Visserijsprokkels 51 Ronald Nannings

Deze weken geniet ik van mijn vakantie. Niet dat ik naar het buitenland ga, want ik zie verschillende landen, in verband met de corona, van geel naar oranje en (diep) rood kleuren.  Dus voor mij dit jaar geen woeste plannen om naar een ver oord te gaan. Een aantal jaren geleden grapte ik dat ik bij familieleden op de koffie zou komen op Bali. Men zag dit als een grap van mij. Groot was de verbazing dat ik mij ‘s morgens daar meldde om even een bak koffie te gaan drinken. Dit jaar voor mij geen verrassingsacts, op dit moment is het veel vissen, een beetje klussen aan het huis en familiebezoek.

Over anderhalve week staan de Open Nederlandse Kampioenschappen op het programma. Het Noordhollands Kanaal is dan het strijdtoneel waar titels worden gewonnen en verloren. Ik heb het kanaal natuurlijk een beetje in de gaten gehouden en via lokale vissers krijg ik veel informatie. Het parcours loopt vanaf Westgraftdijk tot aan het Herenhuis bij Spijkerboor. Geruchten gaan dat het parcours niet lang genoeg is en dat er één of twee vakken voorbij Spijkerboor worden bijgezet. Op zich een goede zaak, je zit er natuurlijk niet op te wachten om elkaar ogen uit te steken met elkaars topsets. Je zult maar de verkeerde buurman treffen, nietwaar?

Over buurmannen gesproken, ik heb al een voorspelling gedaan naast wie ik kom te zitten. Als ik met mijn voorziene blik gelijk krijg, dan wordt dat een flinke traktatie. In de beginjaren van de Topcompetitie lootte ik maar liefst vijf maal naast dezelfde deelnemer in twee jaar. We konden er beiden wel om lachen. Maar het lachen verging ons, toen er om ons heen geen fatsoenlijke vis werd gevangen. We konden ons kostelijk vermaken met het vangen van schele possen en niet meetellende baarzen. Dit ontlokte bij hem de uitspraak dat hij nooit meer naast mij wilde zitten. Mijn aanwezigheid zorgde ervoor dat de vis alleen maar wegzwom, zo was zijn stelling.

In elk geval wordt er druk getraind aan het Noordhollands Kanaal, op vrijwel alle dagen zijn er wel wedstrijdvissers aan het kanaal om het de geheimen van te ontfutselen. Op verschillende stukken van het parcours wordt redelijk, goed tot echt super gevangen. Op sommige stukken is het schrapen voor wat visjes, op andere stukken van het parcours kom je leefnetten te kort om de vis te bergen. Zo’n visdag is natuurlijk geweldig, want je waant je al snel Alan Scotthorne en ziet de NK titel al gloren. Niets is zo veranderlijk als het Noordhollands Kanaal en het vissen zelf. Uit mijn visverleden kan ik zo wel wat voorbeelden geven.

 Ik kan mij nog goed herinneren dat Henk de Reus, voormalig teamlid van mij, de dag voor de Topcompetitie aan het Noordhollands Kanaal netten vol brasem ving. Glunderend kwam hij voor de wedstrijd naar mij toe en vertelde mij dat hij een topdag had beleefd. Zijn aas en voeraanpak was daarom gericht op het vangen van heel veel vis. Helaas bepaalde het lot dat Henk stijf in het midden mocht plaatsnemen, in een vak waar weinig vis lag. Henk wist nog een paar verdwaalde possen te vangen en een niet tellende baars, en eindigde op een roemloze notering. Balend als een stekker kwam hij tot de conclusie dat die geweldige training hem compleet gefopt had.

Kortom, je kunt er vrij weinig over vertellen, alles hangt af van de vorm van de dag, de gelote sector, de stek en de keuzes die je zelf maakt. Afgelopen week waren ook Yvonne Bruins en Anne Bruins aan het trainen aan het kanaal. Zij kennen het klappen van zweep en dat zie er ook meteen vanaf. Materialen goed voor elkaar en alles zeer netjes geordend, niet in de laatste plaats door hun sponsor. Ze beleefden er twee mooie visdagen met veel vis en mooi weer. Sjaak Laan had er voorafgaande aan het NK nog een competitiewedstrijd, maar hij had aanzienlijk minder vis richting Spijkerboor. Het was allemaal vrij karig op dat stukje parcours.

Ik besloot maar om mijn stoute schoenen aan te trekken, om ook even een hengeltje uit te gaan gooien. Verderop zat André Schipper te feederen en hij ving ook zo zijn vis. Na een uur was de vis niet meer aan te slepen, wat ik ook deed, de brasem bleef azen als losgeslagen gekken. Kortom, er kon niets fout gaan, want ik ving overal vis mee. Word je daar echt wijzer van, nee helaas niet. De dag er op besloot ik een stukje verderop te gaan vissen, hopende op een wat schralere visserij. Na een uurtje kwam een peloton brasems zich melden en ging de dobber weer regelmatig onder. Kortom, het waren twee geweldige visdagen met hele mooie gewichten. De dag erop vloog de wind in de gordijnen en ging het regenen, de dag erna stormde het en dus bleef ik maar thuis. Even alle materialen op orde maken en zaken gaan organiseren.   

Sportvisserij Nederland heeft een prima keuze gemaakt voor dit kanaal. September is vaak een goede maand, voor wat betreft de vangsten. Voor wat betreft de vangsten per sector, ik verwacht dat er twee hele goede sectoren zullen zijn, met vangsten ruim boven de 20 kilo (dus neem zeker een tweede net mee!). Drie hele karige vakken, waar je denk ik al blij mag zijn met 3 kilo vis. Natuurlijk is het koffiedik kijken, maar zolang ik daar wedstrijden vis op dat stukje parcours, heb ik nooit een NK of TC-wedstrijd meegemaakt dat het in elke sector een groot feest was. En zeker niet bij zo’n grote wedstrijd.

Zelf hoop ik op een visdag, zoals de heer (Jaap) Twikkeler in 2004, die beleefde destijds een topwedstrijd aan het Noordhollands Kanaal en won er een splinternieuwe auto mee. Die beste visser leeft helaas niet meer, maar zijn naam wordt nooit meer vergeten. Het was voor hem een dag, waarbij  vorm van de dag, vistechniek, gelote stek en zijn gemaakte keuzes, allemaal als een puzzelstukjes op de juiste plek vielen. Ik wens alle deelnemers veel succes bij de Nederlands kampioenschappen.  

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

26-08-2020
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank