Visserijsprokkels Ronald Nannings

De maandagavondfeedercompetitie van HSV Alkmaar is afgelopen maand begonnen. Een goed georganiseerde serie feederwedstrijden, onder begeleiding van Karenza Smeeing en Joop van Boxtel. Afgelopen jaar mocht ik deze competitie winnen. Het was toen een strijd tussen teamgenoot Ton van de Nieuwboer en Peter Krijgsman. Ook dit jaar waren de messen weer flink scherp geslepen. Tijdens mijn bezoekjes aan Nipro riepen Ton en Peter in koor dat ik dit jaar kansloos zou zijn. Peter riep zelfs dat ik 10 keer een 0 zou vissen; het blijft natuurlijk vissen.

De eerste wedstrijd dacht ik goed te zijn begonnen, maar kennelijk zat ik aan de verkeerde kant van het parcours, want Peter en ik laadden een kruiwagen vol met punten. De gedachte van Peter dat ik niets zou vangen kwam niet uit, want ik had ruim 4 kilo. De tweede wedstrijd deed ik het voor mijn gevoel niet onaardig, de kop eraf gevist en mijn buren. Toch kwam niet ik niet verder dan 4 punten. De komende wedstrijd naar Schoorldam en dat lijkt een taaie visserij te gaan worden als ik de verhalen zo mag geloven.

Afgelopen week heb samen met de vereniging nog de VNK Cup georganiseerd. Een leuke wedstrijd, met dit keer een beperking van 45 deelnemers. We kregen van de Federatie geen toestemming om meer vissers toe te laten voor dit stukje parcours. De wedstrijd werd in februari gepubliceerd via www.wedstrijdvissen.nl  en deze was binnen no-time vol geboekt. Uiteraard krijgen eigen leden van de vereniging voorrang op de inschrijving. Het zou raar zijn als de eigen leden niet mee kunnen vissen. Zodoende ontstond er een wachtlijst, met een aantal gerenommeerde vissers.

Bij deze wedstrijd bleken Eric en ik de enige organisatoren, gelukkig dat Jan Dirks ons de helpende hand kwam bieden. Tijdens de inschrijving bleken we onaangenaam verrast met het wegblijven van drie deelnemers. Dit alles zonder enig bericht. Dat is natuurlijk een slecht gebaar naar de organisatie, maar ook oncollegiaal richting medevissers. Deze vissers hoeven de komende wedstrijden niet meer mee te doen. Ze komen op onze zwarte lijst en zijn daarom nooit meer welkom. De wedstrijd zelf was vol verrassingen. Mijn idee was dat de zekere winnaar uit vak C zou komen. Sterker nog, ik was er van overtuigd.

Groot was mijn verbazing dat de algemeen winnaar uit het A-vak kwam en nog wel op de hoge nummers. John Vallen wist vriend en vijand te verrassen door deze wedstrijd te winnen. Ramon Ansing, ingeklemd tussen een pluimage lokale voerstrooiers, vist altijd sterk en ook hij wist zijn vak te winnen.  Peter Groeneveld wist het podium vol te maken. Mooi was dat iedereen tevreden was over de organisatie en daar doen we het voor. Of we weer terugkeren aan het Noordhollands Kanaal is echter ook niet zeker.  


De afgelopen week mocht ik ook opdraven als wedstrijdcontroleur voor SVN bij de TC wedstrijd aan het PM-kanaal. Dergelijke wedstrijden kunnen niet zonder controleurs. Tijdens zo’n wedstrijd zie je natuurlijk van alles, voeraanpak, tactiek, techniek en het teamwork zijn dan belangrijke onderdelen. Wereldkampioen Edwin Timmer liep er ook rond en dan maak je onder het genot van een bakje koffie een praatje. Tijdens het voeren keken we enigszins verbaasd naar diverse vissers. Bij Ramon Ansing vielen alle ballen keurig netjes op de stek, maar bij diverse andere vissers hadden Edwin en ik kennelijk een verkeerde bril op. Ook dat kan echter onderdeel van de gekozen tactiek en strategie zijn, maar verbaasd waren we wel.

We zagen ook de dames van het Evezetteam zitten, met 13 meter in de hand en een harde wind was het niet makkelijk om te vissen, wel dapper. De vangsten waren echter zeker niet verkeerd. Afgelopen zaterdag zou ook de selectiedobber in onze Federatie worden gevist. Als teamcaptain probeer je het team op scherp te zetten. We hadden er een paar keer getraind en we waren er van overtuigd dat het een lastige visserij zou worden. Tevens waren er reglementbepalingen waarover ik wat vragen had. Het vragen om duidelijkheid ging volgens sommige teamgenoten wel wat ver. Maar ik ben er soms niet helemaal gerust op als bepalingen niet glashelder zijn geformuleerd.

We hadden voor de gelegenheid Frank Mes uit de polder gevraagd en ook Nick Koopmeiners had wel zin in een potje vissen. Frank had al enige jaren niet meer op kanalen gevist en dat merkten we al snel. Gelukkig leert Frank snel en konden we als team naar de top. Tijdens de wedstrijddag bleken team Tornado en het dames team van Evezet o.a. aanwezig te zijn. Maar ook het ijzersterke team van Kennemerland. Deze gasten kennen elke millimeter van het kanaal, kortom concurrentie genoeg. Er werd digitaal geloot en ik mocht plaats nemen op A5, Coen op B18, Nick Koopmeiners op C33, Frank D44 en Sjaak op E51. Helaas geen kop of staart geloot.

Tijdens de wedstrijd bleek onze voorspelling juist, het was een uiterst taaie visserij, waarbij elke aanbeet beslissend kon zijn. Coen verspeelde een grote vals gehaakte brasem wat hem zeker de sectorwinst zou hebben opgeleverd. Frank en Nick waren aan het worstelen in de middenvakken. Sjaak kon ook niet in de beten komen. Ik had een goede start met gelijk drie fatsoenlijke visjes. Een half uur erna kon ik nog twee kolbleien verschalken. Daarna was het grote zoeken begonnen. Mijn buurman rechts kreeg te maken met een paling op de stek, formaat Anaconda.

In de laatste half uur kreeg ik drie keer beet, waarvan ik er slechts één kon verzilveren. Bij de twee andere beten sloeg ik een slag in de lucht, vermoedelijk toch lijnzwemmers en meestal zijn dat de dikkere vissen. Het vak kon ik helaas niet winnen, maar wist nog wel met 4 gram verschil tweede te worden in het vak. En zodoende was mijn individuele plaatsing een feit. Mooi was ook dat ik voor het korps een één had gevist. Tijdens de prijsuitreiking bleek ons team de titel van twee jaar geleden te hebben geprolongeerd. Zowel Coen, ik, Nick en vermoedelijk Sjaak ook, hebben ons geplaatst voor het individuele NK dobbervissen. Kortom een mooi staaltje teamwork. Uiteraard werd de teamcaptain door zijn teamgenoten in de watten gelegd tijdens de prijsuitreiking.


Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

04-06-2022
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank