Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week hoopten we allemaal op een versoepeling voor wat betreft het organiseren van viswedstrijden.  Sportvisserij Nederland moest echter de richtlijnen van het NOC NSF volgen. Het NOC NSF heeft elke vorm van wedstrijden verboden voor alle aangesloten bonden.  Het maakt niet uit of je 50 of 100 meter uit elkaar zit, elke vorm van wedstrijden is verboden. In elk geval tot 1 september 2020. Voor vele wedstrijdhengelaars was dit een bittere pil. Velen hadden na een mooi winterseizoen, gehoopt om een mooi voorjaar en zomer. Helaas dat zit er dus nu niet meer in. Elk voordeel (aansluiting bij het NOC NSF) kent dus ook een nadeel.

Afgelopen week heb ik natuurlijk weer gevist. Allereerst weer met Sjaak op Bevrijdingsdag. We troffen het niet, we voerden en de vis kwam na een half uur op de stekken. Ik ving nog een mooie brasem en Sjaak wat klein spul. We zagen echter uit onze ooghoeken een aantal volle vrachtschepen het kanaal op stomen en we wisten hoe laat het was. Na het voorbijgaan van deze schepen was het over met de beet. Wat we ook probeerden, de vis kwam er niet meer op. Na twee uur ploeteren, waarbij Sjaak zijn shoarmakruiden weer losliet, zijn we maar gestopt.

We kregen nog wel een tip van Frank Ligthart om polshoogte te nemen bij het Heemtmeer bij Warmenhuizen. Er was daar volgens hem nog wel een visje te vangen. De dag daarna ben ik er naartoe gereden. Ik had slechte ervaringen met het Heemtmeer. Twee jaar terug zat ik er ook eens, het meer was toen in deplorabele staat en het water was helder en zo goed als dood. Ik viste toen met de feeder op 20 meter en ik moet nog beet krijgen. In elk geval had ik het toen helemaal gehad met dat water. Want terugkomen zou ik niet meer gaan doen.

Onder bezielende leiding van Richard Pronk (Nipro) en de HSV De Langedijker Sportvissers is bij de gemeente aangeklopt om dit meer weer op te gaan knappen. In een jarenlang getouwtrek was het uiteindelijk gelukt om de gemeente zover te krijgen om de schoeiingen te gaan verbeteren. Ook federatie Midwest Nederland had hier een bijdrage in, zodat men verenigd de zaken ging oppakken. Er werd een onderzoek gedaan en daaruit bleek dat er iets mis was met de watercirculatie. Richard had een goed idee en men heeft een Airlifter laten plaatsen. Deze zorgt er voor dat de watercirculatie op gang komt en dat de zuurstof in alle waterlagen goed wordt verdeeld.

Ik was er nogal sceptisch over, er was immers zo veel vis dood gegaan. Maar ook daar had men wat op gevonden, men had wat karpertjes uitgezet om elk geval wat leven in de brouwerij te brengen. De eerste vissessie was een feit en ik besloot met de vaste stok te gaan vissen. Ik strooide wat pallets en wachtte even af totdat de vis kwam. Het leek er eerst op dat ik te ver zat te vissen, want ik kreeg totaal geen beet. Totdat ik op een meter of 9 wat belletjes in de het water zag, besloot ik daar wat pellets te gaan voeren.

Niet lang daarna ging de dobber resoluut onder en binnen een paar minuten werd een mooi karpertje geland. Binnen no time gevolgd door wat mooie ruisvoorns. Waar die nu vandaan waren gekomen weet niemand, maar het rammelde ervan op mijn stek. Ik ving achter elkaar mooie ruisvoorns van een formaat waar een vliegvisser jaloers op zou worden. Daarna werd het weer stil en ving ik weer een mooi karpertje. Uiteindelijk ving ik geen ruisvoorns meer maar allemaal karpertjes. Aangezien mijn afstelling van het elastiek niet goed was verspeelde ik ook nog een heel aantal karpertjes, maar dat mocht de pret niet drukken.

Na een paar uur was mijn aas op en ben ik tevreden naar huis gereden. Dit was een mooie vissessie met behoorlijk wat vis. Afgelopen maandag ben ik er weer naar toe gereden. Even kijken of bij de invallende koude de vis nog steeds wilde azen. Ik koos dit keer een andere plek aan de andere kant van het meer. Dit keer had ik naast pellets ook wat mais meegenomen. Na een aarzelend begin kwamen de ruisvoorns op mijn plek, de ene ruisvoorn nog mooier dan de andere. Daarna werd het weer stil en kwamen de karpertjes. Op dit moment zijn deze karpertjes nog wel te temmen, maar ik houd mijn hart vast over een jaar of 2, dan trekken ze mij het meer in vrees ik. Deze sessie verliep nog succesvoller dan de eerste vissessie. Ondanks de koude bleek de vis gewoon erg goed te azen.

Kortom, het was een succes, het Heemtmeer is in recordtempo weer in zijn oude glorie hersteld. Onder bezielende leiding van HSV De Langedijker Sportvissers, Richard Pronk, de gemeente en Sportvisserij Midwest Nederland ligt er weer een prachtig viswater. Mijn complimenten voor alle betrokkenen, hier zullen veel sportvissers erg blij mee zijn.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

13-05-2020
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank