Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week heb ik niet kunnen vissen, soms moet ik wel eens een weekend werken en dan valt er ook weinig te schrijven. Alhoewel er weer genoeg is gebeurd binnen het wedstrijdvissen.  Zo slecht als het team vist tijdens de nationale topcompetitie, zo dominant vist men in de regionale federatieve kampioenschappen. Zo werd ik federatief kampioen, alsook het gelegenheidsteam. Teamgenoot Nick Koopmeiners wist naast zijn knappe zilveren plek bij de senioren, de titel te pakken bij de U25.

Deze titel kwam voor Nick niet aanwaaien, daar gingen diverse trainingen aan vooraf. Sjaak Laan en ik hadden voorgenomen om Nick hierin te begeleiden. Kennelijk hadden we dat redelijk gedaan, want Nick declasseerde de superieure concurrentie. Als je bijna het dubbele vangt dan de rest, dan heb je het heel goed gedaan. Iemand die zoveel tijd, energie en fanatisme er in steekt, voor een goed resultaat, verdiend deze titel 100%.

Begin juni was er een visclinic voor de jeugd en de dames, georganiseerd door Sportvisserij Midwest Nederland. Dit bleek een groot succes te zijn geweest, maar liefst 60 dames kwamen op het evenement af. Dit is flink hoger dan de opkomst bij het open NK dames. Kortom, een pluim voor de federatie. Mogelijk dat er toch een aantal dames zijn die het vis virus hebben gekregen en wat fanatieker een hengeltje gaan uitgooien. We kunnen wel wat gezelligheid aan de waterkant gebruiken.

Afgelopen week kregen we van Sportvisserij MidWest Nederland het bericht dat men op zoek is naar een jeugdcoach. Vanuit het geruchtcircuit worden al verschillende regionale toppers er mee in verband gebracht. Navraag bij de federatie is geen enkele reactie hierop gekomen. Maar aangezien het geruchten zijn, kan ik hier eigenlijk ook niet zo veel mee. Het is te hopen voor alle jeugdvissers binnen de federatie dat men dé geschikte coach kan vinden.  Het betreft een baan voor één dag in de week.

14 juni werd de algemene ledenvergadering gehouden door Sportvisserij Nederland. Als ik de berichten mag geloven is een viswater, zoals bijvoorbeeld het Noord Hollands kanaal, niet meer exclusief voor de federatie. Met dit genomen besluit lijken alleen de vissers, die wonen in een vis arme federatie, hiermee gebaat. Of ik heb het verkeerd gelezen. Het is nu even afwachten hoe dit besluit wordt geïmplementeerd en wat dit concreet voor de vissers gaat betekenen.

Afgelopen zaterdag mee kunnen vissen met de Guru Masters aan het Noord Hollandskanaal bij Landsmeer. Dit betrof een open wedstrijd, waarbij iedereen zich kon opgeven en dus ook welkom is. Naast de wedstrijden van Bouke van der Ploeg en Geert Pakvis, zijn dit de enige open wedstrijden, op dit stukje parcours.

De missie was om bij de beste drie in je vak te vissen, zodat je de finale kan vissen in september. Aangezien de finale bij Purmerend wordt gevist, was dat voor mij een thuiswedstrijd. Ik wilde daar graag aan mee doen.

De organisatie lag bij Sjors Milder, bijgestaan door Anja Groot, dus dat kon qua organisatie niet meer fout gaan. Een aantal regionale toppers hadden zich ook ingeschreven, waaronder teamgenoot Sjaak Laan. Bij de loting mochten de vissers zelf hun lot pakken en hun naam opschrijven op het formulier. Helaas was het lot mij minder gunstig gezind en zat ik midden in het parcours, op nummer 22. Nu was ik niet de enige, ook Sjaak trof het niet met zijn loting. Op zo’n moment ga je maar het beste er van maken. Dirk van der Schaft was wel content met zijn loting, vlak naast een brug. Dat was een stek met meer mogelijkheden, al is het allemaal afwachten wat de vis doet. Dirk was consequent in zijn aanpak: er gaat niets boven de feederhengel.

Ik had één feeder klaar gelegd en de vaste stok. Op de vaste stok had ik besloten op twee afstanden te vissen, 6 delen en 11.5 meter. Afgelopen week had ik daar goed op gevangen, dus had ik daar wel vertrouwen in. Het startsignaal werd gegeven en de wedstrijd begon. Op de feeder kreeg ik een paar tikjes,  maar doorzetten, dat zat er niet in. Feeder aan de kant gelegd en maar gaan stokken. Op de 11,5 meter lijn kreeg ik in het begin bijna geen beet. Dus probeerde ik het maar op 6 delen. Ik had de korte plek bijgehouden door een paar ballen te cuppen en daarna wat casters te gooien.

Na de eerste inzet kreeg ik gelijk goed de beet er in. Mooie baarzen en voorns werden mijn leefnet in gedirigeerd. Na een kwartier was dit ook weer afgelopen en begon ik hele kleine baars te vangen. Weer terug naar de 11,5 meter lijn gegaan en ving daar weer kleine vis. Het was tijdens de wedstrijd steeds schakelen om te kijken waar je beet kreeg van de blieken of voorns. Maar de vis bleek te klein, of de beet viel weg waardoor je steeds moest zoeken om ze weer te vinden.

Arie Roubos zat verderop, die oude struikrover had zijn koffie opgedronken, want het tempo zat er goed in. Mooie voorns ving hij en daarna nog een leuke bonusvis. Dirk van der Schaft kon er alleen knarsetandend naar kijken, want Dirk viste uitsluitend met de feeder.

Links naast mij zat de Belg Tim Leemans, 3,5 uur lang kreeg hij bijna geen beet met de feeder. Hij zat niet helemaal ongunstig, er was een slaapstek gecreëerd, omdat een booteigenaar zat te knutselen aan zijn boot. Toen de booteigenaar klaar was met zijn knutseluurtje, kreeg Tim de brasem er op. In een half uur tijd ving hij even snel 5 brasems. Aan de andere kant van de slaper was hetzelfde verhaal. 

Kijkend naar de ontwikkelingen in mijn vak, wist ik in feite hoe laat het was. Ik probeerde wel te forceren, door bijvoorbeeld meer wormen te knippen, maar daar kreeg ik alleen meer baars op. De wedstrijd heb ik verder uitgevist op de korte lijn, waarbij ik in het laatste uur de vis er aardig op kreeg. Maar die vis bleek ook veel te klein te zijn om nog potten te kunnen breken.  Ik kwam uit op ruim 5 kilo aan kleine vis, niet heel slecht, maar te weinig om iets te kunnen doen. Ik heb er een leuke visdag van gemaakt.

De overige regionale toppers konden ook geen potten breken, Sjaak bleef op een 7e plaats steken, ook Cor Martens wist zijn brasems niet te verleiden tot een aanbeet en eindigde ook in de middenmoot. Kortom het zat ons allemaal niet erg mee.

Volgende week heb ik weer een wedstrijd met HSV Alkmaar. Daar hopen we het beter te gaan doen.

Tot hoorns!

Ronald NanningsTerug

17-06-2018
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank