Visserijsprokkels van Ronald Nannings

Afgelopen periode heb ik kunnen lezen dat men bij federatie Oost Nederland een regionale wedstrijdcoach zoekt. Andere federaties lijken op dit moment geen behoefte te hebben voor een regionale wedstrijdcoach.  Op zich vind ik een regionale coach een prima ontwikkeling. Talent wordt zo sneller herkent en krijgt de juiste begeleiding, ook als de familie geen (wedstrijd)vissers zijn. Op dit moment worden talenten vrij vaak gekoppeld aan (wedstrijd) vissende familieleden of kennissen. Voor de breedtesport, wat het wedstrijdvissen juist wil zijn, lijkt dit wel een zorgpunt.


Je bereikt immers niet alle lagen van de maatschappij, als je kijkt naar het begrip breedtesport, maar slechts de doelgroep wat al wedstrijden vist. En juist die doelgroep wordt met het verstrijken van de jaren wel steeds kleiner.

Als ik de werkzaamheden van de regionale coach lees dan lijkt dit geen vakantiebaantje. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat het coachen van vissers ook niet altijd een dankbare taak is. In dit geval hoop ik dat men een geschikte, regionale coach kan vinden die deze talenten verder kan brengen. En dan met name de talenten, die helemaal geen ondersteuning hebben van ouders of andere begeleiders en volledig op zichzelf zijn aangewezen.

Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het was om jezelf als jeugdlid te ontwikkelen (ik had geen wedstrijd vissende familie). In mijn tijd hadden we helemaal geen internet, whatsapp en facebook. We waren aangewezen op boeken, zoals 200 wedstrijdtips en de info van de plaatselijke hengelsportwinkelier. Diezelfde winkelier viste zelf ook vaak mee en hield alle goede informatie dan voor zichzelf.


Bij de wedstrijden werd je dan ook flink om de oren gemept. Mijn eigen ontwikkeling als wedstrijdvisser duurde dan ook veel langer, zonder al die ondersteuning.  In mijn ogen wordt je wel een completere wedstrijdvisser, omdat je altijd alles maar zelf hebt moeten uitzoeken. 

Vandaag de dag kan een vrij onervaren (wedstrijd)visser, met de juiste begeleiding en connecties, al binnen één jaar resultaten boeken. In feite draait het om informatie en de tijd die je aan de waterkant doorbrengt.  De Engelsen zeggen altijd “Practice makes better”, maar de juiste informatiebronnen en connecties brengen je naar de prijzentafel. Probleem wordt wel als deze informatiebronnen en connecties weg vallen, in dergelijke gevallen zien we vissers stoppen.

Ik heb ook gelezen dat ook het Franse merk Rive door een Chinese eigenaar is overgenomen. Rive staat bekend als een innoverend merk die onder andere viskisten produceert. Rive is nog steeds een begrip in de markt. Rive kisten zijn sterk en prettig in gebruik, ik gebruik al jaren tot volle tevredenheid mijn D36. De Chinezen zijn op dit moment druk bezig op de internet markt, via Alibaba en nog meer websites, brengen ze producten aan de man. Misschien is het binnen een paar jaar al mogelijk om je viskist met accessoires rechtstreeks in China te bestellen.

Dit jaar deed ik met de selectie feeder. Het was in mijn thuiswater, NH Kanaal, en dus hoef ik niet ver te rijden.  Ook het NK was op korte afstand van mijn woonplaats. Alhoewel het begrip thuiswater inmiddels een achterhaald begrip lijkt te zijn. Ik heb ervaren, zodra er een paar muggenlarven het Noord-Hollands kanaal in wordt gegooid, de vis compleet van het padje geraakt is. Dit jaar had ik mij opgegeven zonder enige voorbereiding. Voor mij was het al 7 maanden geleden dat ik de feeder in de hand had.


Ik had daarom ook niet zoveel verwachtingen, je legt het vrijwel altijd af tegen de specialisten. Dit bleek ook vandaag zo te zijn. Rechts zijn twee stekken links en rechts van de waterzuivering uitgezet, dat bleek vandaag een voordeel te zijn. Mijn buurman naast het gemaal vangt 8 kilo, mijn linkerbuurman heeft nooit beet gehad. Ik kreeg een aantal beten, 2 vissen weet ik te vangen, de derde gaat met mijn haak er vandoor en daarna krijg ik helemaal geen beet meer. Kortom een ervaring rijker en een illusie arme. Verassend was wel dat er twee dames mee deden die zich ook hebben geplaatst voor het NK feeder. Een knappe prestatie.

Wat achteraf ook een verrassing was dat ik niet op de deelnemerslijst stond. Nu bleken alle VNK vissers niet op de lijst te staan, door een storing in het systeem van de federatie. Uiteindelijk kwam het alsnog allemaal goed, maar de paniek zat er wel even goed in. Een aantal regionale vissers bleven om onverklaarbare redenen weg, dat was wel jammer omdat er zo slaapstekken ontstonden.

De dag er na weer vroeg uit de veren. De 3e wedstrijd van HSV Alkmaar stond op het programma. In vroeger jaren reed ik heel het land door. Dit doe ik dit nog sporadisch, de oorzaken liggen in het feit dat in mijn omgeving is nog altijd heel goed vis te vangen is. De wedstrijden van Alkmaar kenmerken zich door gezelligheid en een goede organisatie.

Karenza Smeeing, Jaap Schol en  John Beelen zorgen dat alles goed voor elkaar is. De puntentelling is ook anders, het gaat niet uitsluitend om gewicht, maar om een combinatie van aantallen en gewicht. Het gevangen gewicht wordt gedeeld door 100 + het aantal vissen die je gevangen hebt. Dat betekent dat het op stuks vissen in sommige gevallen noodzakelijk is om hoog te vissen. In elk geval loont het niet meer om de hele wedstrijd te gaan leunen.

De eerste 3 uren vang ik geregeld vis, welk klein van stuk, maar dat vond ik geen punt. Verschillende keren tracht ik wat slijmjurken te verleiden, maar die hebben er helemaal geen trek in. Deze wijze van vissen dwingt je om steeds in de beet te blijven en het tempo er in te houden. Ik vang niet het hoogste gewicht, dat was Simon v.d. Kolk, maar wel de meeste aantal vissen en win de wedstrijd.

Het laatste nieuws wat ik op ving is dat het Nederlands clubteam feeder, met Ben van Ek en Edgar Kuus in de gelederen, brons heeft gewonnen aan een roeibaan te Minsk. Een hele lange tijd geleden heb ik ooit met Ben en Edgar in een Maver team gezeten. Prima kerels, uitstekende vissers en het was altijd lachen. In elk geval een mooie prestatie, chapeau er voor. Het heen en terug rijden met de auto is mijns inziens al een medaille waard.  

 

Tot hoorns en goede vangst.

Ronald NanningsTerug

03-06-2018
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank