Visserijsprokkels van Ronald Nannings

Ik  had al voorspeld dat één van de grote kanshebbers voor een medaille het Nederlandse feederteam was. Uiteindelijk was mijn inschatting redelijk goed. Het feederteam heeft het geweldig gedaan:  zilver met het team en de fantastische wereldtitel door Frank van der Schaft. Ik kan mij nog goed herinneren dat Frank in zijn jonge jaren altijd met zijn vader meeging. Bij o.a. de wedstrijden aan de Amstel waren vader en zoon van der Schaft veelvuldig aanwezig. Vaak kwam hij in zijn jonge jaren even vragen of je nog wat gevangen had. Kleine jongens worden nu eenmaal groot en Frank werd een hele grote. Kortom gefeliciteerd allemaal met dit prachtig resultaat.

De wintervisserij begint wat minder te worden, de dagen worden wat langer en de natuur begint zich op te maken voor het voorjaar. In dit jaargetijde zijn de vangsten doorgaans wel goed, al duurt het wel even voordat de vis gaat azen. Afgelopen week naar het Noordhollands Kanaal geweest, waar ik met de stok een taaie visserij had, terwijl Ton van de Nieuwenboer met de feeder zakken met vis ving. Ton zweert bij zijn nieuwe voer, dat alle brasems doet kwispelen. Kortom, Ton was los aan het Noordhollands Kanaal. Dat belooft wat voor de Topcompetitie, waar Ton al jaren aan mee doet.

Na veel wikken en wegen is ook Johnno tot de conclusie gekomen dat wedstrijdvissen op topniveau wel erg veel tijd kost. Als je een eigen bedrijf opstart is dat ook een vrij lastige en moeilijke combinatie. Stoppen met een gouden medaille op zak is echter geen schande, je stopt dan op je hoogtepunt. Het is natuurlijk jammer zo’n besluit, Johnno was altijd de vrolijke noot in het team en altijd wel in voor een grap. Maar zijn genomen besluit begrijp ik volledig. Met wedstrijdvissen alleen heb je immers geen brood op de plank.  Team Van Voskuilen doet dit jaar niet mee met de topcompetitie. 

Dit weekend werden we verwend met schitterend voorjaarsweer. Hier en daar werden weer records gebroken qua temperaturen. De vis is echter nog niet helemaal uit zijn winterslaap. Ik moest dit weekend helaas werken, maar kon eindelijk in mijn handen wrijven toen het maandag werd. De materialen tiptop in orde gemaakt in de auto gelegd. Even een lekker voertje maken van een bekende fabrikant en gaan met die banaan. 


Eenmaal aan de waterkant ligt het Noordhollands Kanaal er als een biljartlaken bij. Ik zie dat er al wat vissers aan het vissen zijn en die zijn aan het wandelen. Dat is geen best teken, denk ik dan. De materialen opbouwen en vissen maar. Na enige tijd krijg ik een flauwe beet, maar ik sla een slag in het luchtledige. De visserij kenmerkt zich als zeer taai. Tussendoor belt een collega die nog wat mails met mij wil doornemen, geen probleem allemaal. Ik probeer diepte te wisselen, een lichte en zware dobber. Kort onder de kant, maar geen beet te krijgen.

Ik begin er een beetje moedeloos van te worden. Op enig moment hoor ik een auto aan komen rijden op de kanaaldijk. Ik kijk naar rechts en zie dat de auto enigszins zwalkend over de weg gaat. Eerst komt deze recht op mij af en plots een draai naar links, zo de kanaaldijk af. Ik zie dat de auto de sloot in rijdt en op zijn zij ligt. Ik kijk beduusd en waan mij in een film. Ik leg mijn vismaterialen aan de kant en bekijk even heel kort de situatie. Gelukkig heb ik in het verleden calamiteitentrainingen gevolgd, die komen mij nu goed van pas. Ik houd een motorrijder en een wandelaar aan. Ik vraag aan de motorrijder of hij snel 112 kan bellen. Ik wacht geen moment meer af en loop de sloot in. Ik vraag de wandelaar mij te helpen en hij volgt mijn voorbeeld.

Ik kijk in de auto en zie daar een oude vrouw die verdwaasd en in paniek is. Ik probeer het portier te openen, maar dat zit op slot. Samen met de wandelaar weten we de vrouw gerust te stellen en zij haalt het slot van het portier. Het portier maak ik open en ik geef de oude vrouw instructies om rustig uit de auto te komen. Voetjes op het stuur zetten en dan proberen beide handen op de deurdorpel plaatsen. Dit lukt gelukkig prima, we weten haar uit de auto te helpen en via de zijkant van de auto weten we haar veilig op de kant te brengen. Haar hond zit echter nog achter in de auto. Ik kijk even achterin en zie de hond trillend kijken. Hij zit echter op het droge, dus dat was geen probleem. Ik vraag aan de vrouw of ze alle belangrijke spulletjes bij zich heeft. Ze geeft aan dat haar handtas nog in de auto ligt, die weten we uit de auto te halen. We laten de oude vrouw in gras even bijkomen en ze vertelt aan ons dat ze onder het rijden een black-out had gekregen.

Inmiddels heeft de motorrijder alle hulpdiensten gemobiliseerd: de brandweer, politie en ambulance komen met verschillende auto’s aanstuiven. Er is inmiddels een grote menigte ramptoeristen gekomen die erg druk foto’s aan het schieten zijn. Ze vertellen elk een eigen versie van hun verhaal.  Gelukkig weet de politie wel hoe deze ramptoeristen te omzeilen en ze vragen mij, de motorrijder en de wandelaar de gegevens, toedracht en hoe het gebeurde. Vervolgens geef ik de oude vrouw, de motorrijder en de wandelaar een hand. 

Ik heb veel meegemaakt met het vissen, maar realiseer mij dat ik geluk heb gehad. Want stel dat ze in plaats van rechts, naar links was gereden, dan had ik dit niet kunnen navertellen. Weer een Vispas en een wedstrijdvisser minder; gelukkig is het mijn tijd nog niet. Ik pak snel mijn spullen in, ik heb een nat pak en mijn visdag is naar de knoppen. Maar dit keer wel voor een goed doel, volgende keer nieuwe kansen, hopelijk zonder calamiteiten.

 

   

Tot Hoorns of aan de waterkant,

Ronald NanningsTerug

26-02-2019
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank