Vissen met Wisse, koppelwedstrijd HSV De Roodvin Jubbega

Het seizoen is nu echt van start gegaan. Gezien het aantal wedstrijduitslagen op de site is het wel duidelijk dat de meeste vissers uit de winterslaap zijn ontwaakt. In Friesland kan ik het hele jaar wel in de rondte vissen zo ongeveer. Zoveel wedstrijden als daar op de kalender staan. Vandaag vissen we de eerste koppelwedstrijd van HSV de Roodvin uit Jubbega.


Het PM-kanaal lijkt wel een snelweg

Hemelsbreed gezien ongeveer een kilometer of twintig van Heerenveen. Om zes uur is de loting al in volle gang. Cafe De Turf is de plaats van samenkomst vanwaar de vissers op eigen gelegenheid vertrekken naar het PM-kanaal bij Grou of aan de Leppedyk. Ik mag op goed geluk naar de loting, zodat koppelmaat Vijgeboom vanuit Leeuwarden direct naar het water kan gaan. Nou, dat loten lijkt heel aardig te gaan vandaag, en ik pak twee stekken van de staart. Er zijn slechtere stekken, denk ik nog..

In de week voor de wedstrijd heb ik nog even het idee gelanceerd om de vaste stok mee te nemen. Met de vangsten van vorige wedstrijd in het achterhoofd moet hier iets meer mee te bereiken zijn. Vijgeboom denkt er echter anders over en wil alleen de tactiek  “Dood of de gladiolen” hanteren. Dat wordt weer een rondje langs de bloemist, denk ik hardop. Terwijl Vijgeboom lachend het looprekje monteert op zijn 50+ kruk. Alleen de feeder dus vandaag.


Op stek 41 moet het gebeuren vandaag

Ik neem zoals altijd de korte stek voor mijn rekening en zet uit op 18 meter, Hans V. zet in op een meter of 54. We zitten in het dorp Grou in totaal drie vakken van 14 koppels waarvan één vak aan de Leppedyk. Links van ons zit Harm Kors met zijn zoon. Hij pakt ook de vaste stok uit. 

Om 08.00 uur gaan we van start. Vijgeboom heeft de casters gemaakt en Wisse zoals altijd het voer. Kors vangt op de stok al snel wat kleine vis. De feederstek blijft het eerste uur stil. Dan vlak voor een passerend schip haakt Vijgeboom een vis die daarna van het haakje verdwenen blijkt te zijn. Wisse kan alleen toekijken en hopen dat die top eens krom wil gaan.


Kors sr. en jr. links van ons

Op de staart zit Henk Mulder, die herstellend is van een operatie. Ook met handicap blijft dit een visser om rekening mee te houden. Zeker op een kansrijke stek. Na een uur belt Dave Martens, vanaf het begin van het vak komen weinig opbeurende berichten.

Ik kan de vis niet aan het azen krijgen op de korte lijn die me hier normaal gesproken altijd vis oplevert. Hans V. heeft wel de eerste vis in het netje liggen, en kan glunderend zijn gevleugelde uitspraak ”Vijgeboom vangt altijd een brasem” weer inlijsten. Het is taai met de aanbeten. De buren rechts vangen wel af en toe een vis en doen goed mee. De vaste stok van Harm Kors heeft ook al meerdere keren krom gestaan. Ik denk  nog hardop: Had ik maar… Na de meest idiote combinaties al uitgeprobeerd te hebben blijkt dat een zelfhakend systeem wel erg letterlijk word genomen wanneer de haak diep in mijn pink verdwijnt.  Eerst maar eens een pleister zoeken in de wetenschap dat het systeem goed werkt wanneer de vis wel wil bijten.

Met de minimale aanbeten die we krijgen en niets mee kunnen, zijn we niet de enige vandaag. Ook Dave blijkt hier last van te hebben. Zowel hij als zijn koppelmaat hebben beiden één visje. Halverwege de wedstrijd haak ik iets, zonder een aanbeet te zien. Na een korte run komt de vis mee en maakt onder de kant nogmaals een run. Geen vis te zien, alleen te voelen. Even later is de vis los. Aas niet aangevreten, geen slijm op de onderlijn, wel een beteuterde Wisse op zijn kruk. Wat het voor vis geweest is, daar kunnen we het laatste uur alleen naar raden. Tegen het einde van de wedstrijd heeft Vijgeboom keurig drie vissen gevangen en weet toch een gewicht op de deelnemerskaart te krijgen. Wisse blijft vandaag, op geheel uitzonderlijke wijze, zonder aanbeet dus ook zonder vis.  Misschien is het een idee om mijn visspullen te verkopen, dan krijg je mijn koppelmaat er direct bij.

 
Het blijft bij wat grappen en maar vooruitkijken naar de volgende ronde. Het jaar start stroef, de vangsten zijn in het algemeen erg matig. Met vakwinnaars van net aan vijf, zes kilo kunnen we nog niet spreken van een halleluja-situatie. Natuurlijk zijn dit woorden van een “slechte” verliezer, maar ik ben er van overtuigd dat meerdere deelnemers na vandaag er net zo over denken.

Wat wel positief is om te vermelden: de organisatie van HSV De Roodvin zette weer een mooie wedstrijd uit op een parcours waar normaal best goede vangsten mogelijk zijn. Er zijn per vak vier prijzen verdeeld. Namens de organisatie, Anne Jonker,  kreeg ik snel de uitslag toegestuurd, zie hieronder.

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com

 Hans Wisse

Vak: Leppedijk

1  Huisman-Dost 6060 gram

2 Bouwsma-Dijkstra 5900 gram

3 Alberts-de Boer 5160 gram

4 Snip-Snip 4400 gram

 

Vak: Grou

1 de Haan –vd Meer  5340 gram

2 Schokker-Schokker 3160 gram

3 de Jong –Schoenmaker 2680 gram

4 Koning-Herrema 2600 graqm

 

Vak: Grou

1 Seinstra –Blaauw 5520 gram

2 Stoelwinder-Cox 3520 gr

3 Dekken-Brandsma 3080 gram

4 Marre –Marre 2950 gramTerug

29-04-2013
http://www.topdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank