Visserijsprokkels Ronald Nannings

Twee weken geleden met het team de teamwedstrijd van de Grondel gevist. Door trieste familie-omstandigheden kon teammaatje Coen helaas niet meevissen. Op korte termijn een invaller vinden is toch vaak wel een behoorlijk probleem. Diverse vissers hadden hun agenda al gevuld, maar door de inzet van de Grondel werd een vervanger gestrikt. Hier ging geen miljoenenbedrag over de toonbank, een kort telefoongesprek en het was geregeld. Arjen Antonisse werd gevraagd om bij ons team in te vallen en Arjen had er wel zin in. Arjen is een ervaren visser in Friesland en had in zijn rijke viscarrière al diverse prijzen gepakt. 


Goed gemutst reden we naar Groningen en eenmaal de Afsluitdijk over zagen wij de temperatuur echter gestaag zakken. In Groningen aangekomen was er sprake van nachtvorst, met een temperatuur om en nabij het vriespunt. Wij hadden een slecht voorgevoel voor wat betreft de vangsten. Twee weken geleden waren de vangsten goed, toen kon ik nog een mooi netje aan kleine blieken bij elkaar sprokkelen. Maar door de winterse weersomstandigheden zou dat wellicht helemaal anders kunnen worden.

Aangekomen bij de verzamellocatie was het een drukte van belang. Ramon Ansing had, zoals gebruikelijk, een heel sterrenteam om zich heen verzameld.  Met deze visserij zou het nog alle kanten op kunnen gaan. In elk geval waren we snel aan de waterkant en de organisatie had e.e.a. keurig geregeld, want het parcours lag er weer strak bij. Over de visserij tijdens de wedstrijd kunnen we kort zijn. Ik zat zelf naast Meindert de Boer en ik gokte op de witvis. Meindert schnabbelde nog wat kleine baars bij elkaar en dat bleek achteraf hét verschil . Bij dit soort wedstrijden komt het aan op keuzes maken en bij mij pakte dit dus verkeerd uit.

Op basis van een eerdere wedstrijd hadden we een brasemgericht lokvoertje samengesteld, met wat minder werking. Dit bleek een behoorlijke misser te zijn geweest, want tijdens de wedstrijd werd er bijna geen brasem of bliek gevangen. Er werden meer voorns en vooral baarsjes gevangen. Toen de wedstrijd was geëindigd, hadden Arjen en ik het nog redelijk gedaan. De rest van het team kon geen potten breken, omdat zij ook een brasemgericht voer hadden. Een wedstrijd om snel te vergeten dus.

Afgelopen week mocht ik naar Bilthoven voor de cursus wedstrijdcontroleur. Tien jaar geleden had ik deze cursus eerder gedaan en het verzoek was om weer eens langs te komen voor een opfriscursus. Voorafgaande aan deze avond moest ik nog wel even examen doen. Zonder voorbereiding heb ik dat ook maar gedaan en een voldoende gehaald. Geen topcijfer, een zes met weinig inspanning is dat voor mij prima. Op de vraag of ik vaak aan de waterkant zal zijn voor Sportvisserij Nederland? Dat is afhankelijk van mijn visagenda en het rooster van mijn werkgever. Voordeel als wedstrijdcontroleur is dat je een inzicht krijgt in wat de topteams als tactiek hebben uitgedacht en tot uitvoering brengen.

Eenmaal aangekomen in Bilthoven verwachtte ik een aardig clubje aan controleurs. Niets was minder waar, er waren vier controleurs op de cursus. Niet heel veel als je een WK-dames in het vooruitzicht hebt. In elk geval was het enthousiasme er niet minder door. Wat ik wel merkte was dat er wel verschil in inzicht is, ervaring is in dat geval de beste leermeester.

Dit weekend stond bij de club een gezelligheidswedstrijdje op het programma. Een wedstrijd met 3 euro inleg en dus een klein prijsje in het vooruitzicht. De vissende leden van de zomercompetitie hadden om deze wedstrijden gevraagd en we zijn de laatsten om zoiets niet in te willen vullen. De wedstrijd stond puur in het teken van gezelligheid en de visvangst. Niet alle leden waren voor de gezelligheid uitgenodigd en gaf hier en daar wat scheve gezichten. In elk geval kan je niet iedereen tevreden stellen, want dat is een illusie.

De vangsten waren over het algemeen goed te noemen, veel kleine vis en baars. Soms schoot daar een mooie voorn tussendoor en daar kon je van profiteren. Na veel geschuif, gemopper en gepruts kon ik wat voorns bij elkaar sprokkelen, dit was echter niet genoeg voor de overwinning. Frank Ligthart eiste de overwinning op door mooie voorns te vangen. Het feit dat hij het weekend ervoor aan het oefenen was geweest had zeker zijn voordeel.

De komende tijd vis ik hier en daar nog een havenwedstrijd. Maar ik vis ook heel graag aan het kanaal om secuur op de voorns te vissen. Je vangt niet gewichten, zoals dat in de haven gewoonlijk is. Maar soms heb je van die dagen dat het echt goed loopt en dan heb je ook meer voldoening. Verder is het vissen op het kanaal echt heel secuur, je moet elke beet zien te verzilveren, want zoveel beet krijg je niet. Je wordt daar alleen maar scherper door. Niet voor niets zweert Guido Nullens bij het vissen in de winter op een kanaal. Hij werd er o.a. door deze aanpak meervoudig Europees en wereldkampioen mee. Met zo’n advies van deze grote kampioen moet het uiteindelijk wel goed komen.

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings



Terug

18-11-2019
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank