In 2023 viswedstrijden voor sportvissers met een beperking.

Kerst is de tijd van het jaar om te dromen en te hopen op een betere toekomst. Een Kerstwens die ik dit jaar graag uitspreek, is dat er in 2023 viswedstrijden georganiseerd gaan worden voor hengelsporters met een beperking. Een beperkt deel van deze sportvissers is op dit moment in staat om deel te nemen aan de huidige reguliere wedstrijden. Helaas is het zo dat er op dit moment nog weinig tot geen viswedstrijden worden georganiseerd speciaal voor mensen met een beperking. Het jaarlijks georganiseerde Wereldkampioenschap voor mensen met een beperking kent dan ook geen deelname van een Nederlands team.

Voor deze groep is het belangrijk om deel te kunnen nemen aan wedstrijden en dat dit  veel meer voor ze kan betekenen dan alleen maar het winnen van medailles of trofeeën is vrij snel duidelijk als je met ze in gesprek gaat. Deelnemen aan wedstrijden kan een goede manier zijn om hun zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde te versterken.

Daarnaast is het deelnemen aan wedstrijden ook belangrijk om de beperkingen die ze ervaren te overwinnen. Door het deelnemen aan wedstrijden, krijgen ze de kans om hun grenzen te verleggen en om te laten zien wat ze kunnen. Dit kan helpen om het gevoel van eigenwaarde te versterken en om te laten zien dat mensen met een beperking net zo goed in staat zijn om bepaalde doelen te bereiken als mensen zonder beperking.

Helaas zijn er op dit moment nog weinig viswedstrijden voor sportvissers met een beperking. Gebaseerd op ledenaantallen is hengelsport de 2de sport van Nederland. Als 2de sport is het opvallend dat er nog weinig of niets gedaan wordt op dit gebied. Als bond aangesloten bij het NOC is de kennis die nodig is om aan de slag te gaan met dit onderwerp binnen handbereik. Het is belangrijk om te blijven strijden voor meer inclusiviteit en dus wordt het hoog tijd dat er in 2023 een begin gemaakt gaat worden met het organiseren van viswedstrijden voor deze doelgroep.

Met deze Kerstwens hoop ik dat de overkoepelende hengelsportorganisaties het voortouw  nemen om viswedstrijden te gaan organiseren voor sportvissers met een beperking, zodat ook deze groep sportvissers de kans krijgt om deel te nemen aan wedstrijden. Het zou toch schitterend zijn als de hengelsportwereld in 2023 of 2024 een team af kan vaardigen naar het Wereldkampioenschap voor mensen met een beperking?

 Gijs NederlofTerug

22-12-2022
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank