Visserijsprokkels Ronald Nannings

Het begint weer mooi weer te worden in Nederland. Andere kant van het verhaal is dat er geen regen meer valt en dat er wellicht weer een lange kurkdroge periode voor de deur staat. Met de natuur weet je het echter nooit. De hengels hebben niet onder het stof in de schuur gestaan, elke week was er wel een wedstrijd waar ik in actie mocht komen. Na onze laatste koppel in de Hooivaart vonden Sjaak en ik het tijd om onze kunsten te tonen aan van het Harinxma kanaal.

Waar we in de Hooivaart een prima tactiek hadden sloegen we dit keer de plank deels mis. We gokten op twee paarden, de feeder en de vaste stok. De laatste bleek veel beter te werken. Ik kon kijken naar een roerloze top en Sjaak zat heerlijk te vissen. Uiteindelijk bleken we nog wel 3e te zijn geworden in het vak, maar achteraf had er meer in gezeten. Kortom, weer wat geleerd.


De week er na was de tweede wedstrijd van de club competitie aan het kanaal Kolhorn Alkmaar. Altijd wel garant voor een mooi netje vis. Dit keer bleek het stuk taaier te verlopen voor de meesten. Sjaak moest het doen met een paar scheermes brasempjes. Ik had echter de matchhengel afgestoft en ook meegenomen, daar wist ik aan de overkant een paar leuke vissen te vangen. Geen vloermatten, maar toch weer een leuk slagje vis. Kortom, altijd leuk om deze manier van vissen ook eens te beoefenen.

Peter Krijgsman wist deze wedstrijd te winnen door strak te blijven vissen met de feeder op kopstek. De rest kwam niet boven de 10 kilo uit, kortom een wedstrijd die voor de meesten de boeken in ging als een sof. De keer daarop naar het Noord Hollandskanaal kijken of de vis daar wil meewerken. Dit keer ging het om de VNK cup een wedstrijd die de laatste jaren gehouden wordt op Hemelvaartsdag. Vorig jaar was de wedstrijd binnen een week vol, dit keer ging het moeizaam. De wedstrijd was bij lange na niet vol, maar er deden wel echte toppers mee.

Ramon Ansing had echter een andere wedstrijd, dus die was er niet. Maar Henk Roskam en Willem v.d. Helm waren er weer wel. Kortom, een sterk deelnemersveld. Er werd voor mij geloot, dus ik zat weer in het midden op nummer 8. Naast mij nam Willem v.d. Helm plaats en dan weet je dat je vol aan de bak moet. Want Willem stopt iedereen zo’n beetje onder het gras als het op vissen aan komt. Op stek 4 zat oud Wereld Kampioen Henk Roskam en Sjaak Laan nam plaats op stek 10. Wel een lekker vak geloot dacht ik.

De fluit ging en Willem en Henk trapten vol op het gaspedaal door het vangen van vis. Terwijl Willem wat stilviel ging Henk onverdroten door met het vangen van vis. Zijn buren werden er horendol van. En ik kwam maar traag op gang, dat is meestal niet verkeerd aan het Noord Hollandskanaal. De beten waren wel plagerig, vreemd en uiteindelijk wist ik een paar mooie vissen te landen. Door te wisselen qua montage bleek de vis nog beter te bijten en dat kwam mijn vangst ten goede. Willem bleef mijn schouwspel aandachtig bekijken en dat is was voor mij een goed teken.

Langzaam kom ik in het ritme van vangen en voeren. De vis bleek maar kort te azen, zomaar twee vissen en dan lag je weer een kwartier stil. Het bleken wel mooie vissen te zijn, sommigen van ruim een kilo. Kijk dat schiet lekker op. Uiteindelijk weet ik Willem met een ruim een kilo achter mij te laten en wordt ik 2e in het vak. En Henk Roskam weet de wedstrijd op zijn naam te schrijven.


De maandag er op begon de avond feeder competitie. Ton v.d. Nieuwboer en ik doen al enige jaren met plezier aan deze competitie mee. De organisatie door Karenza en Joop van HSV Alkmaar is in één woord geweldig en er wordt zo nu en dan best wel goed gevangen.  Met de vissers onderling is het altijd wel gezellig. De wedstrijd begon en ik startte aan de overkant. De beten lieten lang op zich wachten. Uiteindelijk weet ik een grondel te verschalken, daar werd ik niet echt vrolijk van.  Hierna nog wat baarsjes. Ik besluit maar even kort te gaan vissen. Dit bleek een goede zet, ik vang meteen een voorntje. Hierna moet ik weer enige tijd wachten op een aanbeet en een bliekje wordt geland. Door een kleiner korfje te gebruiken lijkt de vis de vis hierop positief te reageren. Ik breng maar spaarzaam levend aas en doe wat levende pinken door het voer.

Ook dit bleek een goede zet, er komen wat aanbeten en ik land een fatsoenlijke bliek van 400 gram. Ik besluit het maar weer even aan de overkant te proberen en gelijk vang ik een mooie brasem. Meteen daarna weer ingooien en vang nu weer een grondel en een baars. Die ene brasem bleek dus zijn vrienden te hebben thuisgelaten.

Kortom, daarna weer kort en vang weer wat kleine vissen en wat bliekjes, gevolgd door een mooie brasem. Mijn directe buren konden figureren bij Madame Toussaint, want ze zitten er wat roerloos bij. Na drie uur wordt de wedstrijd afgefloten en diverse vissers waren blij te zijn verlost. Ik weet nog wel 5e te worden midden in het parcours, de kop en staart gaan over mij heen en degenen die er naast zitten. Kortom, volgende keer beter.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

01-06-2023
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank