Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen week werden we getrakteerd op onvervalst herfstweer. Sportvisserij Nederland had mede daardoor de tweede jeugdwedstrijd aan het Noord Hollands kanaal afgelast. Het afblazen van zo’n wedstrijd heeft natuurlijk altijd consequenties. Ik kan me dat nog herinneren jaren geleden bij een topcompetitiewedstrijd van Sportvisserij Nederland aan het Juliana kanaal. Destijds zat ik naast Jack Valkenburg, de wind woei er stevig, maar goed we konden er tegenaan. Toen de wind aanwakkerde naar windkracht 8, overdwars aan het kanaal, was het pas echt knokken. Het vissen leek toen meer op paragliden en secuur vissen kon je wel vergeten. Tijdens die wedstrijd brak er ook een onweer los en dat was een beetje te veel van het goede.

Op het stuk waar ik zat werd er geen pepernoot gevangen. Jack en ik waren er ook niet rouwig om toen de wedstrijd na anderhalf uur werd afgelast. Er waren echter ook ploeggenoten die goed in de vis zaten. Henk de Reus ving een paar reusachtige voorns, die konden weer terug het kanaal in. Dus Henk was witheet toen het werd afgelast. En zo waren er wel meer die vonden dat er door gevist kon worden. Ik was nog getuige van het feit dat Henk van Beersum, door de schrik van de bliksem, van de dijk duikelde en een keiharde klap op de keien maakte. Hij kneusde daarbij zijn enkel en verschillende ribben. In elk geval waren dat andere tijden.

Dit weekend zou ik gaan mee vissen met sportvissers vereniging Hoogeveen (SVH). Er was een wedstrijd georganiseerd aan de Hoogeveense vaart. Een watertje waar ik tal van goede herinneringen aan bewaar. En dan in het bijzonder bij de 4 daagse van SVH. We vissen dan vier dagen lang in verschillende wateren in en rond de omgeving van Hoogeveen. Je moet van alle markten thuis zijn en een beetje geluk hebben om goed mee te kunnen doen. In elk geval was het weerzien van deze vaart, nadat ik er een aantal jaren niet meer was geweest. Jan Stoevelaar die o.a. in de organisatie zat, stond mij al bij de lotingstafel op te wachten. Gevolgd door een gemoedelijk weerzien. Jan weet meestal wel waar hij de vis tevoorschijn kan toveren op dit kanaal.

Eenmaal bij de loting was ik niet de gelukkigste. Het eindnummer zat nog in de tas en ik trek weer een nummer in het midden. Onder het mom “niet kletsen maar poetsen” besloot ik naar het water te gaan. Eenmaal aan het water zag ik hoe kraakhelder de vaart was. Je kon je leefnet zien liggen in het water, dus dat beloofde allemaal weinig goeds. Ik besloot weer een vertrouwde mix van v.d. Eynde, G5 en grote voorn, klaar te maken en zwart te kleuren. Het voer rook in elk geval heerlijk, daar zou het niet aan liggen. De vaart lag er stil bij, ik had voor de zekerheid feederhengels meegenomen voor het geval dat hij flink zou stromen, maar dat bleek erg mee te vallen. Ik voeg nog wat bosgrond door het voer en het zaakje zag er aardig donker uit. Kortom, daarvan zou de voorn niet wegzwemmen.

Het beginsignaal begint en begin secuur aan te voeren met de cup. Mijn buurman Stoevelaar junior gooit drie ballen en gaat meteen vissen. Hij krijgt ook meteen vis aan de praat en vangt het eerste uur gelijk mooie voorns. Ik kijk naar een roerloze dobber die maar niet onder wil gaan. Ik besluit op 9 meter te gaan vissen met een ultralicht pennetje, die zakt gelijk onder. Een voorntje van 10 centimeter. Gelijk gevolgd door een kleine baars. Daarna wordt het weer stil. Een katapult mag niet gebruikt worden, dus gebruik een klein cupje. Ik besluit elke keer wat casters en hennep bij te voeren. Met één pink op de haak  en driften links van de voerplek geeft dit wel succes.

Ik vang wat voorntjes achter elkaar en dan wordt het weer stil. Mijn buurman is na zijn goede uurtje ook stilgevallen, nu vangt zijn rechterbuurman weer goed vis. Mijn linkerbuurman krijgt met moeite wat visjes aan de praat. Er komt van Cafe de Brogge nog iemand langs met een gehaktbal, die mij weer de nodige afleiding geeft. Terwijl ik aan het eten ben, zakt mijn dobber onder en vliegt mijn gehaktbal door de lucht. Gevolgd door een klein baarsje, mijn halve gehaktbal is beland in een modderpoel en was daardoor ook niet meer te eten. 


Ik wist nog wel wat vis te vangen, maar ze waren veel te klein van formaat en het waren er te weinig. Mijn buurman op links kon ook niet veel klaarspelen. Stoevelaar junior rechts had echter een goed eerste uurtje met mooie voorns en daardoor zijn slag geslagen om in de prijzen te belanden. Zelfs de kop stek kon niet veel klaarmaken. Al met al een zeer taaie visserij, mede veroorzaakt door een draaiende wind en een kraakheldere vaart. Volgende keer een andere wedstrijd en nieuwe kansen.

 

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald NanningsTerug

10-10-2019
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank