Aan de kant geschoven of niet goed genoeg?

Wie kent Lud Wever niet. Afkomstig uit Boxmeer is hij al heel wat jaartjes aan de waterkant te vinden. Het zou mij niet verbazen als hij, ruim 70 jaar geleden,  met een hengel in zijn handen geboren is.  Als je de naam Lud laat vallen, denk ik automatisch aan vissen. Winnaar van honderden wedstrijden waaronder, natuurlijk het hoogtepunt  uit zijn wedstrijdcarriere, de winst tijdens het Wereldkampioenschap in 1986. Naast dit WK werd hij maar liefst 10 keer Kampioen van Brabant, 2 keer Kampioen van Gelderland, 2 keer Kampioen van Limburg, won hij 6 keer de Zeslanden, 4 keer de Vierlanden en was hij 2 keer Kampioen van Nederland.

Voor ons heeft Lud Wever in de hengelsport dezelfde status als Johan Cruijff in het voetbal. Tot op de dag van vandaag is Lud bijna niet te verslaan tijdens wedstrijden.   Als hij het op zijn heupen krijgt, vist hij nog steeds de huidige nationale top naar huis. Groot was dan ook onze verbazing toen Sportvisserij Nederland een paar weken geleden de samenstelling van het Veteranenteam, dat dit jaar naar het WK-Veteranen gaat, bekend maakte. Lud stond er niet bij. Het zou toch niet zo zijn dat hij zelf bedankt had voor deelname aan dit team? Ik kon het mij eigenlijk amper voorstellen.


Lud pakt eerst eens een stevige bak erwtensoep

Kort geleden ben ik maar eens in de auto gestapt om een bezoek te brengen aan Lud. Ik wilde toch graag persoonlijk horen waarom hij geen deel meer uitmaakt van het team. Aangekomen in Boxmeer  is het huis van Lud snel gevonden. Ik kon mij herinneren dat ik een jaar of 6 terug ook eens bij Lud ben geweest en mijn GPS weet ook vandaag het adres feilloos te vinden.

Lud zit mij al op te wachten. De koffie komt op tafel en hij begint te vertellen. Over de ruim 70 jaar dat hij al vist, de resultaten die hij behaald heeft en het feit dat hij het gevoel heeft aan de kant geschoven te zijn door de coaches/ keuzecommissie.  Deze commissie bestaat uit: Dirk Ekkelenkamp, Jan van Schendel, Stefan Verhoeven en Andre Schipper. De gedachte dat Lud er zelf mee gestopt is, kan ik al snel de vuilnisbak in gooien. Lud is bedankt! Niet vanwege zijn presteren, maar vanwege zijn leeftijd!


Lud in zijn werkruimte

In de teams van andere landen doen vissers mee die zeker nog wat jaren ouder zijn dan Lud. Lud kan nog wel meevissen met de selectie van de veteranen, maar zal nooit meer in aanmerking komen om naar een WK te gaan. Hij vraagt zich af waarom er dan een Veteranen WK is, als men bij het selecteren van het team voor dit kampioenschap kennelijk op leeftijd discrimineert.

Nu komt aan alles een keer een eind, ook Lud begrijpt dat heel goed. Vervelend genoeg kun je in alle objectiviteit niet zeggen dat Lud het vissen verleerd is of dat zijn prestaties minder zijn geworden. Natuurlijk spring je als 70-jarige niet meer over de heg,  maar dat is toch ook niet de bedoeling in een Veteranenteam? Vis je mee in de Veteranentopcompetitie, dan kom je in aanmerking voor dit team. De coaches bepalen of je goed genoeg bent.


Goede resultaten begint met goed materiaal

Dat er mensen teleurgesteld moeten worden, is duidelijk. Als er maar plaats is voor 5 of 6 man en je moet kiezen uit ongeveer 25 is het lastig om iedereen tevreden te stellen. Zij die gekozen zijn vinden het best; anderen die graag gekozen willen worden, houden hun mond in de hoop er later nog bij te komen.

Toch lijkt het mij toe dat een groot kampioen als Lud het niet verdiend heeft om via een belletje bedankt te worden.  Zelfs voor iemand die een basiscursusje “omgaan met anderen heeft gevolgd” weet dat je op deze manier niet met  zo’n icoon om kunt gaan. Je schopt er niet alleen Lud mee voor de schenen,  je laat meteen voor half wedstrijdvissend Nederland zien hoe  je dit soort zaken afhandelt.


Ook de zelfgemaakte matchpennen zijn absoluut top.

Lud en ik pakken nog een bak koffie en hij gaat mij voor naar zijn werkruimte waar hij al sinds jaar en dag zijn materialen in orde maakt. Veel van zijn spullen maakt hijzelf. Iedereen die weleens met zo’n zelfgemaakte dobber van Lud heeft gevist, weet meteen wat kwaliteit is. Als je zijn verhaal zo aanhoort merk je pas hoe zeer hij op zijn ziel getrapt is door de wijze waarop het bij de selectie van het veteranenteam is gegaan. Als vissen je lust en je leven is, valt het erg zwaar als je het gevoel hebt aan de kant geschoven te zijn.

We nemen hartelijk afscheid en spreken af in het voorjaar in de omgeving van Boxmeer samen een hengeltje uit te gaan gooien. In de auto op weg naar huis vraag ik mij toch af of er in Bilthoven nog iemand te vinden is die er voor gaat zorgen dat Lud op gepaste wijze in het zonnetje wordt gezet. Lid van verdienste of erelid wellicht?

Gijs NederlofTerug

01-02-2013
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank