Palingrookwedstrijd in Elburg

In Elburg wordt in het pinksterweekend van 21 en 22 mei voor de zevende keer de puntervisserij gehouden. Met kleine vissersbootjes wordt langs de voormalige kustlijn van de Zuiderzee op aal gevist zoals dat ook in vroegere tijden gebeurde.
 
Aan een lijn van 800 meter katoen wordt om de drie voam (zes meter) een zijlijntje met een haakje bevestigd. Aan dit haakje komt een worm of klein visje. De haken worden op een speciale manier op een hoekbak in een laagje zand gelegd en vervolgens vanaf de punter het water ingevierd: het zogenaamde `schieten`. De volgende morgen in alle vroegte worden de lijnen weer binnengehaald met daaraan (hopelijk) een mooi maaltje paling.

De deelnemende punters (komende uit Urk, Grafhorst, Giethoorn, Noordeinde, Kampen en Elburg) zullen afmeren rondom de voormalige visafslag van Elburg waar ook de activiteiten plaats zullen vinden. Dit alles is voor het publiek te volgen.

Op vrijdag 21 mei om 18.15 uur begint het palaver voor de deelnemers in de visafslag en aansluitend worden de hoekbakken klaargemaakt. Rond 20.00 uur vertrekken de punters naar de visgronden. Zaterdagmorgen 22 mei wordt in alle vroegte de vangst binnengehaald en gewogen. Dan wordt duidelijk wie dit jaar de felbegeerde trofee voor beste puntervisser van Elburg in ontvangst mag nemen.

Rond 14.30 uur wordt de gerookte paling en poon geveild in de visafslag. Het publiek kan dan plaatsnemen in de bankjes en proberen om (tegen een zo gunstig mogelijke prijs) deze versgerookte lekkernijen te bemachtigen. Ondertussen zal buiten de visafslag het hoekwant worden klaargemaakt voor het volgende `schot`.

Daarnaast zal vanaf 10.00 uur het open kampioenschap palingroken van Elburg plaatsvinden. Deelnemers kunnen zich opgeven bij Geert van den Pol (06-24841233) of Gerrit van der Heide (06-42806523). Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro.

Om 15.00 uur wordt de gerookte aal gekeurd door een vakkundige jury. Rond 17.00 uur komt er een eind aan de activiteiten.


Terug

19-05-2010
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank