Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week een paar schitterende visdagen beleefd met Thomas Sussholz. Het weer was over het algemeen goed, niet al te veel regen en wat zon. Thomas moest nog even wennen aan de Nederlandse stijl van vissen. In Duitsland gooit men vaak 20 tot 40 voerballen met veel aas, om daarna te wachten tot de vis komt. Ik heb Thomas uitgelegd dat in de Nederlandse wateren het niet altijd nodig is om zoveel voer te gooien. Beter is om de stek op te bouwen en voedselnijd te creëren. En Thomas knoopte dit advies goed in zijn oren.

De eerste visdag verliep voor Thomas wat teleurstellend, niet al te veel vis en vooral nog klein ook. De tweede dag dreigde even in een deceptie te veranderen, omdat Thomas met viskist en al het Noord Hollands kanaal in viel. Gelukkig konden we Thomas en zijn kist nog op de kant helpen. Toen eenmaal zijn kleren waren gedroogd, begon Thomas de brasems te vangen. Met 30 kilo was zijn visdag weer helemaal goed. De derde en vierde dag zijn we naar een polderwater gereden om daar giebels te vangen.Ook daar bleek Thomas het reuze naar zijn zin te hebben, 25 flinke Giebels en 5 grote Brasems wisten zijn net te vinden.  De laatste dag was ook een topdag voor Thomas, die graag volgend jaar weer terug wil komen. Die houden we er in, heb ik hem gezegd. Kortom een mooie reclame voor ons visland en de hengelsport. Wat minder was dat er op het betreffende polderwater veel andere “Sportvissers” uit het voormalige Oostblok aanwezig waren.

Ze vingen giebel, brasem en namen deze meteen in grote plastic tonnen mee naar huis, wettelijk gezien zijn brasem en giebel volgens mij niet beschermd. Maar ze wisten wel met enige trots wel te vertellen dat ze wel een vispas hadden gekocht. Thomas en ik moesten er van walgen, zo gaat dus o.a. een goede visstand naar de haaien. Een karpervisser, die daar ook aanwezig was, ging helemaal zijn dak en dit konden we goed begrijpen. Maar wettelijk gezien konden helemaal we niets.

Volgende week is het NK individueel aan het Maximakanaal bij Den Bosch, ik had beloofd daarop terug te komen. De keuze op het Maximakanaal door Sportvisserij Nederland mag opmerkelijk worden genoemd. Het kanaal is nog maar pas uitgegraven. En het is werkelijk een prachtig stukje parcours. Maar er is tot op heden geen enkele grote wedstrijd geweest en ook geen enkele uitslag bekend. Ik heb daarom gedacht om het kanaal aan een vissessie te onderwerpen. Ik was voorafgaande aan deze sessie gewaarschuwd voor de vele keien die op de bodem van het kanaal liggen. En dus zou secuur peilen wel een hele klus gaan worden.

Met enig kunst en vliegwerk heb ik de diepte van het kanaal weten te bepalen. Met een diepte van ruim 4 meter kan je ook weinig verkeerd doen. Zo nu en dan staat er wat stroming, door het open en dichtgaan van de sluizen. En soms komt er ook een flinke boot langs. De pleziervaart daar maakt er kennelijk een hobby van om zo dicht mogelijk tegen de kant aan te varen. Menige keer heb ik de hengel snel moeten afbouwen, omdat anders de top aan diggelen zou worden gevaren. Als je veel geld hebt en dat ook laat zien, kan er een verwoeste hengel en een verpeste visdag ook nog wel bij, nietwaar?

Ik heb een zak Nipro huisvoer opengetrokken met wat v.d. Eynde. Een paar ballen erin gemikt en vissen maar. Na een zeer trage start weet ik de vis er aardig op te houden. Dit gaat zo goed dat ik al snel wat toeschouwers krijg. Kennelijk gaat het dus wel goed, want anders komen er geen kijkers. Ik hoor van de menigte dat Frans van Berkel hier de te kloppen man is. Frans vangt op het kanaal elke dag wel 10 kilo brasem of meer, hoor ik de menigte zeggen. Met welke methode Frans de brasems weet te verleiden is niet bekend, maar ik geloof wel dat er een kern van waarheid in zit.

Frans woont op (fiets)afstand van het kanaal, is voormalig 3-voudig Nederlands kampioen en een vierde NK-titel staat niet verkeerd op je palmares. Het Beukerskanaal is niet voor niks, door de vissers omgedoopt, tot het Frans van Berkel kanaal. Frans- en Maximakanaal zou ook wel kunnen klinken.

Al met al heb ik een leuke visdag gehad met aardig wat (kleine) vis. Ik geloof zeker in de potentie van dit parcours, maar persoonlijk denk ik dat dit NK voor het nieuw uitgegraven kanaal te vroeg komt. Ik verwacht wel dat het volgende week een totaal andere visserij zal gaan worden.  Neemt niet weg dat ik mij prima heb weten te amuseren en dat nemen ze mij niet meer af. Aan alle deelnemers van dit NK: succes volgende week!

Tot Hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

20-08-2018
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank