Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weekend stonden er voor mij geen wedstrijden op de agenda. De beide competities waar aan ik meedoe hebben even geen wedstrijden en dus kan ik lekker vrij vissen. Natuurlijk had ik mij ook kunnen opgeven voor een vrije wedstrijd. Maar de vrije wedstrijd die het dichtst bij mijn woonplaats ligt, is 140 kilometer enkele reis rijden. En op een nachtwedstrijd zit ik ook niet te wachten, daar moet ik een hele week van bijkomen. Ook wordt het nog erg warm weer, dat is geweldig voor de zonaanbidders onder ons, maar minder om te vissen.

Nu heeft inmiddels heel wedstrijdvissend Nederland het Noordhollands Kanaal ontdekt, je struikelt bij wijze van spreken over de wedstrijdvissers langs het kanaal. Twintig jaar geleden kon je aan dat kanaal een bom afschieten, zonder dat iemand het opmerkte. Tegenwoordig is het kanaal aardig druk bezet. Door het grote aantal wedstrijden dat jaarlijks wordt gehouden is de hengeldruk op het Noordhollands Kanaal behoorlijk. Dat is natuurlijk te verklaren door de afnemende vangsten gaan alle vissers naar een water waar je nog een leuk netje vis kunt vangen.

Er zijn ook alternatieven maar deze zijn nooit ontdekt of simpelweg vergeten. Een voorbeeld daarvan is het Balgzandkanaal, dit kanaal staat in verbinding met het Amstelmeer en het Noord hollandskanaal. Het Amstelmeer werd altijd geroemd om zijn vermaarde visstand. Het schijnt dat dit tegenwoordig verleden tijd is. Je zou dus kunnen zeggen dat tenminste één (visrijk) wateren het Balgzandkanaal voed met vis.

Kijkend naar dit stukje kanaal lijkt dit parcours bij uitstek geschikt voor grote wedstrijden. In mijn ogen ligt er in heel Nederland niet een strakker stuk wedstrijdparcours. Het parcours is zeker 7 kilometer lang en het kanaal is 60 meter breed, 4 meter diep; stromen doet het er licht tot matig. De bevisbare oever en de ruimte, om bijvoorbeeld je hengel af te steken, is grandioos. 14,5 meter kan je zonder problemen fluitend afsteken.  Gezien de vele vakantiehuisjes en parken in de buurt lijkt een langer verblijf ook geen enkel probleem.

Er zit echter wel een flinke adder onder het gras. Er lopen schapen en is het gebied een broedgebied voor wadvogels: en die kennen een beschermde status. Daarnaast wordt het parcours bevist door een enthousiaste beroepsvisser. Overigens heb ik geen broedvogels gezien aan het kanaal. Er staan ook een flinke hekken bij de toegangswegen; eroverheen klimmen gaat nog wel.

Tijd om het kanaal eens aan een test te onderwerpen. Het materiaal in orde gemaakt en gaan met die banaan. Bij de eerste ingang staat er een flink hek, bij de tweede ingang ook. Links kan ik wel vissen, maar daar staat een rietkraag van 25 meter breed en lang. Dan ben ik tot aan de kerstdagen aan het knippen. Terug dan maar naar het eerste hek en de spullen er dan maar overheen zetten is mijn plan. Ik kom niet ver, want ik krijg te maken met een uit de kluiten gewassen boa en die vraagt wat ik aan het doen ben.  


Ik wil een hengeltje uitgooien en zal geen vogels storen, vertel ik. Hij vertelt mij nors dat dit niet mogelijk is, tenzij ik een boot heb. Ik zie het niet zitten om een opblaasbare rubberboot te gaan halen en mijn Rive kist daarop te plaatsen en dus ik druip teleurgesteld af. Materiaal weer terug in de auto en dan maar verder rijden.

Eenmaal in de auto rijd ik maar naar Anna Paulowna, daar ligt het Oude Veer, ook zo’n schitterend water. Het schijnt ooit een oude zeearm te zijn geweest. 120 meter breed en op 11 meter 1.75 meter diep, met een prima visbestand. We hebben er ooit nog wel eens koppelwedstrijden gevist, we werden toen geteisterd door apenhaar op de visstek. Je kent dat wel, al die bossen slierten wier die aan je korf blijven hangen of aan je haak, beet krijgen wordt dan een hele opgave.

Ik besluit vandaag met de vaste stok te vissen op 11,5 meter. Een slank licht pennetje van 0.8 gram en haakje 16. In de voeremmer heb ik de huis mix van Nipro Hengelsport, Turbo van Marcel v.d. Eynde en wat gemalen venkel erbij. Ik gooi acht voerballen op de stek en cup een heel blik mais en casters op de stek.  De stek wordt onderhouden door steeds wat balletjes te cuppen. 

De beet laat niet lang op zich wachten, ik vang voorns en blieken aan de lopende band en er is ook nog geen apenhaar op de stek te bekennen. Na enige tijd vang ik een paar mooie giebels en een leuke brasem.  Achteraf had ik wel wat zwaarder kunnen vissen, zeker door de aantrekkende wind had ik zeker meer dikke vissen kunnen vangen. Zo zie je maar dat er in Noord-Holland nog veel meer mooie wateren zijn. Kortom, een leuke visdag op een prachtig water.

Hoe rijd je er naartoe? De navigatie instellen op Anna Pauwlona, Noord-Holland, Lagedijk, bij de rotonde zie je de vissteigers al liggen. Voor meer informatie kan je terecht bij HSV Den Helder, https://hsv-denhelder.nl/. De wateren staan ook in de vispas.

 

Vang ze en tot Hoorns!

Ronald Nannings



Terug

07-07-2018
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank