GHV pakt in 2013 groot uit met diverse jubileumactiviteiten!

De Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), opgericht op 10 juni 1938, bestaat in 2013 al weer 75 jaar. Deze bijzondere mijlpaal wil de GHV niet onopgemerkt aan zich voorbij laten gaan. De Jubileumcommissie, bestaande uit Joop en Willy Ottink, René Bomers, Leo Helmers, Rene Molenveld, Martin Kampshof, Ivo te Kortschot, Herman Oosterholt, Frank Bomers en Erik Mentink, hebben een mooi jubileumprogramma in elkaar gezet. Nagenoeg elke maand is er een jubileumactiviteit .

 
Een van de eerste activiteiten van de GHV was de Nieuwjaarsreceptie met o.a. gastspreker Jan van Schendel. Van te voren had ik mij even verdiept in de blog van Jan van Schendel  waarbij, tot mijn verbazing, het aantal wedstrijden welke Jan vist, opviel. In december 2012 heeft Jan bijna elke dag gevist, ook tweede kerstdag, oudjaarsdag  en zelfs 2 januari 2013. Zo ook deze dag, Jan had nog even gevist in Werkendam, voor ons “de andere kant van Nederland”  terwijl hij ’s avonds nog even een lezing zou houden, je wordt dan toch nieuwsgierig naar deze man, visser, bondscoach en zijn initialen JVS (die bij een ieder bekend zijn).

GHV had de nieuwjaarsreceptie perfect voorbereid: locatie René Bomers Hengelsport Groenlo. Jan van Schendel zou om 18:00 uur arriveren, zodat hij nog even de tijd had om wat te eten en zich voor te bereiden voor zijn verhaal. Stipt op tijd is Jan, na wat handjes geschud te hebben zijn we eerst even naar de Chinees aan de overkant gelopen voor een hapje. Meteen kreeg ik al het gevoel van “ons kent ons”, natuurlijk ging het gesprek aan tafel gelijk over het vissen. Opvallend was hoe toegankelijk Jan van Schendel is en hoe groot zijn passie voor de hengelsport daadwerkelijk is. Een van de zaken waar hij zich vooral voor inzet is de aandacht voor het jeugdvissen, daar kwam hij meerdere malen op terug.

Tegen achten kwamen we terug bij René Bomers Hengelsport, waar de “zaal” al goed vol was; Jan installeerde nog even zijn “hypermoderne” diaprojector en begon aan zijn voordracht. Al snel werd duidelijk dat we hier te maken hadden met een man met passie voor de hengelsport, Jan begint gewoon bij zijn jeugd. Wist u dat “het virus” voor het wedstrijdvissen door Jan zo’n 40 jaar geleden werd opgelopen door te kijken naar de wedstrijdvisser dhr. Pannekoek, een van zijn grote voorbeelden. Ook de evolutie in de hengels kwam aan bod, bamboe, glasvezel, van aluminium tot carbon, bijgestaan door, jawel dia’s. Ook Gerrit Broerer, de eerste man die met (slap) elastiek viste kwam aan bod.

Geboeid bleef de zaal luisteren naar zijn verhaal, van hengels naar montage, van voer naar aas, van de evolutie van de caster naar vissen onder moeilijke omstandigheden, alles kwam aan bod. Niet alleen hoe, maar vooral het waarom. Jan denkt overal over na voordat hij iets doet, de zaal smulde van zijn verhaal en een goed oplettende visser kon hier zeker zijn voordeel uit halen. Jan van Schendel is een man met passie voor de hengelsport, maar vooral een man die zijn boodschap kon overbrengen. Hoe vaak hij niet hamerde op het feit van “DENK EVEN NA” voordat je iets doet, als je iets doet “DOE HET DAN GOED”, zorg dat je materiaal in orde is en “HEB VERTROUWEN” in hetgeen je doet en in je materiaal, “VASTHOUDEN” aan vaste systemen die je hebt ontwikkeld.

Toen begreep ik pas waarom Jan zijn verhaal ondersteunde met een oude diaprojector, dat ding deed het, daar heeft hij vertrouwen in, het ondersteunde hem goed, blijkbaar had hij daar over nagedacht. Jan van Schendel kon de zaal boeien met zijn verhaal en ervaring, kon de boodschap goed overbrengen, het was zeer zeker leerzaam en het gaf mij voldoende tips om mijn eigen vistechniek te verbeteren en daar vertrouwen in te hebben. Nu weet ik waarom zo’n man bondscoach is.

 

Tegen 22:00 uur was het de beurt aan vader en zoon Bakkernes om uitleg te geven over de nieuwtjes bij Evezet en de verschillende toepassingen van de voertjes. Net als bij Jan van Schendel merk je direct de passie voor de hengelsport, vader en zoon, met ervaring in het vissen op wereldkampioenschapniveau, die vertellen over voer, voersamenstellingen en bereidingswijzen. Natuurlijk was een ieder in de zaal een en al oor, de “geheimen” van het vissen liggen toch vooral in de samenstelling van het voer, ja toch?

Evezet , al jaren actief op het gebied van vislokvoeders, kan door het bundelen van eigen ervaringen en die van de visteams, niet alleen kwalitatief goede enkelvoudige producten leveren, maar ook een compleet pakket lokvoeder en aroma’s. Door een goede uitleg over de verschillende producten, hun samenstelling en bereidingswijze bleef de zaal geboeid. Goed is ook te merken dat beide heren een boodschap over willen brengen, denk even goed na wat je wilt bereiken met je voer en welke ingrediënten je daar voor nodig hebt. Wil je niet zo ver gaan, dan biedt Evezet ook goede kant-en-klaarproducten aan die eenvoudig te bereiden zijn en hun succes al meerdere keren hebben bewezen.

De “geheimen” van het lokvoer, indien ze er al zijn, zijn zeker deze avond door menig visser ontdekt, in ieder geval was de tafel met voertjes na afloop snel leeg, we horen en zien de resultaten hier van binnenkort.

Na afloop van de demonstratie heeft Jan van Schendel nog een uurtje verteld over zijn grote vriend de Engelsman Ivan Marks die hem als eerste Nederlander kennis liet maken met het huidig fenomeen "de caster". Geweldig om te horen hoe nou zoiets ontstaat en welke impact het uiteindelijk op de huidige visserij heeft gehad. Je kunt er uren naar luisteren.

Diverse jubileum activiteiten van  De Groenlose Hengelsport Vereniging

Deze start van de jubileumactiviteiten van de GHV was zeer zeker een succes en beloofd veel voor de overige activiteiten die gedurende 2013 plaats zullen vinden. Een leerzame avond, goed georganiseerd en op een goede locatie, met een heerlijk verzorgde catering, complimenten !

Ron Ditters

Overzicht van de komende activiteiten:

·         24 februari is er een winterwedstrijd in de haven van Nijkerk

·          13 maart is de Algemene Leden Vergadering.

·         In april zijn er visworkshops voor de Grolse jeugd

·         11 mei staat het NK voor teams van drie personen

·         22 en 23 juni wordt er een 24-uurs karperwedstrijd gehouden aan de stadsgracht

·         20 juli regionale jeugdwedstrijd

·         10 augustus de grote wedstrijd om het Grolse kanon

·         1 september de Mysteriekoppel voor seniorleden van de GHV, pas tijdens de prijsuitreiking weet je met wie je gevist hebt

·         16 november de grote jubileum feestavond

·         24 november een heuse Roofviswedstrijd

·         13 december is de Vergunning ophaal dag

 

Het hele programma vind je begin januari ook terug op www.visseningroenlo.nlTerug

11-01-2013
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.evezet.nl/cms/index.php/nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank