Visserijsprokkels Ronald Nannings

Het is even stil geweest, door verschillende oorzaken heb ik geen tijd gehad om een stuk te kunnen schrijven. In elk geval zijn er in de tussentijd wel wedstrijden gevist. In mijn vakantie had ik nog even voor de lol meegedaan aan een commercial wedstrijd. Lollig werd ik er niet van, qua ervaring kwam ik nog veel te kort, waardoor ik die dag niet mee deed voor de prijzen. Het is wel leuk om deze manier van vissen te ervaren, maar het verschilt toch wel op vele details met de "normale" visserij die we op een kanaal gewend zijn.

De maanden augustus en september staan in het teken van de verschillende Nederlandse kampioenschappen. Voor het NK individueel had ik mij niet geplaatst, ploeggenoten Coen van Bommel en Erwin Bats echter wel. Het NK werd gehouden aan het PM-kanaal te Kootstertille, een vrij bekend kanaal binnen het wedstrijdcircuit. Zowel Coen en Erwin kwamen helaas niet in het stuk voor. Zij konden wel vis ter weging aanbieden, maar het was te weinig om op het ereschavot te kunnen komen. Aan de andere kant moet je, naast goed kunnen vissen, ook een beetje geluk met de loting hebben. Richard Sanders deed het midden in het parcours erg sterk.

De week daarop vertrok het team naar het Lateraalkanaal bij Roermond. Er stond daar weer een Team-van-het-Jaarwedstrijd op het programma. Met de thuisvissende ploeggenoten Coen en Max Raes hadden we veel vertrouwen dat het goed zou komen. Tijdens de training werd er goed voorn gevangen, Kristov Houbart ving zelfs een net vol brasem. Met een goed gevoel gingen we dus als team de wedstrijd in. Hier en daar op het laatste moment nog wel gesleuteld aan tactische wijzigingen en voersamenstelling. Het primaire doel was voorns vangen, de brasem zou zich wel gaan melden, als deze in de buurt zwom.

In elk geval werden we volledig verrast door het een complete offday van de voorns. Er werden wel wat voorns gevangen, maar niet in die aantallen in de dagen er voor. Ook vriend brasem was op vakantie. En zo kwam het dat we over moesten schakelen op de grondels. Sommigen kwamen daar wat laat achter of bleven doorvissen op de strategie die vooraf was uitgedacht. Ik zag vooraf al dat de buren grondelstokjes uit hadden gepakt, dus deed ik dat ook maar. Het materiaal was niet helemaal perfect, maar gedurende de wedstrijd wijzigde ik e.e.a. en zo kwam in de grondelmodus. Na anderhalf uur waren die kleine griezels verdwenen en kon ik weer overschakelen naar een normale visserij.

De beten waren echter minimaal en zo bleef het worstelen tot aan het einde van de wedstrijd. Als team zaten we niet in prijzen, een beetje grijs in de middenmoot. Onze dank als team gaat wederom uit naar Visleem.com die ons weer heeft ondersteund. De week erna zou het NK-korpsen wellicht ons meer kansen gaan bieden, zo dachten we. Het Noordhollands Kanaal is niet echt een water wat voor ons wereldvreemd is. Nu is het wel zo dat de vissen van het Noordhollands Kanaal kuren krijgen door de muggenlarven. Het wordt dan onvoorspelbaar hoe de vis dan gaat reageren en waar ze in het parcours begeven.  


In elk geval hadden we ons goed voorbereid. Veel trainen hebben we als team niet gedaan. We kennen allemaal het kanaal en weten wat te doen. Tevens waren de visagenda’s van verschillende teamleden al helemaal vol. We kozen voor een agressieve manier van aanpak, er telt maar één plek en dat is nummer één. Want je kunt wel behoudend en defensief vissen, maar dan vis je veelal in de grijze middenmoot. We kozen er als team voor om niet de meubelen te gaan redden, maar voor de hoofdprijs. Dit geeft natuurlijk ook gevolgen als de gekozen ‘alles-of-niks-strategie` op dat moment niet werkt. Aan de andere kant moet je een keuze maken, door geen keuzes te maken wordt het immers meestal helemaal niks.

Het NK-team bestond uit Coen van Bommel, Sjaak Laan, Erwin Bats, Nick Koopmeiners en ik zei de gek. De loting viel voor ons niet verkeerd uit. Zo lootte ik B1, een plek met wat meer tussenruimte, zeg maar een slaper. Kort voor de wedstrijd kreeg ik een telefoontje, mijn broer was in het ziekenhuis opgenomen. Tja, daar sta je dan. Als het NK individueel was had ik zo ingepakt en weggereden. Ik zat echter in een team en kon met geen mogelijkheid weg. En besloot ik toch maar de wedstrijd te gaan vissen.

De wedstrijdcontroleurs van Sportvisserij Nederland hadden alle begrip voor de situatie. Als de situatie erger werd mocht ik zonder problemen alsnog vertrekken. Gelukkig voor mijn broer bleef de situatie stabiel en kon ik toch blijven vissen. Het bleek een uiterst taaie visserij, met de match wist ik wel wat vis te vangen aan de overkant. Eerst een bliek, daarna een baars, een pos en een grondel. Kortom, ik wist dat dit niet goed was. Daarna met de 13 meter stok gevist, een mooie aanbeet en er hangt een dikke paling aan. Deze tellen echter niet en moeten meteen terug worden gezet.

Na twee uur probeer ik e.a. te forceren door veel aas te brengen, dit geeft nog wel wat aanbeten. Mijn buurman vangt nog veel minder en vertelt dat helemaal geen vis rondzwemt op dit stukje kanaal. Eerlijk gezegd geloof ik wel dat hij daar een punt had. Ik kom uit op een schamel gewicht van 605 gram en word er nog 7e mee in het vak. Ons team komt helaas niet in het stuk voor en we eindigen in niemandsland. Team Maver Evezet prolongeert de titel, proficiat mannen! Voor ons een NK korpsen om snel te vergeten.

  

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald NanningsTerug

19-09-2019
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank