Visserijsprokkels Ronald Nannings

(Ronald Nannings) Deze week stond in het teken van het NK individueel waarvoor ik mij had geplaatst. Zoals ik al eerder schreef is er weinig over het kanaal bekend. Vorige week nog wel een hele leuke visdag beleefd aan het water. Vis zat er wel, maar vooral klein en grondelachtig. Thuis had ik een strijdplan uitgedacht; om de titel te winnen moest je een brasem vangen en/of enkele voorns. De kans op voorn was groter dan die van het vangen van een brasem. Ik had een tactiek uitgedacht om de kans zo groot mogelijk te maken dat ik één of meerdere voorns zou vangen. Ik had van te voren ingeschat dat je met 2,5 á 3 kilo de felbegeerde titel zou kunnen winnen.


Afgelopen maandag ben ik nog even aan het Noordhollands Kanaal geweest om het elastiek te fine-tunen. Ik had een dunnere versie in mijn topsets gedaan, zodat ik ook minder vis zou kunnen verspelen. Naast dit oefenen had ik nog speciale haken besteld. De beste haak voor deze secure visserij zou die van Gamakatsu zijn. Wel weerhaakloos, maar dat hoeft geen nadeel te zijn, als je er maar vertrouwen in hebt. Aangezien ik weerhaakloos vis op de Commercials, had ik er alle vertrouwen in. Nu vis ik geen wedstrijden op de Commercials, maar ik doe dat gewoon voor de lol.  Daarnaast had ik ook korte en langere onderlijnen gemaakt.

Ik had nog een verrassing in petto en had mijn twee bolognesehengels meegenomen. Omdat ik er heilig van overtuigd was dat de aaspresentatie dan beter zou zijn. Tevens kun je met zo’n bolo veel beter de drift beïnvloeden, omdat de loodzetting iets anders is dan die van de slider. Dobbers van tien en twaalf gram zouden voldoende moeten zijn voor dit kanaal. Nog een belangrijk gegeven was dat het kanaal bezaaid was met stenen. Op de 13-meterlijn liep je op sommige stekken voortdurend vast. Dit kwam ook omdat de waterstand voortdurend wisselde. Als je dacht met een staande haak te vissen, viste je tien minuten later met een sleep van 20 centimeter op de grond. Kortom een flinke uitdaging.


De dag voorafgaande aan het NK had ik het druk op mijn werk en was pas heel laat thuis. Zodoende had ik maar weinig kunnen slapen toen ik met de auto naar het parkoers reed. Het weer was niet best, flinke plensbuien en onweer was de voorspelling. Dit zou zeker van invloed gaan worden op het aasgedrag van de vis. Bij het verzamellocatie aangekomen zag ik weer vele bekende gezichten. Nick Eestermans nog gefeliciteerd met zijn mooie bronzen plak die hij had gewonnen bij het laatste WK jeugd.

Toen ik mijn lotnummer in handen kreeg was ik gematigd tevreden; ik had A12 geloot en zat dus midden in het A-vak. Meestal zijn dat geen stekken waarmee je kampioen kunt worden, maar dat terzijde. Vorig jaar werd er iemand op A18 kampioen, er is altijd nog hoop. Bij de verzamellocatie kreeg ik overigens veel positieve reacties van de vissers over de door mij geschreven verhalen. Waardering is altijd mooi, dit motiveert mij om alleen maar door te gaan met schrijven. Ook Frans van Berkel werd door omstanders alvast gefeliciteerd met zijn aankomende NK-titel. Dit alles natuurlijk in het kader van de psychologische oorlogsvoering. Frans keek alsof hij water zag branden. Kortom, de messen waren geslepen.


Eenmaal in de voorbereiding had ik alles netjes opgesteld: vier topsets met dobbers van 0,8 tot 2 gram, één grondelhengel en twee bolognesehengels. Mijn buurman Chris Westra kwam helemaal uit Friesland en had het Maximakanaal nog niet eerder gezien. Wel had hij her en der informatie weten verzamelen. Ze zouden wel wormen lusten had hij van zijn informanten gehoord. Dus gaan met die banaan was zijn motto.

Mijn voerstrategie was 12 ballen leem gooien met flink wat vers de vase erin verpakt. Niks geen voorzichtig gedoe, maar gaan voor die titel was ook mijn idee. Daaroverheen had ik 4 ballen puur voer gecupt, voorzien van casters en wat dode pinken. Op de verre lijn gooide ik met de werppijp puur voer, casters en geknipte wormen. 

Het startsignaal klonk en de leemballen vielen met een flinke plons in het water, daarna netjes de voerballen cuppen op de stek.  Hierna waren de korte en de lange lijn aan de beurt. Het signaal van vissen weerklonk over het parkoers en we gingen los. In de eerste drift ving ik gelijk een minuscuul grondeltje, ik vreesde het ergste. Bij de tweede drift kreeg ik echter een mooie beet. Ik sloeg aan en het elastiek ging gestaag uit mijn top. Dit was een groter exemplaar, ik dacht zelf aan een flinke baars. Niets was minder waar, een prachtige voorn van zeker 200 gram kwam aan de oppervlakte. De pers was al snel ter plaatse om dit te fotograferen. Tot grote hilariteit ging het gerucht aan het wedstrijdparkoers dat ik een brasem had gevangen van ruim een kilo. Dit gerucht werd bevestigd door Sportvisserij Nederland op facebook, zodat de verwarring helemaal compleet was.


Na de vangst van deze voorn liepen de aanbeten snel terug. Er kwam een flinke hoosbui met onweer opzetten en de wedstrijd werd begrijpelijk gestaakt. Na een kwartier werd er weer doorgevist, maar veel beet kreeg ik niet meer. Ik trachtte met de bolognesehengel nog wat vis te verschalken, maar de dobber wilde niet meer zakken. Daarna nog diverse dingen geprobeerd om de beet er in te krijgen, maar het lukte niet meer. Ook bij mijn buren zat er geen actie in en ook zij moesten naar een roerloze dobber kijken. Richting kopstek  zou er wel goed gevangen worden.

Het eindsignaal ging en prompt daarop kregen we weer een plensbui te verwerken, nu waren mijn spullen doornat. De weegploeg kwam al snel ter plekke, hetgeen meestal geen goed teken is. Mijn buurman links kwam op 160 gram uit, mijn buurman rechts 230 gram. Ik kwam niet verder dan 430 gram. Omstanders vroegen waar mijn grote brasem was. Ik antwoordde “die heb ik maar losgelaten want ik kreeg steeds ruzie met die vis”. Jan Uuldersma heeft zijn kopstek netjes weten te verzilveren en met 2700 gram werd hij de nieuwe Nederlands kampioen. Van harte gefeliciteerd! Snel opgeruimd, alles in de auto geladen, onderweg even gestopt en gegeten bij de Mac, volgend jaar weer nieuwe kansen!  

Volgende week vis ik de gescheiden koppel met ploegmaatje Coen van Bommel aan de Arkervaart. Misschien kunnen daar wel toeslaan en vangen we een mooi netje vis. 

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings

   

 Terug

26-08-2018
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank