Visserijsprokkels Ronald Nannings

Het mooie en zonnige voorjaar komt er (hopelijk) weer aan. De komende tijd is het nog vrij koud en schraal in Nederland, maar na de 3e week van april is de verwachting dat het droog en zonnig weer wordt. Althans zo is dat bijna elk jaar. Hopelijk wordt het niet zo droog als vorig jaar. Dat is niet goed voor de natuur en uiteindelijk ook minder goed voor de vissen. Zo nu en dan een voorjaarsbui is goed voor het viswater en de natuur. Je ziet dan dat er dan toch meer leven in de brouwerij komt.

Afgelopen weken heb ik natuurlijk aan de waterkant vertoefd. De vangsten waren over het algemeen goed tot erg goed. Je kunt al echt merken dat het voorjaar er aan zit te komen, de vissen hebben er zin in. Brasems en voorns werden gewoon goed gevangen aan het kanaal. Tot op heden mogen er nog steeds geen wedstrijden worden gevist en dat is natuurlijk jammer. Ik begrijp best dat je een pandemie wilt bestrijden. Als je tenminste 25 meter uit elkaar zit, lijkt mij de kans op een besmetting in de buitenlucht minimaal. Wedstrijdvissers zijn onder elkaar, zover ik weet, over het algemeen geen knuffelaars. Daarnaast wil men de bewegingen en contacten zoveel mogelijk voorkomen. De vraag is of dat allemaal houdbaar is en wel hout snijdt, want intussen zitten veel mensen weer op kantoor, of rijden naar Limburg om de eerste sneeuw te aanschouwen.

Gelet op de grotere viswedstrijden, die in september zijn gehouden zijn er, zover ik weet, geen coronabrandhaarden ontstaan. Je ziet dus dat het aansluiten bij het NOC/NSF niet alleen voordelen kent, in dit geval ook nadelen. Je moet aansluiten bij de overige sporten en er vindt kennelijk, voor mijn gevoel, geen maatwerk voor de viswedstrijden plaats. In elk geval zullen we geduld moeten hebben, totdat er wellicht een verlichting komt in de lock-down die er nu is. Mijn idee is dat het misschien tot juli zal gaan duren voordat er enige verlichting komt. Mogelijk dat er tegen die tijd weer kleine wedstrijden kunnen worden gehouden. Ik zag overigens dat bij in elk geval een vereniging weer wedstrijden zijn opgestart. Deze wedstrijden waren vermeld op de website van Sportvisserij Nederland. Kennelijk hebben zij de regels beter geïnterpreteerd en gelezen.

Wel heel leuk was de video en het stuk in het Visblad over vismaatje Maarten Weel. Maarten is natuurlijk een grootheid op het Noordhollands Kanaal. Regelmatig vist hij met zijn maatje Erwin Bats de pannen van het dak, zo ook bij de jaarlijkse Niprokoppelwedstrijd. Meer dan terecht dat hij een keer “in the picture” staat. Met Maarten heb ik ooit samen in een team gezeten. In het toenmalige Maver-Sensas- HSP Purmerend team maakten we de boel onveilig. Veel gelachen die tijd en ik kijk er met een goed gevoel op terug. 

Afgelopen week heb ik op een doordeweekse dag weer eens een hengeltje uitgegooid. Het weer was redelijk goed, met hier en daar en buitje. Ik besloot, vanwege het koudere weer en de mogelijke scheepvaart, de vaste stok thuis te laten. Dus even de feedermaterialen inladen en dan op weg richting Alkmaar naar het Noordhollands Kanaal. Op het stuk waar ik zit kan je prima parkeren en er is een ruime berm. Dus geen last van fietsers of auto’s die soms verwoede pogingen  ondernemen om je hengel een stukje korter te maken.  


Het stukje dat ik gekozen had, betrof een stukje parcours dat wel vrij diep is. Bijna 5 meter diep, je kunt wel zeggen dat dit een van de diepste gedeelten is van het Noordhollands Kanaal. Ik besloot op twee afstanden te gaan voeren, een op de stoklijn en een op zo’n 40 meter. Ik besloot rijk aan te voeren aan de overkant, geknipte piertjes, dode maden en casters. Op de stoklijn besloot ik wat zuiniger te vissen, daar voerde ik aan met pinkies en casters. Al vrij snel kreeg ik op de korte lijn al een mooie beet, een mooie voorn werd geland. Ik ging er eens goed voor zitten.

Echter vanuit mijn ooghoeken zag ik al de eerste vrachtboot de hoek omzeilen. Niet heel toevallig voer hij over mijn korte lijn heen. Dus alles opnieuw weer opbouwen en hopen op nog een aanbeet. Het duurde enige tijd voordat ik die aanbeet kreeg. Maar de vis trok de top mooi rond en een mooie bliek werd geland. Hierna zag ik de volgende vrachtboot aankomen, dus wederom werd mijn korte stek omgeploegd. Ik probeerde wederom mijn stek opnieuw op te bouwen, maar dit keer had ik geen succes. Het besluit om dan maar op de lange lijn te gaan vissen was daarom snel genomen.

Het duurde vrij lang voordat ik daar een beet kreeg. Een baarsje had mijn aas gepakt en ik dacht dat het wel een taaie dag zou gaan worden. Niets was minder waar, want de top werd wederom flink krom getrokken en een hele mooie brasem werd geland. Daarna weer snel ingooien, wellicht had deze vriend zijn maatjes meegenomen. Mijn idee was juist, want daarna ving ik nog 6 mooie brasems op een rij. Het was wel steeds zoeken naar het juiste aas. Soms met wormen, dan weer met dode maden of twee casters aan de haak. Hierna zag ik wederom verschillende zandschuiten mijn kant op komen.  Het weer werd er ook niet beter op, want een 3e regenbui diende zich aan. Ik besloot maar in te gaan pakken. Het was op zich een mooie dag, zonder de scheepvaart had ik aanzienlijk meer kunnen vangen. Al hoewel, het blijft altijd vissen en dus ook gissen, en dat is gelukkig maar goed ook.

 Tot hoorns of tot aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

05-04-2021
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank