Op naar de 28 april.

Jawel, de prefinales van de Benelux FishOMania Qualifier zitten er op. Afgelopen weekend stonden er twee prefinales op het programma. De week voorafgaand aan deze wedstrijden was er druk getraind op het Snake Lake van de Berenkuil. Het is dan altijd afwachten wat de vis gaat doen tijdens de wedstrijden.

Zaterdag was het prachtig visweer. Met een zonnetje erbij wordt het in het vroege voorjaar dan al snel een graag of 16. De vis had er ook zin in en liet zich goed vangen. De dagwinnaar was ook geen onbekende; Jurgen Spierings trok de wedstrijd met 25 kilo naar zich toe.

Dat zo’n dag niet alleen vreugde brengt maar hier en daar toch ook wel wat verdriet blijkt wel uit de toppers die er niet in slaagden om bij de eerste 20 te eindigen.  Zo eindigde Lars Bakovens op de 21ste plaats en viel zo net buiten de boot. Ook Maikel van der Mee slaagde er niet in om de eerste 20 te bereiken. Dat de Belgen ook goed uit de voeten kunnen op dit water blijkt wel uit de resultaten. Als ik het goed gezien heb zaten er zaterdag onder de 20 finalisten zo’n 8 Belgen.

Zondag was het heel andere koek. De wind was gedraaid naar het noorden en het was een stuk frisser. Ook de vis vond het wel even goed. Volgevreten van de voorgaande dagen lagen die blijkbaar ook uit te buiken. Gemiddeld waren de vangsten ongeveer de helft van die van zaterdag.

Dagwinnaar werd Rob van Riessen. Met ruim 15 kilo liet hij de rest van het deelnemersveld achter zich. Buurman Carl Visser deed niet veel voor hem onder; met bijna 14 kilo greep hij plaats 2. Ik zat zelf op stek 37 en kon er geen potten breken; 14 visjes en 3300 gram. Buurman Laurens Sterkx bleef steken op 5500 gram; 100 gram te weinig voor een finaleplaats. Kim Baert, vissend vanaf stek 39 slaagde er in een brasem van ruim 3 kilo te scheppen waardoor ze op 6300 gram kwam. Dat gewicht was wel voldoende voor een plaats bij de eerste 20. 

Op 28 april wordt de finale van deze Qualifier gevist. Met 40 man gaan ze dan uitmaken wie er naar de grote UK-finale gaat.  De kanshebbers? Oef, altijd lastig om daar antwoord op te geven. De Belgische delegatie bestaat stuk voor stuk uit wedstrijdhengelaars die allemaal in staat zijn om de finale te winnen. Vanuit Nederland is Eric van Otterloo natuurlijk een kanshebber.

De eerste klap wordt echter ’s ochtends al uitgedeeld tijdens de loting. Loot je een kop-, staart- of topplek, dan maak je kans. Zit je in de rij, dan vis je mee voor de ereplaatsen.  De bal is rond, zoals ze in de voetbalwereld zeggen, en er kan van alles gebeuren. Het zou mij niet verbazen als er straks iemand voor een verrassing gaat zorgen.  Mannen als Dennis van Hemert, Carl Visser en Be Hartman grijpen ook hun kans als ze een goed nummertje uit de emmer trekken.

Gijs NederlofTerug

01-04-2019
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank