Visserijsprokkels Ronald Nannings

Op zaterdag heb ik een kijkje genomen bij de competitiewedstrijd van VNK die werd gevist aan de Westfriese Vaart. Waar je in vorige jaren nog een mooi netje brasem en voorns kon vangen, was het vandaag echt schrapen voor een visje. Het lijkt er op dat het visbestand van de Westfriese Vaart afneemt. Men zegt dat er een beroepsvisser actief is, dus dat is dan niet verwonderlijk. Naast dedruk van de beroepsvisserij, is het kanaal ook nog altijd een pleisterplaats voor de aalscholvers, die in grote getale komen aanvliegen. Al met al een ontwikkeling die de gemiddelde visser niet echt fijn zal vinden.

Dit weekend staat de competitiewedstrijd van HSV Alkmaar op het programma. Waar ik in een vorig verslag al aan refereerde, werkt deze vereniging met een afwijkende puntentelling. Het loont bij deze competitie niet altijd om uitsluitend op dikke vis te gaan vissen, maar ook het aantal stuks is hierbij belangrijk. De wedstrijd zou gaan plaatsvinden bij Schoorldam aan het Noordhollands Kanaal.

Normaal vis ik op dit stuk in de winter en het najaar, waarbij je leuk voorns kunt vangen. Je moet daarbij ook de korte stok niet vergeten. Soms gaat dat het best wel rap op het korte stokje. Sjaak Laan is dan in zijn element en gaat als een TGV met de korte stok. Nu is het voor eenieder een verassing wat het kanaal ons gaat brengen.

Een aantal weken geleden had VNK er zijn competitiewedstrijd en toen werd het met de feeder beslist. Misschien krijg Dirk van der Schaft dan toch nog gelijk (“er gaat niets boven de feeder”). In elk geval ben ik aangewezen op de vaste stok. De aanpak laat ik even afhangen van de omstandigheden ter plekke. Het kan soms behoorlijk stromen op dit stukje kanaal, je moet dan dobbers gebruiken tot wel 12 gram toe.

Het voer wat ik gebruik is het huisvoer van Nipro, met Turbo van Marcel van den Eynde en 150 gram Koriander. Een beetje tuinaarde erbij om de boel te verschralen. Omdat het niet uitsluitend vissen is op dikke vis, heb ik er nog wat gebrande hennep er in gegooid.  Eenmaal aan het water aangekomen ziet het parcours er prima uit. Er staat een lichte trek naar links en nog weinig wind.

Ik besluit 9 ballen met de hand te voeren en daarna 4 cups te brengen met geknipte pieren op de 13 meter. Daarna meteen kort starten op 5 delen. Sjaak Laan is vandaag mijn buurman en die gaat weer als vanouds van start. Als ik 10 vissen heb gevangen, heeft hij er al veertig. Daarna wordt het bij hem een stuk rustiger. Op de 13 meter lijn weet ik slag over slag vis te vangen, weliswaar klein van stuk, maar ook dat is belangrijk. Ik probeer het met de caster, maar omdat ik veel missla, verlies ik te veel tijd. Ik besluit een pinkie en een dikke made op de haak te doen en dat gaat een stuk beter.

De meeste vis weet ik met twee gram te vangen. Een klein sleepje op de grond en dan blokken levert steeds weer een aanbeet op. Kort onder de kant vang ik zo nu en dan een voorntje. Er wil echter maar geen dikke vis op de plekken komen, mogelijk dat mijn voer toch net iets te actief is. Uiteindelijk vang ik in vier uur bijna 90 vissen, het meeste van allemaal. Qua gewicht is het niet veel, met ruim vier kilo leg ik het af tegen Sjaak. Maar omdat gewicht niet de doorslag geeft, maar ook het aantal stuks, win ik het duel. Uiteindelijk word ik derde. Simon van de Kolk weet in het middenvan het parcours wel de voorn aan de praat te houden en wint.

 

 Deze week werden we via facebook door Martijn Bakker op de hoogte gehouden van de verrichtingen van het Maverteam bij het WK clubs. Het evenement werd gehouden in Szeged in Hongarije en het Maverteam vist het WK voor clubs al de derde keer op rij. Het evenement wordt gehouden in dezelfde roeibaan waar de Walterland Masters in het voorjaar wordt gehouden. Dan worden er veelal karpers gevangen die de doorslag geven.

In 2017 was ik zelf naar Frankrijk gereden om getuige te zijn van de verrichtingen door het Maverteam.  De visserij was toen per vak zo verschillend dat je bijna per vak een andere strategie moest bedenken. Szeged lijkt qua parcours een stuk eerlijker. De uitslag van de eerste dag in Szeged was echter niet waar de mannen van Maver op gehoopt hadden. Ze maakten wel een mooie comeback op de tweede dag, door in het dagklassement 4e te worden. In het eindklassement werd men toch nog 12e. Wel jammer van die eerste dag.

 Afgelopen weekend is de TC feeder gevist in Friesland aan het Van Harinxmakanaal. Na een moeilijke eerste dag komt de vis eindelijk een beetje los op de tweede dag. Het Van Harinxmakanaal blijft een mooi kanaal, maar o zo wispelturig. In de uitslag is wel het verschil te zien tussen de meer ervaren teams en de minder ervaren teams. Dit jaar is Sportvisserij Nederland begonnen met de implementatie van het teamvissen bij het feederen. De animo om in teamverband te vissen met de feeder is lijkt niet zo groot (8 teams). Maar gezien de goede resultaten van de feederteams komt daar wellicht wel verandering in.

 

Goede vangst en tot Hoorns,

Ronald Nannings Terug

25-06-2018
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank