Visserijsprokkels Ronald Nannings.

Deze week stond de clubwedstrijd van mijn vereniging op het programma. De vorige wedstrijd had ik gemist zodat ik 20 strafpunten aan mijn broek kreeg. In het tussenklassement was ik daardoor weer een paar plaatsen gezakt naar een lagere plek. In de wetenschap dat de twee slechtste resultaten worden afgetrokken kon dat na vandaag weer totaal anders worden. Mijn slechtste resultaat was tot dusverre een tweede plaats, al met al geen slecht vooruitzicht.


De afgelopen week had het stevig geregend en ik dacht dat het misschien wel stevig zou stromen. Er was natuurlijk behoorlijk wat water gevallen. Dus de gemalen kunnen weer aan de slag om al dat water af te voeren. Over het algemeen niet verkeerd voor de vis, met name voor de feedervisserij. Een stroompje in het kanaal is veelal niet slecht, de vis moet zwemmen en daardoor ook vreten. In mijn voorbereiding ging e.a. echter behoorlijk fout.

Ik had mijn knipwormen afgezeefd om deze te ontdoen van het apenhaar (kreet van Harry Kleijn). Nu was ik vergeten om na het zeven de wormen weer in de zak te doen, dus waren ze met z’n allen met de noorderzon vertrokken. In elk geval komen ze nu aan hun trekken in mijn tuin,  dus wat zullen de mollen weer smullen. We visten dit keer bij Nieuwe Niedorp, een kanaal dat in deze tijd goed is voor een mooi netje voorns. Het kanaal is ongeveer 2,5 meter diep, met meestal een licht trekje en er is redelijk veel pleziervaart in deze periode van het jaar.


Afgelopen tijd is er wel voorn op het kanaal te vinden, maar aanzienlijk minder dan afgelopen jaren. Kennelijk zijn de aalscholvers langs geweest of heeft een beroepsvisser het op zijn heupen gekregen, wie zal het zeggen. Ik besloot op de langere stok te gaan gokken en een plekje aan te maken met de feeder. Ik had nog denk ik 20 knip wormen over, dus zou ik deze, met mais en casters een feederplek gaan opbouwen.

Met de vaste stok zou ik niet verder gaan vissen dan 11,5 meter, volgens de berichten zou de wind later die dag flink gaan toenemen en dan valt het niet mee om met een 13-meterstok te vissen. Aangezien het kanaal van West naar Oost loopt wilde ik geen risico’s nemen. De wedstrijd begon en ik mocht plaatsnemen in het midden van het parcours. Vanaf het begin van de wedstrijd zat ik al gelijk goed in de vis, veel mooie maatvoorns en zo nu en dan een bliek. De zon kwam echter door en ik kon met geen mogelijkheid mijn dobber meer zien. Dan maar door met de feeder, deze ging gelijk hoepeltjerond en een kleine brasem lag in mijn net. Ik besloot rijkelijk met casters bij te voeren, mijn 20 knipwormen waren al op.


Gelukkig reageerde de vis daar goed op want ik kreeg regelmatig een aanbeet, gevolgd door wat kleinere brasempjes. Al met al sprokkelde ik zo nog wat vis bij elkaar. De wind was nu aardig toegenomen waardoor het verder vissen met de stok wel lastiger werd. De aanbeten waren ook veel minder aanwezig dan in het begin van de wedstrijd. Zo nu en dan probeerde ik het toch met de stok, gevolgd door een klein voorntje of bliekje. Mijn buurman ving een zware vis dacht hij, maar het bleek tot hilariteit een zware boomtak van 1,5 meter te zijn.

Ik besloot mijn wedstrijd uit te vissen met de feeder. Ware het niet dat ik werd geconfronteerd met de pechduivel. Na een inworp schoot mijn top uit de feeder en sneed mijn hoofdlijn door, dus was ik alles kwijt. Vloekend wierp ik mijn feeder in het gras. De concurrentie gniffelde van dit buitenkansje. Het was echter al vrij laat in de wedstrijd en de vis was het al lang zat. Het eindsignaal weerklonk en de meesten wilden snel achter de kachel zitten. Sjaak Laan was een half uur tijd ingepakt, omdat verder vissen met deze wind bijna hachelijk werd. Frans Monden was ook al een uur voor tijd ingepakt en zat aan de koffie in zijn busje.


Beiden zorgden er in elk geval voor dat er snel en correct werd gewogen. Met een gewicht van bijna 7 kilo won ik, ondanks alle pech, nog wel de wedstrijd. Met nog één wedstrijd te gaan heb ik de competitie gewonnen. Deze competitie kenmerkt zich door gezelligheid en doorgaans goede vangsten. Al heb je dat laatste niet altijd in de hand. De beste vangsten werden geboekt aan het Noordhollands Kanaal. Met dank aan VNK Medemblik en wedstrijdleider Sjaak Laan.

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings

 

 

 

 

 

 

 Terug

30-09-2019
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank