Visserijsprokkels Ronald Nannings

De zomervakantie is zojuist weer afgelopen en veel sportvissers zijn teruggekeerd van de overvolle stranden of vliegvelden en hebben genoeg energie bijgetankt voor de komende tijd. De maand september staat voor de deur en die maand staat in het teken van de nationale kampioenschappen. In vroeger tijden waren dit tevens selectiewedstrijden voor de naselectie. In de tijd daarvoor mochten de beste 5 naar een WK. Dat zijn al lang vervlogen tijden die thuishoren in geschiedenisboeken. Tegenwoordig is er de topcompetitie waarbij je vrij kunt inschrijven en mee kunt doen. Toch vond ik die naselectie ook wel wat hebben.

Natuurlijk werd er geklaagd over de slechte vangsten, al was dat niet overal zo. Bij de huidige TC- wedstrijden zijn de vangsten soms ook niet om over naar huis te schrijven. Destijds viste je in 1 dag twee wedstrijden en ook nog eens op twee verschillende parkoersen. Dat was nog eens topsport! Met je topsets heen en weer slepen, wat een gejaag was dat! In elk geval kijk ik er met een goed gevoel op terug. Afgelopen weken heb ik uiteraard wat wedstrijden gevist. Eén weekend had ik een visweekend vrij, maar zo creatief als ik kan zijn kwam ik uit bij de Suikerbietencup ergens in het Oosten van het land.

Deze suikerbietencup wordt elk jaar gehouden en er lag in elk geval een mooie hoofdprijs te wachten in de vorm van een mooi geldbedrag. Ik had ingeschreven voor deze wedstrijd en tot grote verbazing van mezelf en de organisatie bleek ik die ochtend de eerste deelnemer te zijn die zich meldde. De rest van de vissers lag nog naast moeder de vrouw hun roes uit te slapen, want het bleek één groot feest in het dorp. In elk geval kwamen daarna de vissers binnendruppelen. Ik trok helaas geen topnummer, maar eentje stijf in het midden van het vak. Ik had echter snode plannen om een zeelt of een paar mooie brasems te gaan vangen.

Gewapend met maiskorrels en dendrobena’s zou ik dit kanaaltje wel eens onveilig gaan maken. De zeelten en brasems dachten er anders over. Zij lieten zich niet zien. Wat overbleef waren kleine voorntjes en bliekjes die zo in mijn aquarium rond konden zwemmen. Ook met een rijk gestoffeerde haak bleken ze geen moeite te hebben. De maiskorrel lieten alle vissen met rust, dus was ik gedwongen om gewoon verder te vissen op al het kleine sprot. Achteraf bleek dat niemand een brasem of zeelt had gevangen. Een goede visser naast de kop had gewoon in het midden van het kanaal gevist en won de wedstrijd. Zelf eindigde ik net buiten de prijzen, ook dat hoort erbij.

De week erna had ik twee wedstrijden in 1 weekend, zo heb je niets  en zo heb je alles. Ik begon de zaterdag prima, geholpen door een gunstige loting wist ik deze competitiewedstrijd op mijn naam te schrijven. Met ruim 13 kilo had ik mij prima vermaakt. Dit in tegenstelling tot andere deelnemers die bijna geen vis aan de schubben konden krijgen. De dag erna viste ik het kampioenschap om Alkmaar, aan het Noordhollands Kanaal bij Akersloot. De vangsten zijn er de laatste tijd prima, dus goed gemutst ging ik er naar toe.

Helaas liep het allemaal niet zo soepel tijdens deze wedstrijd. Ik verspeelde in het begin een mooie vis en als uitsmijter ook nog mijn voorslagen. Kortom, dat gaat weer lekker vandaag verzuchtte ik. Om een lang verhaal kort te maken, het was niet mijn wedstrijd, verkeerde keuzes en gepruts alom, snel vergeten dus. De week erna mocht ik met mijn vereniging aantreden tegen KV de Goudkarper. Normaal als we naar België gaan kunnen we weer met de staart tussen de benen naar huis. Dit keer was het in ons thuiswater, de Westfriesevaart. Alhoewel thuiswater, wij hebben als vereniging er een aantal jaar niet kunnen vissen.

Gelukkig was het dit jaar anders en mochten we eindelijk weer aan de vaart gaan zitten. We waren ook allemaal benieuwd of er nog wat vis te vangen was. Het weer zat in elk geval mee, want het was verzengend heet aan de waterkant. Gelukkig was er nog vis te vangen aan de vaart, maar wel erg plaatselijk. Wat ook opviel was dat er met de vaste stok werkelijk bijna niets te vangen viel. Hier en daar een baarsje en dat was het dan ook. In eerdere jaren konden we nog een mooi netje voorns vangen, maar die tijd is echt voorbij. Met dank aan de aalscholvers en de beroepsvissers. De aalscholver de heeft honger, de beroepsvisser ook, maar dan op een andere manier. Maar het doet het vissershart wel pijn als je zo hard de visstand achteruit ziet hollen. Voor mezelf viste ik een goede wedstrijd, in het midden 12,5 kilo vangen is zo slecht nog niet, ik werd daar derde mee.

Afgelopen week mochten we ook aantreden als vereniging bij het NK korpsen. We hadden ons daarvoor geplaatst via de federatie. Het vissen was in de Lage Vaart bij Lelystad, niet bepaald een water wat op mijn lijf geschreven is. Soms een goede uitslag, maar ook hele slechte uitslagen. Sommige wateren liggen mij nu eenmaal beter. In elk geval hadden we er getraind en onze overtuiging was dat de bonusvis, een brasem of zeelt de doorslag zou gaan geven. We hadden onze strategie er ook op ingesteld. Het bleek echter niet de goede tactiek te zijn, je moest gewoon op snelheid vissen en de wedstrijd netjes uitvissen.

En juist die momenten die we kozen om op de bonusvis te gaan vissen, bleken nu fataal te zijn. Je verliest daarmee kostbare tijd, waardoor je achter de feiten aanloopt. Het hoort het nu eenmaal bij, voor hetzelfde geld hangt er wel een bonusvis aan en ben je dé man. Deze week staat in het teken van de NK dobber individueel en feeder, waarvoor ik mij ook heb geplaatst. Ik wens in elk geval alle NK deelnemers veel geluk en succes toe.

 


Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.

 

 Foto’s suikerbietencup, met dank aan:  fotoclub LemelerveldTerug

03-09-2022
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.jvbaits.nl
blank