Het zegenseizoen is weer begonnen.

Het is weer november en iedereen weet wat dat betekent: de beroepsvissers mogen weer aan de slag met de zegen. Als je de mannen bezig ziet op wateren als het Veluwemeer, het Wolderwijd en het Gooimeer, vraag je je af of er uberhaupt nog vis overblijft als de heren zijn langsgeweest.

Een paar jaar terug heeft Sportvisserij MidWest Nederland de handschoen opgepakt en is de juridische strijd aangegaan met de beroepsvissers. De tijd van praten en koffie drinken is voorbij. Gelukkig hebben ze dat in deze Federatie in de gaten, nu de rest nog.  Een papierberg later, en na de nodige procedures via een Geschillencommissie, was er zelfs een rechtszaak nodig om de beroepsvissers te vangen. De eerste zege(n) was/is voor de Federatie.

Sportvisserij MidWest Nederland blijft helaas verplicht om 3 verschillende toestemmingen uit te geven voor de zegenvisserij. Voor het Veluwemeer/Drontermeer, Wolderwijd/Nuldernauw en Gooimeer/Eemmeer. In de toestemmingen staat vermeld hoeveel vis gevangen mag worden. Met name de quotaverlagingen zijn een grote overwinning. Het IJsselmeer is al leeg. Nu zien te voorkomen dat de eerdergenoemde wateren straks ook leeg zijn.

Dat het lastig is om tot afspraken te komen met beroepsvissers, blijkt wel uit het ontstaan en het verloop van de rechtszaak die de Federatie moest voeren. De beroepsvisser die de rechten heeft op het Veluwemeer/ Drontermeer, kon in januari van dit jaar niet met de verlaging van de quota instemmen. Ondanks de afspraak dat het advies bindend zou zijn, heeft hij een kort geding tegen de Federatie aangespannen om het advies van de Geschillencommissie voor het Veluwemeer/ Drontermeer ongeldig te laten maken. Het oordeel van de rechter was dat de uitspraak van de Geschillencommissie bindend is en dat het de Federatie is toegestaan de quota daarop aan te passen. Ook de inkomstenderving was voor de rechter geen reden om het oude quotum toe te wijzen. Samengevat heeft de Federatie op alle punten gewonnen.

Na de uitspraken van de Geschillencommissie is Sportvisserij MidWest Nederland in gesprek gegaan met de beroepsvissers die vissen op het Gooimeer en Eemmeer. Met hen is afgesproken dat de reeds lang bestaande quota van 100 ton brasem en 60 ton blankvoorn voor het seizoen 2014/2015 worden teruggebracht naar 25 ton brasem en 15 ton blankvoorn per beroepsvisser. Het vissen op blankvoorn is voor hen niet interessant omdat die nauwelijks wordt gevangen. Ook wordt het aantal visdagen beperkt en de periode van de zegenvisserij met 2 weken ingekort, zodat onze controleurs minder worden belast. Na deze eerste stap praten we volgend jaar verder over een verdere verlaging. Met deze afspraak is een grote stap gezet in de noodzakelijke vermindering van de visserijdruk op het Gooimeer en Eemmeer.

Controle
Met alle beroepsvissers zijn afspraken gemaakt over het vooraf melden van hun activiteiten zodat onze controleurs weten wat er op het water gebeurt. De controle is daarop is steekproefsgewijs, zowel tijdens het vissen als bij het aanlanden.Wij zijn natuurlijk stinkend nieuwsgierig naar de praktijk. Afspraken maken en afdwingen is prachtig, nu de naleving nog. Het wachten is op de eerste beroepsvisser die tegen een prent aanloopt.Terug

13-11-2014
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank