Hoe loot jij eigenlijk?
Wees gerust, in dit artikel staan we niet stil bij je individuele prestaties op het gebied van loten bij een wedstrijd. Of bij degenen die altijd de goede stekken loten. Wel staan we stil bij de manier waarop we in Nederland loten en een heel andere manier van loten, het zogenaamde Engelse Rover systeem.
In Nederland zijn we gewend om bij een wedstrijd een nummer te pakken en dat nummer komt overeen met het steknummer. Makkelijker kan bijna niet. Nummer 1 als kopstek en het laatste nummer als staartstek. Dit systeem wordt bij internationale wedstrijden ook gebruikt. Direct na de loting is helder wie op welke stek zit en veelal wordt er al gesproken van goede stekken en slechte stekken. De loting is in dit opzicht dermate dominant dat de visser naar zijn stek moet gaan en het beste uit de stek moet halen. Na de loting is er geen keuze meer. Loot je een hoekstek op een commercial, dan zul je je uiterste best moeten doen om het beste uit de stek te halen. Zit je op een rivier op een strekdam, dan kunnen de zware korven meegenomen worden.
Sinds een aantal jaar kennen ze in Engeland echter de zogenaamde Rover matches. Rover matches zijn met name populair op commercials, maar worden ook op natuurlijk water gehouden. Wat is een Rover match? Bij een Rover match worden de kantnummers uitgezet of zijn er permanente kantnummers en de loting bepaalt de volgorde waarin je je stek mag kiezen. Als voorbeeld, als je nummer 1 loot, dan ben je de eerste visser die een stek mag kiezen. Je kunt dan uit alle stekken kiezen. Degene die nummer 15 loot, mag als vijftiende zijn stek kiezen. Degene met het laatste nummer, mag de laatste stek kiezen.
Vooraf moeten de steknummers bekend zijn.
Dit systeem heeft ten opzichte van “ons” traditionele systeem een drietal voordelen. Als eerste, degenen die de lage nummers loten (en dus als eerste mogen kiezen) kunnen uit alle stekken kiezen. Zij kiezen de stekken waar zij denken dat ze het beste uit de voeten kunnen. Als tweede, degenen die daarna loten en/of die de hoge nummers (en als laatste mogen kiezen) hebben, kunnen de stekken (en sectoren) kiezen waar bijvoorbeeld lege stekken zijn of vaste stokvissers zitten terwijl zijn graag met de feeder vissen en daardoor een voordeel hebben. Als laatste, de visser kan - veel meer dan bij het traditionele systeem – zelf zijn stek bepalen. Wil die liever met de vaste stok kleine vis vangen, dan kiest die voor die stek. Wacht die liever op een paar grote brasems, dan kiest die een andere stek. Degenen die op de rivier graag met zware korven in de stroming vissen hebben de mogelijkheid om daarvoor te gaan, terwijl een ander liever verderop het parcours in een kribvak zit.
Het Rover systeem is een manier van loten waarbij na het trekken van een nummer de visser zelf aan de hand van zijn favoriete techniek en tactisch inzicht zijn stek kan bepalen. Het voordeel ten opzichte van het traditionele loten is dat je zelf nog invloed hebt op je stekkeuze. Zit er ook een nadeel aan het systeem? Het grootste nadeel is dat vissers telkens voor hun favoriete stek kunnen gaan en eenzijdig in hun benadering van een water kunnen worden. In bijna alle wedstrijden zullen ze dezelfde stek kunnen bevissen. Dit is echter een keuze van de visser zelf. Welke manier van loten ook gehanteerd wordt, het gaat er altijd om om het beste te halen uit de stek! Op commercials en op natuurlijk water!
Terug
11-09-2020