Visserijsprokkels Ronald Nannings

De donkere dagen voor Kerst komen er weer aan. Afgelopen weken ben ik wel actief geweest om te gaan vissen, maar soms zat het weer niet altijd mee. Met een kletsnat pak buiten te gaan zitten heeft niet mijn voorkeur. Afgelopen weken zag ik op Facebook dat er goede vangsten werden geboekt in Limburg en omstreken. Mooie voorns werden er gevangen en vaak een heel netje vol. Na een heel aantal magere jaren lijkt de vis, met name de voorn, weer helemaal terug in de Limburgse wateren.  

Mooi om te horen dat de Limburgse vissers niet meer stad en land hoeven af te rijden voor een mooi netje vis. Het is even afwachten of dit komende jaren ook het geval zal blijven. De beroepsvissers zitten niet stil en ook de aalscholver weet heel goed waar zij de mosterd vandaan kunnen halen. Afgelopen weken was het steeds druk aan het Noordhollands Kanaal. Ik heb zelfs gezien dat er in de vroege ochtend kantnummers werden geprikt aan de waterkant. Kennelijk bestemd voor de plaatselijke wielrenners om een slalom te kunnen maken.

Naast de goede vangsten in Limburg vallen de vangsten in de haven te Enkhuizen ook op. Na een aantal magere jaren is ook daar weer volop voorn te vangen. Een mooi net vol voorns is geen uitzondering. Wel is het zaak om daar vroeg uit te pakken, want het schijnt ook daar wel druk te zijn.  Zelf kom ik niet al te vaak in de haven. In Hoorn word je op de bon geslingerd en in Enkhuizen kun je tussen de hondenvijgen gaan zitten.

Op een zaterdag had ik afgesproken met Ton v.d. Nieuwboer aan het Noordhollands Kanaal. We hadden wel zin om een flink netje vis te gaan vangen. Ton was niet alleen, Jeroen Storck en een andere visser waren met hem meegekomen. We begonnen vol goede moed, maar zagen al snel dat het een moeilijke dag zou gaan worden. Ton begon aan de overkant mosselen te vangen, dus we noemden hem al snel Ton de mosselman. Uiteindelijk werd het een hele schrale visserij met een paar voorntjes en bliekjes. Ton wist gelukkig nog een paar brasems te verleiden tot een aanbeet. Voor de rest een dag om snel te vergeten.   

Op de zondag een week erna had Coen van Bommel zin om weer eens in het Noordhollands Kanaal te gaan vissen. Ik besloot maar mee te gaan. We hadden afgesproken om met hetzelfde voer te gaan vissen. Zodoende konden we daar ook geen discussies over krijgen. In de vroege morgen kwam Coen goed gemutst aanrijden. We besloten op het stukje parcours te gaan vissen bij het Fort van Spijkerboor. Daar staan een aantal boerderijen waar je goed in de luwte kunt zitten.

Zo gezegd zo gedaan. We kozen een mooi plekje uit met de wind in de rug. De hengels uitpakken en het voer aanmaken. Coen behandelde zijn lokvoer als een echte dokter Oetker en voegde nog wat extra smakelijke additieven toe. Als ik aan hem vroeg wat het allemaal was, moest hij lachen. Coen begon met het vangen van een flinke voorn. Wat mij weer de opmerking ontlokte dat deze vis kennelijk vanuit Limburg achter zijn bus was aangezwommen.

Hierna kreeg ik ook mijn eerste beet. We vingen zo nu en dan een visje. Totdat het weer stil werd. Coen haalde uit zijn bus nog wat geheimzinnige potjes en gooide nog flink wat door zijn en voer en de vis was gelijk weer op zijn stek. Ik pakte ook een potje en voegde ook wat toe, maar dat werkte totaal averechts. Kennelijk had ik het verkeerde potje gebruikt. Het was in elk geval een hele actieve en secure visserij. Steeds moest je weer wisselen om in de beet te geraken.

Soms was het schuiven met het lood belangrijk, daarna weer wisselen van aas of schuiven met de dobber. Kortom, Coen en ik vingen wel ons visje. Waarbij Coen door zijn gegoochel met additieven nog wel wat extra mooie bonusvissen wist te verleiden tot een aanbeet. Na een paar uur vonden we het wel welletjes, we hadden beiden een mooi net gave vissen gevangen. Daarnaast veel van elkaar geleerd, dingen uitgeprobeerd en dat is toch wel het belangrijkste bij het vissen.

De komende tijd zijn er voor mij geen wedstrijden. Het wedstrijdseizoen is na een start in september dus al weer aan het eind gekomen. Jammer, dat wel maar het is gewoon niet anders. Ik wens een ieder hele fijne Kerstdagen toe en een gelukkig, gezond en visrijk 2021!

 

Tot hoorns of tot aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

11-12-2020
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank