Visserijsprokkels Ronald Nannings

Eindelijk kwam het verlossende woord voor wedstrijdvissend Nederland: we mogen weer wedstrijden vissen.  Het mocht al op een kleinschalig niveau, maar er mogen vanaf 1 juli weer op grotere schaal wedstrijden worden gevist. Alleen grootschalige evenementen, waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd, zoals het WK-dames aan de Lage Vaart, mag nog niet. Veel vissers die wedstrijden vissen hebben hier naar uitgekeken. In mijn omgeving was men al begonnen met verschillende kleinschalige wedstrijden te vissen, al dan niet in competitieverband, of iets wat er op leek.

Zo ook de vereniging waar ik lid van ben. De eerste oefenwedstrijd was al gevist, maar de vangsten waren nog niet denderend. Het leek erop dat ook de vis moest wennen aan het fenomeen wedstrijden. In elk geval waren er bij deze wedstrijd weer liefhebbers erop af gekomen. De opkomst was niet heel groot, maar was ook niet slecht in deze bijzondere tijden. Gelukkig had de wedstrijdsecretaris alles netjes geregeld met de gemeente die hiervoor toestemming verleende. Latex handschoenen, desinfecterende gel/zeep en een mondkapje en natuurlijk voldoende afstand.

Het loten was mij wederom niet gunstig gezind, ik zat weer eens stijf in het midden van het parcours. Doorgaans is dat meestal niet gunstig, voordat de vis bij je is, heeft deze al vele voerstekken gezien er van geproefd. Ik besloot de visserij maar weer simpel aan te pakken, ik gokte volledig op de feeder. Normaal neem ik mijn vaste stok mee, maar op een plek ik het midden, moet je in mijn beleving gewoon een keuze maken. Op twee paarden wedden brengt alleen maar onrust. 

Ik besloot op twee afstanden te gaan vissen, in het midden en aan de overkant. Een simpele strategie, maar ik had wel twee hengels met verschillende montages gemaakt, zodat ik kon switchen als dat nodig was. Ik heb wel vaker meegemaakt dat het veranderen met montages net dat kleine beetje kan schelen, zodat je een winnende vis kunt vangen. Maar goed, eerst afwachten totdat de vis er was en dan kijken hoe verder.

Het signaal klonk en ik besloot gelijk agressief te voeren, mijn buurman verklaarde mij compleet voor gek. ‘Wat je er in gooit kan je er niet meer uithalen’ riep hij mij na. Ik riep terug; als je weinig gooit is de vis ook weg, dus wat maakt het uit? Dat deze aanpak mij geen windeieren legde was duidelijk, binnen tien minuten landde ik een mooie brasem. Voor mijn buurman het startsein om eens flink bij te gaan voeren. Niet dat het heel veel effect had, want hij bleek kijken naar een roerloze dobber. Ik besloot mijn haak weer mooi te stofferen met wat lekkers en na 10 minuten was het weer raak. Een flinke brasem meldde zich bij het schepnet.

Uit mijn ooghoeken zag ik dat er niet heel wild werd gevangen. Alleen good old Arie Heddes was weer helemaal los. Zijn methodfeeder had hij thuisgelaten, dit keer vertrouwde hij op de normale methode. Arie had ze er dan ook goed op liggen en ving een mooi formaatje vis. Ook Ton van de Nieuwboer kon zijn visje wel vangen. Niet heel groot, maar wel de aantallen. Kortom, het zou allemaal nog spannend gaan worden wie de wedstrijd zou gaan winnen. Helaas kwamen er weer wat schepen voorbij, zodat het feest voor mij wel een stuk minder werd.

Maar ik had wel een stuk of 6 mooie vissen in mijn net liggen, dus laatste zou ik niet gaan worden. Uiteindelijk werd er afgeblazen en na de weging was de uitslag bekend. Ik had met 100 gram verschil de wedstrijd gewonnen. Ton van de Nieuwboer wist mij nog te naderen en good old Arie Heddes werd nog 3e. Ook hij was de vis kwijt na het passeren van twee schepen. Wat opviel waren de goede vangsten over gehele parkoers, kortom een hele verbetering met de wedstrijd eerder.

Van de week er weer op uit geweest om te gaan vissen. Op mijn vertrouwde stek was het weer prima vissen, de ene na de andere mooie brasem werd gevangen naar de andere. Ook teammaat Coen van Bommel had zijn hengeltje uitgegooid en ook zijn vangsten waren uitstekend. Kortom we zijn er klaar voor. September belooft een drukke maand te gaan worden, alle NK`s worden in die maand gevist. Tevens de start van de topcompetitie. Ook de Team-van-het-Jaar-wedstrijden worden weer voorzichtig opgestart.

Voor dit jaar zijn het NK’s met open inschrijvingen. Voorheen moest men zich plaatsen, dit jaar moet men zich gaan inschrijven. En als het vol is, is het vol. Hopelijk is de website van Sportvisserij Nederland tegen een heuse stormloop bestand. Want het zou zomaar kunnen zijn dat er veel vissers willen  meedoen. Aan de andere kant zou het ook wel eens mee kunnen vallen. Voor diegenen die de ambitie hebben om Nederlands kampioen te worden is er dus kans, zonder kwalificatiewedstrijden.

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat ook de Kings Classic door. Een aantal mooie viswedstrijden in Ierland, waar het vissen is in een prachtige omgeving met vriendelijke mensen. De vangsten zijn er ook over het algemeen goed en de visserij is veelzijdig. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik in het guesthouse waar ik verbleef, van de eigenaar voor het slapen een whiskey kreeg. Ik sliep daarna als een mummie en was niet meer wakker te krijgen, met alle gevolgen van dien. Kortom, uit het verleden heb ik er mooie herinneringen aan gehad.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

01-07-2020
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank