Karperuitzetting Jan Banninkparkvijver in Leusden

(Erik en Anita Romp)Op 12 oktober heeft een milieu-adviesbureau te Leusden in opdracht van de gemeente Leusden, de Jan Banninkparkvijver in Leusden op diepte te peilen en baggermonsters genomen. Dit was nodig om een duidelijk beeld te krijgen van de bodem, en de diepte. Op 13 oktober hebben we met 6 vrijwilligers weer een aantal stekken kunnen maken. We hebben volop bramen, brandnetels en hop tussen de opslag van wilgen en els weggehaald, zodat we om de 15 meter ruime toegankelijke stekken hebben kunnen maken. Het was een zware klus, en heb vaak gedacht, was ik nog maar 20. Voorlopig zijn de stekken er, en hoeven we ze alleen nog maar bij te houden.Mensen met een beperking kunnen bij ons een plekje zoeken om te vissen. We hebben dit bewust gedaan omdat er voor die mensen wel voldoende vissteigers in Nederland zijn, maar die staan altijd op plekken die aangewezen zijn door instanties, met de kans dat ze bezet zijn door vissers of hanggroep jongeren. Je hebt de keus uit 30 stekken. Is er een keer een stek bezet, kunnen ze een andere stek pakken. Op een aangewezen rolstoelsteiger is dat helaas niet mogelijk. Met heel veel dank aan de vrijwilligers die zich enorm in hebben gezet in ruil voor een bakkie koffie. Ik heb veel respect voor deze jongens. Zonder hen, was dit niet gelukt om zoveel stekken te maken voor mensen met een beperking.5 November heeft de gemeente met een maaiboot de in het water staande begroeiing weggemaaid. Dit was hard nodig omdat de rietkraag die aanwezig was overwoekerd werd door de bramen en de hop, die rijkelijk aanwezig is (was) op de vijver. Met deze actie heeft het riet weer een hoop ruimte om volgend jaar weer uit te groeien, en een schuilplaats kan worden voor de vis.Gisteren 10 november, was de grote dag, Er is karper uit gezet!!! EDKO-VIS uit Rijpwetering heeft met de grootste zorg een berg karpers van rond de 2 kilo, met een enkele uitzondering van ongeveer 5 kilo, uitgezet. Het was een regenachtige dag, en we hadden telefonisch afgesproken dat Edko-vis tussen 14.00 en 16.00 aanwezig zou zijn. De jongens waren er pas om half vijf, omdat ze de grootste moeite hadden om de vis, die nog hyperactief is met het zachte weer, in de bakken te krijgen. Ze sprongen net zo hard weer uit het net als dat ze er in kwamen. Maar uiteindelijk is het toch gelukt om de bestelde karper in de tank op de auto te krijgen.

Na een reis van ongeveer anderhalf uur kwamen de karpers heelhuids aan op de vijver. Nadat ze voorzichtig uit de tank waren geschept, en met zachte hand in een ruime bak naar het water werden verplaatst, konden de karpers naar hartenlust zwemmen in het mooie Jan Banninkpark.


Deze uitzetting is tot stand gekomen door sponsoring van PCO Advies te Amersfoort en EHR dienstverlening uit Renswoude. Ook hebben we van 3 mensen een gift gekregen om de karpers te kunnen betalen. Mijn vrouw en ik zijn ontzettend blij, dat er mensen zijn die ons steunen. Samen kunnen we de mensen die een beperking hebben toch nog laten vissen, en een mooi bestand aan vis aanbieden. Ook voor de mensen die niet meer kunnen vissen omdat de armen niet meer werken. Ons team van vrijwilligers staan voor de mensen klaar om ze te helpen met alles wat met vissen te maken heeft. We hebben zelfs blinde mensen op de vijver gehad. En deze mensen hebben een ervaring van hun leven gehad. Zelf vis vangen en even vasthouden om te voelen. Gewoon geweldig.

Na deze werkzaamheden zijn we dit seizoen klaar, en gaan werken aan de voorbereiding voor volgend jaar. De karper kan deze winter even wennen, en in het voorjaar hopen we aan de stekken te kunnen werken om ze veilig te maken voor de rolstoelen en scootmobielen. We gaan er voor 200% voor om volgend jaar nog meer mensen met een beperking van de hengelsport te laten genieten, en ze een dag van hun leven te geven

 

Met een vriendelijke visgroet

Erik en Anita Romp

Hengelsport Adviescentrum ScherpenzeelTerug

12-11-2012
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank