Feederen met WELTMEISTER Jens Dirksen

(Jan v.d. Bovenkamp) "We zien elkaar bij Langebosch”, zegt hij alsof ik dan direct voor ogen heb waar dat is. Langebosch blijkt een fantastisch meer nabij Veendam. Prima stekken en alle mogelijkheden om je werpkwaliteiten te testen, want tegen de overkant vissen gaat echt niet; dit is een meer van formaat.


Ik sta er al even als Jens aankomt: een jonge sportieve kerel en een echte sportvisser. Een WELTMEISTER.  Ik schat Jens begin 30 en ik hoop niet dat ik hem hiermee beledig. Jens werd in 2016 Wereldkampioen met het Duitse Team. Een verrassend resultaat, want hij was voor de eerste keer geselecteerd voor het WK. Terecht, dat bewijst hij al een hele periode. Jens kan prima uit de voeten bij een korte, snelle visserij maar schuwt ook de afstandsvisserij op kneiters van brasems niet. Een allround feedervisser die zich voor 100% heeft gespecialiseerd op deze visserij en waar veel meer inzit dan velen vermoeden.


Jens “Ja veel sportvissers denken dat als je maar ver kunt gooien het feederen een makkie is, nou ik zou zeggen, “Think Twice”"! Bij het feederen is het zaak een aantal zaken perfect op de rit te hebben, nog voor het denken aan hengels, korven en vis vangen is het zaak je positie aan het water perfect te organiseren. Een stabiele feedersteun die voor jou werkt, een stabiele kist met eronder eventueel een stabiel plateau. Een goed gepositioneerd zijplateau (of zelfs twee) zodat je je materialen en vooral ook het aas en voer binnen handbereik hebt. Alles moet erop gericht zijn om comfortabel, en georganiseerd te kunnen vissen.

Let bijvoorbeeld ook eens op wat er achter je stek aan de hand is; een overhangende tak of een hoog stuk riet is al gauw een belemmering bij het werpen. Ook daar waar je top zal zijn tijdens het vissen of bij het aanslaan is elke afleiding van heen en weer bewegend riet etc. een belemmering, iets dat ik met wat handige tools zoals de heggenschaar, de Evezet weedcutter etc. direct te verwijderen is. Alles is gericht op werpen zonder obstakels en vissen zonder belemmeringen!Jens plaatst secuur alle items die hij nodig heeft op vaste posities en grijpt dus nooit mis! Een lange eigenbouw onderlijnenkist zorgt ervoor dat er in geen enkele onderlijn een krulletje zit, aan alles is gedacht. Per lengte een afwijkend kistje. OKE, het is wat meer volume om mee te sjouwen maar het werkt! Zelf knopen van onderlijnen is tot kunst verheven, voor hem geen kant-en-klaar uit een pakje. Ik weet dat bijvoorbeeld Trabucco prima onderlijnen heeft en af en toe gebruik ik die als ik in mijn assortiment misgrijp. Maar ik geloof alleen in mijn eigen knopen. Werk elke knoop perfect af, ik heb een hekel aan losse uiteinden lijn bij knopen, daar kan snoer achter blijven hangen.  Dus op de mm knippen is een must! Mijn onderlijnen variëren van 20 cm tot wel 1,5 meter.

 

Dan worden de hengels opgetuigd en op hoogstaande hengelsteunen geplaatst, waar ik me direct op focus is zijn keuze in hengellengte en montages. Jens is voorstander van zo min mogelijk blabla op de lijn, elk item zoals wartels etc. is iets wat in de war kan raken of waar lijn achter kan blijven hangen. Ook is elk punt met verbinding vermindering van trekkracht.  Ik probeer alles in 1 lijn te houden maar als het moet dan verander ik naar elke gewenste andere montage. Schuivend in een lus of vrij op de lijn, alles, kan niets moet! Ik gebruik in de standaard setting een runner en een minikraal, verder niets!

De feederhengels zijn kort,  3.0 meter en 3.6 meter, we gaan tot maximaal 25 meter uit de kant dus is snelheid het wapen vandaag. Jens: “ ik verwacht namelijk skimmers, blieken en voorn, geen of heel weinig platten”. Misschien een mooie winde? Dan zijn kortere hengels nou eenmaal sneller en makkelijker hanteerbaar dan lange.De gekozen typen korf variëren van halfrond naar rond en ook speedstyle met het lood midden onder gepositioneerd. RVS, Metaal, Plastic Transparant en of Zwart, alles is voorhanden. Dit keer begint hij met 15 gram rond en zwart metaal, een kleinere maat! Er wordt niet eerst met massa’s aangevoerd, ik bouw het liever op en reageer op de aanwezigheid van vis.

Het voer dan. Bij Evezet werken ze sinds kort samen met Jens, hij heeft een Pro staff overeenkomst waarbij men elkaar versterkt in het komen tot de perfecte mix. Die perfecte mix is uiteraard zwaar afhankelijk van de aanwezige vissoorten, de gekozen wateren, de plaats en de manier waarop we vissen. Maar het doel te streven naar een ideale perfecte mix voor elke methode en visserij is een gezamenlijk doel.


De nieuwe additieven zijn ook direct goed in trek bij Jens, hij speelt ermee in kleine hoeveelheden voer. Zo kan hij meerdere keren, zelfs tijdens het vissen, switchen als dat moet. Voor mij geen grote emmer vol standaard en afgemaakt voer. Dat vind ik ook zo plezierig aan Evezet mixen. Ze laten het toe altijd onderling te mixen en zelf het voer op geur/smaak af te maken door toevoegingen. Niks geen standaard sterk geurend voer voor mij, ik wil dat zelf in de hand hebben.

Tijdens het vissen varieert Jens vaak en veel met het aangeboden aas en voer. Ontdekken waarop de vis het beste reageert maakt dat je in de opbouw van je stek weet wat de vis wil en daarvan profiteer je bij de weging!

Langebosch dus, een meer waar geen stroming staat, waar dieptes van 1 tot 3 meter elkaar op kleinere afstanden kunnen afwisselen. Dan wordt het zoeken naar een verloop/randje in het profiel van de bodem, dat kan echt lonen!Jens vindt een mooie rand en plaatst er secuur zijn eerste twee korven waarna de onderlijn wordt gemonteerd en het aas geplaatst. We beginnen met twee pinkies. Het aas wordt veelvuldig gewisseld, casters, maden, wormen etc. Alles wordt geprobeerd om te ontdekken wat het beste en snelst resultaat geeft. Vandaag lijkt de made favoriet, een enkele made, soms met een stukje worm erbij, geeft de snelste reactie en de mooiste aanbeten. De vangst bestaat uit kleine jonge brasempjes, blieken en af en toe een voorn. De mooie uitzondering bleek een dikke winde die helaas het net nooit zou zien, de vis werd gelost en de hoop op een volgende bleek een utopie. Jammer want dit was een 50+er, dus mooi voor het gewicht aan het eind!Wat tips van de Weltmeister:

·         Je stek. Bereid met zorg je stek en zitpositie voor, denk aan een heggenschaar en weet dat de Evezet weedcutter, (een handig mesblad voor montage op de schepnetsteel of aan het speciale trekkoord) vaak uitkomst biedt.

·         Peilen. Zoek naar veranderingen in de bodemstructuur en diepte; vis houdt zich daar vaak op, dus daar wil je zijn!

·         Aas en voer. Varieer veel en vaak met aas en of voer, gooi niet de hele zwik aan geurtjes etc. in je emmer voer. Het was wellicht niet de juiste keuze en dan zit je er aan vast.


·         Hengelkeuze. Kies een hengel bij de afstand die je vist, een 3.9 meter voor visserij op 15 tot 20 meter is niet echt logisch! Net zoals een 2.7 meter geen optie is voor zware korven en grote afstanden!

·         Montages. Zorg voor een groot assortiment korven. Niet elke korf is hetzelfde en werkt ook anders bij werpen, stroming etc! Houd je montage simpel met zo min mogelijk poeha op de lijn!

·         Oh ja, Leem. Ontdek de echte werking van leem. Maak eens wat pure leem klaar en daarnaast wat verschillende mixen van grondsoorten. Je zult in een peilkoker prima de werking kunnen ontdekken tijdens het vallen en de werking op de bodem. Leem doet veel meer dan je ooit dacht; testen en zien is weten! Mix het in % met voer en voeg eventueel een additief toe voor de beste werking.

 

Voertip:

·         Voor een water zoals dit meer is een lokvoer dat echt actief werkt belangrijk. Met werken bedoel ik dat het niet dood op de bodem moet liggen. Aan het water, net voor het vissen bereiden is dan prima. Bij visserij gericht op brasems of in de stroming is dood voer een prima optie. Ik maak het voer dan vaak thuis al een eerste of zelfs tweede keer vochtig en maak het af aan het water. Er is dan veel minder werking in het voer.

 

·         Mijn gekozen voer deze keer;   ( Ik meng nog steeds erg veel zelf, totdat we onze eigen Evezet mix klaar hebben dan zal dat wellicht mijn voorkeur hebben). Maar we komen steeds dichter bij het resultaat wat we voor ogen hebben. Dan is er een product waarin Teamspirit verwerkt zal zijn! 

Mijn mix nu;

 

2 delen mais zoet fijn gemalen,

1 deel Feeder Teammix, (Ik gebruik de verschillende kleuren afhankelijk van de kleur van het water)

1 deel Brasem Teammix , (Ik gebruik de verschillende kleuren afhankelijk van het water)

Een beetje Coriander, 100 gram op een kilo is een beetje de standaard,

Een handje fijne en grove rode paneer voor wat mooie highlights in het voer,

 

·         De bereiding van het voer, denk eraan dat geurstoffen ook na het aanmaken in kleinere porties kunnen worden toegevoegd. Maak je voer in minstens 3 bevochtigingsperioden klaar en zeef na elke keer bevochtigen! Het zeven zorgt voor de perfecte vochtverdeling en structuur die je wil gebruiken. De diameter van het gaas in de zeef helpt je bij het veranderen van de structuur!Terug

01-09-2018
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank