Vissen in Engeland op Barston Lakes vissen met de vaste stok

(Maurice Prijs) Barston is een mooie commercial fishery in het midden van Engeland. De meeste aantrekkingskracht heeft het grote meer van Barston Lakes. Een groot meer, maar dan heb je het echt wel voor Engelse begrippen over een groot meer…. het grote meer van Barston is 25 hectare groot. In het meer bevindt zich een groot eiland. In Barston zwemmen naast grote karpers ook heel veel kleine karpers, brasems, skimmers en voorn. Als je gaat vissen op Barston, zul je ook steevast specimen hunters tegenkomen die met hun bivvy’s en rodpods op zoek zijn naar een van de grote exemplaren die er rond zwemmen. Op Barston moeten een aantal 40lbs vissen rondzwemmen.

Het grote meer van Barston heeft 125 stekken om te bevissen. De stekken van nummers 90 – 125 kunnen goed met de auto bereikt worden en zijn daardoor ook geschikt voor mindervalide vissers. De auto kan zelfs bijna achter je stek geparkeerd worden.

De overige stekken zijn te bereiken door een flinke wandeling te maken. Houd er rekening mee dat je over een “public footpath” loopt: je kunt ondanks dat het een “public footpath” is ook fietsers en ruiters tegenkomen.

Barston is een commercial fishery waar je in tegenstelling tot andere commercial fisheries met relatief weinig regels te maken hebt. De standaard regels gelden: weerhaakloos vissen, leefnetten alleen bij wedstrijden (karper en silverfish apart in leefnetten doen), geen gevlochten lijn en niet in de oppervlakte vissen.  

Ik ga vandaag met de vaste stok aan de gang en dat betekent het vangen van met name brasem, skimmers en kleine karper. Er bestaat een kans op grotere karper, maar hoofdzakelijk zullen er vissen van rond de kilo gevangen worden.

In verband met het “public footpath” en de langslopende wandelaars, maar met name de voorbijrijdende fietsers en ruiters een waarschuwing: let op bij het afsteken van de vaste stok! Op sommige plekken (met name bij de nummers 1 tot en met 25) loopt het voetpad zo licht achter de visstek langs, dan je goed moet uitkijken bij het afsteken.

 Op een afstand van 11,5 tot 13 meter staat hooguit 130 centimeter water en dat is een prima diepte om met de vaste stok te vissen. Op Barston zwemmen veel brasems, skimmers en kleine karpers dus het kan wel eens een druk dagje worden. Ik gebruik graag een stabiele diamantvormige Drennan Carp 2 dobber. Ten eerste omdat de dobber mooi stabiel in het water staat. Ten tweede omdat de antenne supergoed de te verwachten liftbeten bij deze visserij laat zien. Carp 2 dobbers zijn voorzien van een geel/rode antenne of een geel/gele antenne met halverwege een zwarte markering. De zogenaamde opstekers van brasem zijn zo goed te zien.


Brasems, skimmers en karpers zijn te verwachten dus ik start met het introduceren van wat harde pellets, maiskorrels en wat voorgeweekte 2 mm pellets. Met deze mix kan ik alle kanten op. Gaandeweg de vissessie kan ik kijken wat het beste werkt. Omdat er de nodige vissen zwemmen kan het nooit lang duren voordat er een aanbeet komt.


Na het aanvoeren met de cup kan het gaan beginnen. Een felgekleurde gele maiskorrel op de haak en maar eens kijken of er een of meerdere vissen op de stek aanwezig zijn. Voor de zekerheid heb ik een topkit met een holle gele Bungee elastiek gepakt. Het voordeel van een holle gele Bungee elastiek is dat alle vissen daar veilig mee geland kunnen worden. Mocht een grote karper nu het aas pakken dan weet ik zeker dat dit elastiek me niet in de steek laat en ik de vis veilig kan landen. Ik laat de dobber op de plek waar ik gecupt hebt zakken en niet veel later zie ik aan de zwaarte markering op de antenne van de Carp 2 dobber dat een vis het aas gepakt heeft. Ik zie een stukje geel onder de zwarte markering en vervolgens glijdt de gehele antenne onder water.


Het gele elastiek glijdt soepel uit de top en de eerste skimmer is een feit. In vergelijking met een karper is de dril van een skimmer vrij kort en de skimmer kan veilig in het zachte Speedex schepnet glijden.

 

De skimmers zijn niet heel groot en wegen ongeveer 500 – 750 gram. Er zwemmen er wel heel veel en juist dat geeft een fantastische sport. Soms blijft de antenne hoog in het water staan en heeft een skimmer het aas alweer gepakt. Iedere aanbeet levert een mooie skimmer op. Voorzichtig onthaak ik de skimmers en met een weerhaakloze haak is dat een fluitje van een cent.


De eerste uren zijn het skimmers, skimmers en nog eens skimmers! Wat dat betreft kun je op Barston ontzettend veel vis vangen. Ik wil toch ook graag wat kleine karpers vangen en besluit om meer harde pellets op de stek te brengen. Ik hoop dat dat wat meer kleine karpers zal aantrekken. Na nog de nodige skimmers gevangen te hebben, schiet de dobber nu eens een keer onder! Niet een voorzichtig schuin wegglijdende dobber, maar een dobber die echt onderschiet! Dit soort agressieve beten is kenmerkend voor karper en aan de elastiek is te zien dat dit zeker geen skimmer is. Niet veel later is een kleine, maar ontzettend mooie karper veilig geland.

 

Ondanks de harde pellets vang ik nog volop skimmers met een enkele kleine karper tussendoor. De grote karpers laten het vandaag afweten. Barston zit vol met barstensvol (of Barstonsvol) met skimmers en die zijn met de vaste stok goed te vangen!  

Wil je eens meer te weten komen over Barston Lakes of een keer gaan vissen op Barston Lakes, neem dat een kijkje op de volgende website http://www.barstonlakes.co.uk /

 Terug

08-10-2015
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank