stukje vis  in de weer zijn, loop ik er eens naar toe om een kijkje te nemen. De mannen zijn toch echt aan het dropshotten. De sfeer zit er goed in en de een na de andere mooie snoekbaars en baars komt boven water,  wordt onthaakt en verdwijnt weer snel het IJ in.

Omdat ik toch wel benieuwd ben wat ze doen, stap ik eens op ze af en we raken aan de praat. De slimmerds hebben ontdekt dat dropshotten met 2 dauwpieren aan de haak perfect werkt.  Wormen als aas zijn tegenwoordig toegestaan als aas in de gesloten tijd. Ze vissen dus met aas dat toegestaan is in deze periode. Ook wordt er geen kunstaas of dode vis als aas gebruikt.  Als je dan ook de benodigde vergunningen bij je hebt en de roofvis meteen weer laat zwemmen en je vangst omschrijft als “bijvangst” doet niemand je wat. Verrast door zoveel creativiteit sta ik bijna met een mond vol tanden.

Als ik later die dag weer thuis ben besluit ik om zo eens een paar bevriende BOA’s op te bellen om het verhaal eens voor te leggen. De BOA’s hebben er een stevige klus aan en pakken de regels er eens bij. Volgens de Vispas en de Visserijwet mag het. Ze gebruiken immers alleen toegestane aassoorten in de gesloten tijd.  Als ze baars of snoekbaars vangen laten ze deze meteen weer onbeschadigd los. Doordat de sportvissers aangeven dat de gevangen snoekbaars en baars slechts bijvangst is, kun je hoogstens zeggen dat het niet zulke slimme brasemvissers zijn. Het lijkt er dus op dat ze de regels van de gesloten tijd niet schenden.

Alles overziend lijkt het er op dat dropshotten met een paar dauwwormen toegestaan is en je, ook tijdens de gesloten tijd, gewoon je hobby uit kunt blijven oefenen.  Wel even onthouden dat je een dom gezicht trekt als er een BOA aan je vraagt wat aan doen bent.

Groet,

Gijs Nederlof
www.matchfishing.nlTerug

19-12-2020
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank