Visserijsprokkels Ronald Nannings

Door de versoepelingen is het wedstrijdseizoen nu pas echt losgebarsten. En hoe, meteen kon ik vol aan de bak aan het Eemskanaal. Dit keer met de feederhengel in de hand om te kijken of we daar iets mee konden. Nu is vissen in het Eemskanaal een vrij specifieke visserij. Er zwemmen daar in het stukje kanaal forse windes rond die een aanmerkelijk gewicht in de schaal kunnen leggen. De windes hadden er echter de voorkeur aan gegeven om lekker aan de overkant te gaan liggen luieren. Weg van al het lawaai, maar ook weg van de ondiepten en de wuivende rietkragen. En juist uit die wuivende rietkragen vallen insecten waar deze windes op loeren. Nu is het Eemskanaal geen slootje van 40 meter breed, maar tussen de 65 en 70 meter en op sommige stukken zelfs breder.

Het was voor mij al een tijdje terug dat ik die afstanden moest gooien. Aan het Noordhollands Kanaal kan je met 40 meter wel overal uit de voeten. Kortom, er moest wat trainingsarbeid worden verricht om deze afstand met goed gevoel te halen. De trainingen gingen overigens prima en tijdens de finale training ving ik toch maar ruim 10 kilo aan windes aan de overkant. Dus met die ervaring in mijn achterzak wist ik dat het goed zou komen. Echter de vangsten waren in de dagen ervoor behoorlijk minder geworden. Desondanks wist ik mij twee dagen redelijk te weren in het feedergeweld. Het werd helaas geen topklassering, maar dat had ik ook niet verwacht. Soms moet je realistisch zijn.

Zoals ik al eerder schreef doe ik ook mee met de feedercompetitie van HSV Alkmaar. Deze wedstrijden worden gevist op maandagavonden. Nu was ik daar goed begonnen door 2 wedstrijden op mijn naam te schrijven. De 3e wedstrijd werd echter een zware bevalling. De vangsten waren slecht en als je midden in het parcours zit, moet je maar afwachten wat er langszwemt. Je probeert van alles om de vis alsnog te laten azen, maar het ging allemaal vrij moeizaam. Bij deze wedstrijd scoorde ik 10 punten, natuurlijk veel te veel. Achteraf ga je dan beredeneren wat er fout is gegaan. Het zat vermoedelijk in het feit dat ik op de korte afstand met een te korte onderlijn zat. Hierdoor werd het aas vermoedelijk niet rustig genoeg aangeboden.

Aan de andere kant ving mijn buurman een dikke brasem, terwijl hij geen beet op zijn top had gezien. Achteraf baal je dan van zo’n fout, maar ook dat hoort erbij. De week erna mocht ik wederom aantreden, dit keer was het ook een vrij taaie visserij. Maar gelukkig wist ik in korte tijd een paar knappe vissen te vangen. Dit keer was Ton van de Nieuweboer de Sjaak, want dit keer kon hij geen potten breken. Ik wist bij deze schrale editie nog een zes te scoren. Kortom in het klassement is het voortdurend stuivertje wisselen tussen Ton en mij. Peter Krijgsman staat na vijf wedstrijden soeverein bovenaan. Met nog twee wedstrijden te gaan moet het wel gek gaan lopen als Peter de titel niet pakt.

Afgelopen weekend had ik ook nog meegedaan met de selectie vijvervissen. De commercial spullen klaargemaakt en op weg naar het Snakelake bij Putten. Dit water heeft een uitstekend visbestand aan karpers, F1 en allerlei andere vissoorten. Na de loting bleek ik een aardig nummer te hebben geloot. Althans als ik toppers mocht geloven. De start van de wedstrijd was echter zeer taai. Waar Jan van de Bovenkamp als een raket van start ging, sloeg ik steeds een gat in de lucht. Na enige tijd ving ik wat vis, maar het tempo lag veel te laag. Ik ergerde mij aan de afstelling van mijn dobber, die te gevoelig stond. Daarna van dobber gewisseld, maar door een sterke vis vloog het hele tuig het riet in. Gevloek en getier moest ik achterwege laten, dus het werd binnensmonds gemompel.

Toen ik daarna mijn deeltje kapot trapte was ik er werkelijk klaar mee. Kortom, het werd geen wedstrijd waarbij ik in het ritme kwam. Er gebeurde elke keer wel iets waardoor mijn ritme werd verstoord. Kortom een frustrerende wedstrijd, waarbij ik na afloop in sneltreintempo mijn materialen opruimde. Ook in de prijsuitreiking had ik weinig zin, dus ik gaf mijn drankbonnetjes aan de dorstige Gijs Nederlof. Gijs kwam net te kort om zich te plaatsen voor het Open NK vijvervissen. De wedstrijd werd overigens knap gewonnen door André Schipper, proficiat.

Afgelopen week kregen we ook het bericht dat het EK-klassiek is afgelast. Nu de besmettingen door de Delta variant toenemen kleurt Nederland weer rood en zelfs in Groningen donkerrood.  Hoe het de komende weken allemaal gaat uitpakken is nog even koffiedik kijken. Voor nu wens ik iedereen een fijne zomervakantie toe!  

 

Tot hoorns of tot aan de waterkant.

Ronald Nannings.

 Terug

16-07-2021
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank