Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week werden we verrast met de prachtige prestatie van Ramon Ansing. Goud winnen op een EK is niet voor iedereen weggelegd. Ramon is geen onbekende van mij. Jaren geleden heeft hij in ons team gezeten bij het NK clubs. Wat toen al opviel waren zijn grote inzet, talent, gecombineerd met vistechnisch inzicht. Hij bleek voor het toenmalig team van zeer grote waarde te zijn, wat resulteerde in twee nationale titels. Nu jaren later is hij de opvolger van nog zo’n topper, Bert Aufderhaar.

Het Nederlandse team had het in zijn geheel het sowieso uitstekend gedaan, met brons op zak kan je met de borst vooruit weer terug naar Nederland. De Ierse visserij is natuurlijk ons niet helemaal vreemd, maar je moet het tijdens zo’n evenement wel even waarmaken. Vooraf gaf ik Ramon al goede kansen, omdat hij ook niet helemaal onbekend was met het parcours. Als je dat dan ook waarmaakt is dat natuurlijk klasse. Proficiat allen voor deze mooie resultaten!

Deze week was er de selectie vaste stok binnen onze federatie, dit keer in een geheel nieuw jasje gestoken. Met een mooi prijzenpakket kwamen er ook meer vissers aan de waterkant. Sommigen had ik al enige jaren niet meer bij de selectie vaste stok gezien. Het is dan ook mooi dat deze vissers er ook weer bij zijn. De vere de vase was dit jaar niet toegestaan. Achteraf gezien is dat een schot in de roos geweest, want ik was er vooraf nogal sceptisch over. Maar je ziet dat dit besluit veel beter heeft uitgepakt voor de breedtesport wat wedstrijdvissen wil zijn.

Er was geen voordeel was voor de teams die vaak of regelmatig met muggenlarven vissen. Zij hebben in die gevallen een nét even betere kwaliteit (inlandse of Poolse muggenlarf), dan de teams die er minder vaak mee vissen. Eigenlijk kon je voorzichtig zeggen dat je hierdoor een eerlijker wedstrijd kreeg. Het ging puur om de technische bagage, wat je als team hebt, en een kloppende strategie met de visserij van het moment. Met andere woorden, je kon alleen vistechnisch of tactisch het verschil maken. Want met voer en aas kon je het verschil bijna niet maken.

Ons team werd vorig jaar met grote overmacht Federatiekampioen met maar liefst 4 vak overwinningen. Dit jaar zou alles anders gaan worden. Er waren 7 teams ingeschreven met grote namen, internationalen, WK-goud-winnaars en voormalig Nederlands kampioenen. Kortom, het zou een hels karwei gaan worden om de titel te verdedigen of te prolongeren.

Wat opviel bij de voorbereidingen waren de vele blieken en voorns. Maar na enige tijd werd het water meer troebel en waren de voorns snel verdwenen. Veel brasem werd er niet gevangen, hooguit een toevalstreffer. We kregen we nog bezoek van een BOA van Sportvisserij Midwest Nederland. Met onze Vispas was gelukkig niets mis. Het voer was al snel uitgestippeld, we visten met Marcel v.d. Eynde World Champion en Brasem Classic. Een fijn gemalen voer, wat goed was voor de blieken, maar waar ook de brasem zeker niet vies van is. Kortom, aan dit voer zou het niet gaan liggen. We hadden er nog wat lichte leem bij toegevoegd, zodat de voedingswaarde werd bijgesteld.

Op de wedstrijddag was het een drukte van belang. Gelukkig werd er met de hand geloot. Dan heb je het lot in eigen hand. Ik was als teamcaptain het slachtoffer om te mogen loten. Nu is het bij mij al een tijdje niet veel soeps met loten, dat bleek al snel nadat ik de nummers had getrokken. We zaten bijna in elke sector in het midden of helemaal verkeerd was ons idee. Mijn teamgenoten keken niet echt blij. Geen nood, een vis heeft vinnetjes en trekt toch zijn eigen plan. De wedstrijd begon en mijn rechter buurman Fred Saarloos was gelijk al helemaal los. Die ving in korte tijd twee geweldige brasems.

De brasems waren er kennelijk wel. Ik cupte wat geknipte wormen bij en zette een zwaardere dobber in, omdat ik de overtuiging had dat de brasam bij mij ook moest rond zwemmen. Niets bleek minder waar, ik keek naar een roerloze dobber. Dan maar weer lichter vissen en vervolgens zag je de dobber voorzichtig naar beneden zakken, gevolgd door een bliekje. Het was continu schakelen met dobbergewichten en zoeken naar de juiste verhouding in de loodzetting. Ondanks al dat schakelen en zoeken kon ik de vis nauwelijks aan de praat houden. Fred Saarloos viste de wedstrijd van zijn leven en ving gewoon goed door.

Ik besloot maar om niet mee te gaan met de goed vangende buurman, maar gewoon mijn eigen wedstrijd te gaan vissen. Zo kon ik toch nog wat visjes bij elkaar sprokkelen, zonder te gokken en zodoende het teambelang op het spel te zetten. Het was niet goed, maar ook niet slecht en ik had er hoofdpijn aan overgehouden. Uiteindelijk eindigde ik als middenmoter in mijn sector. Ook Nick Koopmeiners had het moeilijk en eindigde ook in de middenmoot. Sjaak had het nóg moeilijker en kon ook totaal geen potten breken. Harry kon ook geen ijzer met de handen breken en we vreesden voor de resultaten van de rest.

Al snel kwam Coen met een grote glimlach naar ons toe lopen, hij had een één gevist in grootse stijl. Erwin bleek ook een grandioze wedstrijd met de match te hebben gevist en viste dus ook een één. Onze verwachting was voorzichtig positief, de 3 mindere uitslagen zouden ons wel opbreken, dachten we. Niets bleek minder waar, want we werden wederom federatiekampioen in een sterk deelnemersveld. Zo mogen we dus in september naar het Noordhollands Kanaal om mee te vissen bij het NK voor korpsen.

Met dank aan de organisatie van Midwest Nederland, het was top georganiseerd, dit smaakt naar meer. Bron foto’s van het EK, met dank aan NCFFI.

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings

 Terug

10-07-2019
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank