Een simpele wintertactiek.

In de winterperiode zijn er nog volop dagen om even lekker op een commercial te gaan vissen. Lekker er even op uit en een paar uurtjes aan de waterkant vertoeven. Om nu juist in die paar uurtjes succesvol te zijn is het van belang om zo weinig mogelijk tijd te verspelen. Een flinke voorbereiding thuis, verschillende hengels en topsets meenemen en diverse aassoorten uitproberen kost allemaal tijd. En juist op het moment dat je naar de waterkant wil én karper op een commercial wil vangen, moet je niet teveel tijd verspelen.

 

De winterperiode is echter niet de makkelijkste tijd van het jaar om karper te vangen. De vissen hebben minder behoefte om te azen, maar zullen gedurende de dag toch wat toch zich nemen. De gedachte is dat een aanpak waarbij het haakaas op een klein compact voerplekje wordt aangeboden toch een aantal vissen moet kunnen verleiden.

Een vaste stok, twee topsets, micropellets en haakaas gaat de klus klaren. Met de Acolyte Carp kun je heel secuur vissen en juist dat is belangrijk om een karper tot aanbeten te verleiden. In de twee Carpkits zit de lichte (groene) Bungee elastiek en dat is met de relatief dunne 14/00 Supplex hoofd- en 13/00 Supplex Fluorocarbon onderlijn ook wel belangrijk. Ik vis in open water en de combinatie van dit lichte elastiek, de dunne lijn in combinatie met de rollercone zorgt ervoor dat ik de gehaakte vissen toch snel kan landen. De AS5 dobber is ideaal onder deze winterse omstandigheden. De slanke AS5 dobber laat een vis weinig weerstand voelen bij een aanbeet. De dobber lood ik ook nog eens zo uit dat er slechts een klein stukje van de antenne boven het water staat. Op het moment dat de vis het aas maar een paar millimeter verplaatst, is dat op de dobber zichtbaar. Een cupje op de hengeltop is noodzakelijk om dat kleine beetje pellets te brengen om een voorbij zwemmende vis tot aanbeten te verleiden.

 

Het haakaas bestaat uit Yum Yums. Yum Yums zijn direct uit het doosje al een heel attractief aas. In de winter kan een 4 of 6 millimeter haakaas nog wel eens te groot zijn. Door een Yum Yum met een schaar te halveren heb je een kleiner aas. Dit kan een karper net over de streep trekken en tot een aanbeet verleiden. 

Ik start met de topset met daarop een 0,5 grams AS5 dobber en een loodzitting dicht bij de onderlijn. Dit is een stabiele set-up die ervoor zorgt dat het haakaas goed op de plek blijft: dus bij de gecupte micropellets. In het cupje gaan een paar pellets en ik leg mijn eerste compacte voerplekje op het diepste gedeelte van het water. De relatief grote 6 mm YumYum haakpellet valt goed op onder water tussen al die micropellets en een winterkarper die toch wat te eten zoekt, zal meteen deze relatief grote pellet pakken. Het duurt even voordat de voerplek door een karper gevonden is en de dobber dus onderschiet. Hier trotseer je de kou voor… de eerste karper is gehaakt.

 

Tijdens deze korte sessie komt het moment dat het even stil valt. Om de aantrekkingskracht van je compacte voerplekje te vergroten, voeg ik bij de pellets in het cupje wat Bait Booster. Deze vloeibare substantie zorgt door de kleur en geur er net weer even voor dat je voerplekje wat meer opvalt, zonder overigens de vis te verzadigen. Na het cuppen ontstaat er in het water een verticaal spoor die een paar in de buurt rondzwemmende vissen nog kunnen aantrekken. De “boost” blijkt te werken en met regelmaat vang ik een karper.

 

Na drie uurtjes vissen is het mooi geweest en tijd om naar thuis te gaan. Door het vissen niet te moeilijk te maken, is het gelukt om een aantal mooie vissen in deze koude omstandigheden te vangen. Een simpele benadering werpt zijn vruchten af!  



Terug

18-11-2020
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank