Donderpadjes met donderse Pat

( Pat Gayet ) Zaterdag 21 juni was het dan zover. De eerste te vissen koningswedstrijd van de hengelsport vereniging de Berm in Boxmeer stond op de agenda. Het viswater onder de stuw in Sambeek is al bekend als zijnde water waar dit watermonster (de donderderpad) massaal gehuisvest is. Nu ben ik dus helemaaaaaal geen liefhebber van de jacht op dit formaat vis. Je bent nu eenmaal lid van een vereniging en wil dan natuurlijk ook in contact blijven met de andere vissers c.q. leden en om nu niet helemaal het contact te verliezen besluit je dus maar deel te nemen aan de wedstrijd.

Het was voor mij dit jaar dan ook de eerste keer dat ik me weer aan de Maas bevond. Het vijvervissen blijft toch mijn favoriete hengelsportactiviteit en dan met name het karpervissen met de stok of het vissen op zeelten. Vandaag werd het dus stromend water vissen met de nodige scheepvaart die in een keer je hele voerplek leegzuigt. Na veel geworstel om op je visplek te komen door de nodige begroeiing van twee kontjes hoog gras en dikke zwerfkeien. Ik kan mij ook voorstellen dat de oudere sportvissers de pijp al ng aan Maarten hebben gegeven  voordat de wedstrijd begonnen is. Gelukkig loot ik wel een plek zonder begroeiing. Geen in de weg hangende takken en ander zooi op mijn stek ennu  kan ik mijn stekkie opbouwen zonder bang te hoeven zijn dat mijn kist verschuift op de Maaskeien en ik mijn rug breek bij wijze van spreken.

Ongeveer anderhalve meter water diepte heb ik op 9,5 meter hengel lengte en op de bodem wat onderwaterrommel van keien voor de donderpadjes. Omdat ik geen onderlijnen met weerhaken heb ga ik aan de gang met de lijnen van het karpervissen. Beten krijg ik volop en telkens hangt er zo’n donderse pad aan die net zo makkelijk weer terug in het water valt. Ik maak me er eigenlijk niet zo druk om. De monsters zijn tussen de 3 en 5 cm en hebben nauwelijks enig gewicht, denk ik dan maar. Ik hoop dan ook op de aanbeet van een voorn of brasem. Na dik 1,5 uur  eigenwijs zijn met een paar gram in mijn leefnet, begin ik toch maar een onderlijn met weerhaak klaar te maken.

De manier van vissen zet zo helemaal geen zoden aan de dijk. Ik merk ook dat de andere vissers veel minder aanbeten krijgen dan ik. Met weerhaak begin ik een inhaalslag te maken en vliegen de padjes door de lucht naar het oversized leefnet. Mijn schepnet blijft de gehele dag droog op de kant liggen want de gramspadjes worden ook gevangen met een elastiek van het karpervissen. Het maakt eigenlijk ook allemaal helemaal niets uit, want wat groters is toch niet aanwezig en zou ook niet de kans krijgen om te kunnen mee profiteren van hetgeen  wordt aangeboden. Ontzettend veel haken heb ik moeten knopen daar die donderse pad na de aanbeet meteen tussen de keien wegduikt en bij het aanslaan de onderlijn meestal breekt. Erg enthousiast zal ik wel nooit worden van deze manier van vissen, ondanks dat ik deze dag toch nog een 2de plaats behaalde met 432 gram. Stan van Son donderde door het padjesveld en behaalde een 1ste plaats.

 Voor mij is het kwestie van  snel vergeten en morgen weer aan de slag met de karpers of zeelten die op mij liggen te wachten op de vijvers waar nog echte hengelsport plaats vind in mijn ogen. Op de stromende Maas in Sambeek zien ze mij niet meer terug, want ik wil wel het plezier in vissen behouden en anders vul ik wel een aquarium waar de donderpadjes niet in misstaan om in te vissen. Nog een wedstrijd koningsvissen afhankelijk van waar is nog maar de vraag.

Er staan meer wedstrijdverslagen en foto’s op www.dehengel.nl  Informatie over mijn visschool op www.visschool.nl  en natuurlijk mijn facebook pagina: https://www.facebook.com/visschooldehengel?ref_type=bookmark 

Groetjes Donder Pat.

P.S  Voor de complete uitslag van de wedstrijd zie Website H.S.V de Berm.

 

 Terug

24-06-2014
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank