Visserijsprokkels van Ronald Nannings

Dit weekend stond in het teken van vissen. Eerst de FishOMania Qualifier op het Snakelake in Nijkerk en de dag erna de Team-van-het-Jaar-wedstrijd aan het Beukerskanaal op het programma. Vorige week hebben we het Beukerskanaal al aan de tand gevoeld met het team en dat ging best goed. Er werd redelijk vis gevangen door iedereen. Er werden ook verschillende grote vissen verspeeld. Dat mag met de training, maar bij een belangrijke wedstrijd baal je als een stekker als dat gebeurt.  Dit had allemaal met aaspresentatie te maken en de timing van het aanslaan. Een bliek aast nu eenmaal anders als een voorn. Goed dat we daarop hebben getraind, dat zijn de details die de verschillen bepalen.

De focus van het team ligt op leuke teamwedstrijden vissen en hopen op een dagprijs. Al met al een leuke trainingsdag aan het Beukerskanaal. Veel andere teams waren ook aanwezig, volgens verhalen hadden die teams karrevrachten vol met vis. Het is altijd maar afwachten tijdens de wedstrijd, er kunnen nog zoveel zaken veranderen. Kort voor de FishOManiawedstrijd nog een training gevist met Frans Monden. Die had zijn eigen wonderpellets weer meegenomen en kreeg dan ook voortdurend beet. Het opvallende was dat hij beet krijgt als hij met iets anders bezig was. Gevolgd door een aanslag met wat gemopper.

Het was die dag een uiterst schrale en secure visserij. Daarna nog even bij Hengelsport Nijkerk gaan kijken, waar Frans nog nooit was geweest. Frans keek zijn ogen uit, het was voor hem als een snoepwinkel. Hij kon het niet laten om wat nieuwe vaste stokken van Garbolino beet te pakken. Nadat we een uur te hebben rondgestruind in de winkel was het tijd om af te rekenen en weer naar huis te gaan. Het was vrijdagmiddag en natuurlijk weer behoorlijk druk op de weg.  

De dag erop naar de FishOMania; kijkend naar het deelnemersveld zou het geen appeltje-eitje worden. Veel vis ik niet in het commercial circuit, dat is een kwestie van keuzes maken. Voor deze wedstrijd maak ik graag een uitzondering.. De mannen van Spro/Cresta, Arjan Klop, Stefan Altena, Lucien de Rade en  Hendrik Hamstra, de eigenaar van de Snake Lake, hebben de zaken superstrak voor elkaar. Met zo veel ervaring in het wedstrijdvissen kan het ook niet mis gaan. Teammaatje Kristov Houbart was ook met een busje vol Belgen gekomen. Dat beloofde dus een gezellige dag te gaan worden Het nummertje werd gelukkig handmatig door mijzelf geloot. Altijd fijn, als ik verkeerd loot kan ik alleen mezelf iets verwijten. Dit keer was ik niet geheel ontevreden, nummer 42 kwam voor mij uit de koker. Een stek met mogelijkheden.

Even snel alles op de kar gooien en lopend naar de stek, gelukkig geen kilometers, maar hoogstens honderd meter en je bent er al. Ed Willems had naast mij geloot en ook hij was vol goede moed. Hij is niet meer de jonge god van 10 jaar geleden; hij heeft de 60 immers al aangetikt. Ed hoopte op een 20 karpers van 4 kilo, gelijk in het eerste uur, dan zou hij daarna ons in de kantine gaan aanmoedigen.  In elk geval bleek Ed ook een hele goede dobberbouwer te zijn. Ik stond al kwijlend bij zijn handgemaakte dobbers te kijken. Ed kon dat kwijlen niet meer aanzien en gaf mij gelijk een paar dobbers mee.

De wedstrijd begon en aan de overkant werd gelijk door Roelof Veldhuizen goed gevangen. Die had ze er heel goed op liggen. Ed was nog wat aan het rommelen, maar ook bij hem kwamen de karpers kijken. En al snel had hij er een paar op de kant liggen. Bij mij bleef het nog lang stil. Secuur cuppen met keer wat pellets bracht wat beten. Een paar kleine karpertjes van het formaat postzegel belandden in mijn net. Na een uur eindelijk meer activiteit. De karpers hadden mijn plek gevonden en ik kon aan mijn inhaalrace beginnen. Ik landde een mooi exemplaar van bijna 2 kilo en toen was het weer stil op de plek. Dan maar een andere plek proberen, ook daar bleef het stil. Daarna kreeg ik weer wat beet, maar ik sloeg een slag in de lucht. Kennelijk lijners of kleine vis.

Op de 8-meterlijn kreeg ik weer beet en ving weer een paar mooie exemplaren. Zo ging dat door tot het eind, maar had niet de indruk dat de vis er goed op bleef liggen. Aan de overkant was Roelof Veldhuizen behoorlijk goed bezig, de ene vis na de ander kwam op de kant. En ook Ed liet zich niet onbetuigd. Het eindsignaal klonk en de weegploeg kwam razendsnel langs. Met 9 kilo deed ik niet mee in het stuk, aan de overkant leek meer vis te liggen. Ed wist nog bijna 13 kilo te vangen en had zich geplaatst voor de finale. En Roelof zat er zeker bij, want die had meer dan Ed. Nadat de uitslag bekend was bleek dat ook zo te zijn.

Eenmaal thuisgekomen de materialen weer overladen en weer inladen, de volgende dag immers naar het Beukerskanaal. De klok vooruitzetten gaat bij mij niet altijd even soepel, want ik werd een half uur te laat wakker. Na een donderspeech van teammaatje Sjaak, met flinke spoed naar Steenwijk gereden. Sjaak Laan had maar voor het team geloot. Dat Sjaak niet met de loterij moet meedoen bleek na de loting, niemand had kop of staart, we zaten bijna allemaal in het midden. In elk geval even kennismaken met Mart Saldens, Barry en Max Raes, onze nieuwe teamgenoten. Visleem.com was zo vriendelijk om ons team te voorzien van de leem, daarvoor onze dank. Deze leem is van uitstekende kwaliteit en wordt door vele wedstrijdvissers in binnen- en buitenland gebruikt. Kortom een echte aanrader en aan de leem zou het niet liggen!

 

De tactiek was vrij simpel. Geen gekke dingen doen met voeren, gewoon netjes en secuur vissen. Alles werd in gereedheid gebracht, matchhengel, de korte lijn en de 13 lijn. Het zou vandaag een taaie visserij worden. Met Frans van Berkel twee plekken verder wist ik hoe laat het was. De wedstrijdvissers noemen dit kanaal niet voor niks het Frans van Berkel kanaal. In elk geval zat Frans ook niet in de wedstrijd. Om mij heen werd ook niet zoveel vis gevangen, wel wat kleine visjes. Op de 13-meterlijn kreeg ik in het begin wat voorzichtige beten, ik merkte al snel dat ik lichter moest gaan vissen.  Het was steeds schakelen tussen de afstanden om zo een visje te sprokkelen. Op het eind ving ik nog een mooie bliek.

Deze bleek wel belangrijk te zijn, want met alleen kleine vis, had ik het niet gered. De basistactiek was niet verkeerd, het zat hem in de details van de uitvoering. Soms heb je van die wedstrijden dan loopt het, maar dit keer liep het even niet. Ik eindigde ergens in de grijze middenmoot. Mijn teamgenoten hadden keurige resultaten, Max een acht, Sjaak een 5 en Harry zelfs een 3. Voor Max een schitterend debuut op dit niveau. Mart en ik waren vandaag de pechduivels. Ons team eindigde ook op een 9e plaats, strak in de middenmoot. Volgende keer nieuwe wedstrijd, nieuwe kansen.

  

Tot Hoorns of aan de waterkant,

Ronald NanningsTerug

01-04-2019
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank