Vissen in Engeland op Barston Lakes met Jon Arthur

Het vissen in het buitenland heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht. Zijn het niet de vissoorten die niet in Nederland voorkomen, dan is het vaak het formaat van de vissen of het natuurschoon waar je tussen zit. Een heel ander aspect is de manier waarop met een vissessie wordt omgegaan. Waar we in Nederland soms een hele avond druk zijn met het voorbereiden voor een vissessie, gaan bijvoorbeeld Engelsen “gewoon” lekker ’s-ochtends niet te vroeg op weg, ontbijten in de pub, halen even wat aas en gaan dan naar de waterkant. Heel veel wedstrijden beginnen in Engeland ook rond 11.00 of 12.00 uur. Degenen die wat verder moeten rijden hebben dan tijd genoeg om tijdig aan de waterkant aanwezig te zijn én vaak willen de vissen in de middag goed azen.

Als je in Engeland bent, dan ga je gewoon lekker mee in deze flow! Inmiddels is ook de herfst (met natuurlijk de nodige regen) aangebroken in Engeland. Het gezelschap van Jon Arthur is altijd prima en net na de ochtendspits vertrekken we naar Barston Lakes. Jon is daar een tijdje terug voor de derde keer UK Champion geworden en dat is natuurlijk een megaprestatie. Het UK Championship is een jaarlijkse prestigieuze wedstrijd waaraan alle Engelse toppers meedoen. Het wordt gevist over vier rondes op vier verschillende wateren met de finale op Barston Lakes. Onderweg krijg ik alle ins en outs te horen. Barston is niet onbekend voor me en met Jon Arthur naast me gaat dit ongetwijfeld weer een fantastische dag worden.

Maar eerst ontbijt… de meesten kennen het Engelse ontbijt natuurlijk wel! Een zeer goede bodem om de hele visdag op uit te houden. Deze voorbereiding op een visdag is eigenlijk wel geweldig! Eerst even rustig bijpraten over alle ontwikkelingen en dan aan de slag! De droge dagen lijken opgesoupeerd en de weersvoorspelling geeft aan dat het in de ochtend nog droog is, maar dat we aardig wat regen in de middag krijgen. Eens kijken of de vissen er zin in hebben….

Het grote meer van Barston Lakes zit vol met kleine en grote karpers, skimmers en brasems. De kleine karpers, skimmers en brasems zijn goed met de vaste hengel te vangen. De grote karper zwemmen vaak wat verder uit de kant. Vandaag vissen we beiden met de Acolyte Carp vaste stok op 11,5 meter en met de feederhengel verder uit de kant. Kijken wat het beste werkt. Als de skimmers en brasems echt goed willen azen, dan kun je heel veel vissen met de vaste stok vangen. Op Barston kun je daarentegen ook flinke karpers vangen én drie van zulke karpers per uur zorgen er ook voor dat je tussen de 15 – 20 per uur vangt.

In het najaar is “the bomb” de techniek voor de feederhengel. Op Barston betekent dat een loodje van 50 gram schuivend met een 6 mm bead clip op de hoofdlijn, met daaronder een onderlijn met daarop een harde 8 mm pellet. Af en toe met de sterke feederpult wat harde pellets bijschieten en kijken of de karper wil azen.


De simpele opzet van dit systeem zorgt ervoor dat in de war gooien nagenoeg onmogelijk is. Na een paar minuten is de respons zeer goed zichtbaar… een flinke aanbeet. Op het moment dat ik deze mooie vis aan de lijn heb, zie ik dat Jon flink aan het investeren is op zijn vaste stok lijn. Door telkens voer te brengen hoop hij een grote school skimmers en brasems aan te trekken. Ik ben nog even bezig met de gehaakte karper en kan deze mooie vis uiteindelijk landen. Mooie start!


De voorspelde regen is inmiddels gearriveerd en waar een uurtje geleden de overkant nog kon worden gezien, begint een mistgordijn zich verder over het water te verspreiden. Het lukt om nog drie karpers te vangen met “the bomb” voordat het rustig begint te worden. Tijd om ook maar naar de vaste stok over te schakelen. Op Barston zijn stabiele dobbers nodig en de Carp 2 is erg stabiel. De antenne registreert ook de mogelijke liftaanbeten van skimmers en brasems erg goed.

 

Op Barston zit over het algemeen genoeg vis en het is de kunst om de grotere vissen tussen de kleinere vissen uit te sorteren. Jon Arthur heeft de skimmers en brasems goed aan de gang en met een worm aan de haak kijk ik of er ook al wat vissen op mijn stek gearriveerd zijn. De eerste inzet levert al meteen een mooie aanbeet op van een kleine karper.Deze kleine karpers zijn stuk voor stuk prachtige vissen om te vangen. Jon Arthur vangt lekker door met skimmers en brasems. Hij heeft zijn stek goed opgebouwd en iedere inzet levert een vis van rond de 500 gram op. Met af en toe een grotere vis.

Gaandeweg vang ik minder kleine karpers en meer skimmers. De vertrouwde Bungee gele elastiek doet zijn werk en het blijkt dat skimmers sneller te landen zijn dan de kleine karpers. Het elastiek is sterk genoeg om de haak goed te zetten, maar daarna vergevingsgezind om de vissen veilig te landen.


Jon heeft zich vandaag bijna volledig geconcentreerd op de vaste stok en veel skimmers en brasems gevangen. Hij vist als een perfect geoliede machine en weet snel te voeren en te vissen. Ik kon aan het begin een paar grote karpers vangen met de feederhengel en ben daarna overgeschakeld op de vaste stok.

 

We kijken tevreden terug op onze vissessie op Barston. En de beste manier om dat in Engeland te doen is in de pub van het clubhouse. Het clubhouse bij Barston Lakes ziet er fantastisch uit en mits je je viskleding even uittrekt, kun je er prima even nagenieten van een mooie visdag!Terug

06-11-2015
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank