Verpa Carp Classic 2010; Pijpelheide

(Gijs Nederlof)Afgelopen dinsdag, 11 mei, stond de tweede wedstrijd van de Verpa Carp Classic 2010 op het programma. Na de Vossenkuil, waar de eerste wedstrijd werd gevist, ging de reis vandaag naar België. Naar Pijpelheide, onder de rook van Antwerpen, waar op de put van De nieuwe Brasem de tweede dag gevist werd.

Vissen in België is toch al niet echt naast de deur. Van Almere naar Pijpelheide is toch een krappe 200 kilometer. Kortom, ’s ochtends om 5.15 uur wordt ik opgepikt door Rene Verhoeckx om op reis te gaan naar België. Rene kon vandaag meevissen omdat de koppelmaat van Jan Renes, Toon van Osch, in Ierland aan de slag moest.Na ruim twee uur sturen komen we in de buurt van de put. Telefoontje van Jan dat de put nergens te vinden is. Kortom na wat heen en weer gebel blijkt het juiste adres Merestraat in Begijnendijk te zijn. Niet zo vreemd als je weet dat Baal, Pijpelheide en Begijnendijk ongeveer één dorp vormen. Je moet het maar weten. Aangekomen bij de put blijkt er een bordje 7A te hangen. Of dit nu betekent dat het adres Merestraat 7A is durf ik niet te zeggen. Het lijkt voor de hand te liggen maar in dit soort situaties weet je het maar nooit.

Auto parkeren naast de kantine en ik weet niet wat ik zie. Een vijvertje waar ik in Nederland zo voorbij zou rijden blijkt in België één van de toplocaties te zijn wat betreft grote vangsten. Ben benieuwd. Lijkt mij al zeer lastig om er 16 koppels fatsoenlijk te plaatsen. Kenners van het water geven aan dat ze er soms wel met 50 vissers naast elkaar zitten. Topvangsten van 150 kilo zijn eerder regel dan uitzondering.Bij de loting trek ik nummer 5. Goede stek? Zou het niet weten. Koppelmaat Geert Pakvis, van Verpa, kiept zijn spullen letterlijk uit de auto en trekt de hengels voor vandaag uit de auto. Normaal vis ik dit soort wedstrijden met mijn Verpa F2. Die blijft vandaag in de tas. Omdat het vandaag sleuren wordt komt de F1 er aan te pas. Praktisch onbreekbaar en perfect geschikt voor het in korte tijd landen van karpertjes van zo 1 tot 5 kilo.
Als zo rond negen uur de bel gaat voor de eerste sessie van 09.00 tot ongeveer 12.30 kan het feest beginnen. Uiteraard vissen wij met de producten van Verpa. Speciaal voor vandaag heeft Geert zijn nieuw ontwikkelde pelletboilies meegenomen. Bedoeling is om die vandaag eens te gaan testen. Schieten met high olie pellets en het feest kan beginnen. De zestien koppels zijn verdeeld over twee sectoren van 8. Naast ons op 4 zit Jeroen Peeters met, invaller voor Martien te Pest, Henk de Reus. Dat zijn lastige klanten. Jeroen en Henk weten allebei hoe je dit soort beestje moet belagen. Aan de andere kant, op 6, zit het duo Arendse/ Verlee. De eerste wedstrijd wonnen zij vak B. Als dan ook nog de Belgen Maurice Meganak en Bart de Cree op 7 in je vak zitten dan weet je dat het lastig gaat worden vandaag.In vak B kom ik op 9 Ron van Oven en Jeroen Gruijs tegen. Als invallers, voor v.d. Willik en van Capelle, ben ik blij dat ze niet in mijn vak zitten. Jan Renes zit met reisgenoot Rene Verhoeckx op 12. In het kommetje, dat in de zomer de topstek is, zitten de duo’s Wil en Jan v.d. Riet en Verpaduo Hans Enthoven en Ronald Jongenotter. Jongenotter is in de woningnood. Afgelopen weekend pakte hij nog een wedstrijd aan het Kanaal door Voorne. Kan een leuke dag worden

De vis laat het niet afweten en wij vangen gelijk op de eerste karpertjes. Drie per uur per man. Leuke vissen met veel strijd. Truc is toch om zodra de vis hangt deze zo snel mogelijk naar boven te trekken en te scheppen. Bij mijn eerste karper let ik even niet op en gaat de karper er zowat met mijn hengel van door. Ook Geert vangt met deze nieuwe pellets regelmatig vis. Het gaat lekker. Krijg zelfs het idee dat we voorin meevissen. In vak B laten de duo’s Renes/Verhoeckx, naast het boompje, en Verpaduo van Doornik/Wanrooij zien dat ze ook hun mannetje staan bij deze visserij. De één na de andere karper wordt gehaakt. Een ander Verpa duo Jo Adriolo/Jan Buters vangen naast karper ook regelmatig dikke brasems. Helaas tellen die tijdens deze wedstrijden niet mee. Jan Buters is wel drie kwartier aan het “trekken” aan één vis. Blijkt het na een lange strijd en veel opmerkingen, “laat Jo het maar doen Jan”, een schitterende karper van bijna negen kilo te zijn. Petje af. Kon er helaas geen foto van schieten. Geen tijd moest zelf ook mijn vis vangen en je hengel even in de steun leggen is er niet bij. Preston schijnt overigens perfecte steunen hiervoor te hebben. Hengel blijft er geheid in vast zitten. Duik ik zeker binnenkort eens verder in.

Omdat er niet gevoerd mag worden is het pelletschieten geblazen. Wij blijven de high olie pellets van Verpa bijschieten. Boven de 10 graden Celsius een perfecte manier om je stek te onderhouden. De olie komt op de bodem los van de pellets en vormt een niet te missen reukspoor voor de karpers.   Dat de nieuwe boiliepellets geen misser zijn blijkt wel uit de vangsten. We blijven goed meedoen. Net voor de middagpauze besluit Geert om flinke hoeveelheid pellets het water in te schieten zodat de voerstek ook tijdens de pauze bezocht blijft worden door de karpers. Dit blijkt achteraf een verkeerde keuze te zijn geweest. Bij het afblazen voor de middagpauze hebben Geert en ik ieder 11 karpers gevangen met een totaal geschat gewicht van rond de veertig kilo. Ik heb zelfs het idee dat we hiermee bovenin meedraaien. Eerst maar eens op naar de broodjes. Het is Belgisch en dus zijn de broodjes perfect verzorgd. . Na een half uur weer terug naar de stek op voor de tweede sessies, die tot 17.00 uur gaat duren.

De nieuwe pelletboilies zijn op en we schakelen over om het al in de markt zijnde assortiment. Geen stootje beet. De buren blijven gewoon vis vangen en wij zitten er voor spek en bonen bij. Geert begint al natte voeten te krijgen en geeft aan dat het schieten van de high oliepellets een verkeerde keuze is geweest. Deze pellets zijn perfect te gebruiken bij temperaturen van boven de tien graden. ’s Middags zijn de temperaturen omgeslagen naar ongeveer 5 graden. Het gevolg hiervan is dat de olie niet vrij komt uit de pellets maar een vette substantie op de bodem vormt. Karper blijkt daar toch niet zo van gecharmeerd te zijn. Kortom we zitten drie uur tegen een niet in beweging te krijgen dobber aan te kijken. De buren echter hebben daar veel minder moeite mee. Henk de Reus vangt een stuk of zeven karpers achter elkaar. Metertje of vijf van Geert af. Verpa(postbode)duo van Wanrooij/Driessen vangt de een na de andere. Ook de Belgen op 7 blijven flink doorhalen. Wij staan droog. Zo rond vier uur, met nog één uur te vissen, krijgen we de vis er weer redelijk op. In een uur tijd vangen we samen nog 6 karpers. Vreemd genoeg ook hier weer drie om drie. Vijf uur is de wedstrijd afgelopen en wij beginnen al nattigheid te voelen. Wordt de tweede afschrijver?Tijdens het wegen blijkt dit inderdaad zo te zijn. Met 49 kilo doen we niet mee. Het drie uur geen vis vangen doen ons de das om. Vak A wordt gewonnen door het Verpa(postbode)duo Michel van Wanrooij/Jos Driessen met 71 ½ kilo. Het op zeven vissende duo Maurice Meganak/Bart de Cree komt met 70 kilo op 2. De derde plaats is voor Carl en Bart Visser met 59 kiloIn vak B gaat de eerste stek naar Hans van Doornik en Jan van Wanrooij. Met ruim 74 kilo blijven zij iedereen de baas. Goede tweede wordt Jan Renes en Rene Verhoeckx. 67 ½ kilo karper is ook niet verkeerd. De derde stek is voor het Verpaduo Jo Adriolo/Jan Buters met 62.700 gram vis.
 Al met al schitterende vangsten die je niet vaak bij wedstrijden op Nederlandse bodem tegenkomt. Na afloop schiet ik in de stromende regen nog, zo goed en zo kwaad als het gaat, wat foto’s en stap ik weer in de bus bij Rene Verhoeckx. Op naar Almere maar eerst nog even langs de Mc Donalds voor wat Big Mac’s. Plain weliswaar want Rene eet ze zonder sla en tomaat.

Op naar de volgende wedstrijd, op naar de Kool bij Doetinchem waar op 8 juni de derde wedstrijd gevist gaat worden.

Gijs Nederlof De resultaten:

Deelnemende koppels Wedstrijd 2
Nieuwe Brasem
Vak Gewicht          Score
B. Bokhorst/B. van Til A 40000   7
Carl & Bart Visser A 59500   3
M. van Wanrooij/Jos Driessen A 71500    1
Martien te Pest/Jeroen Peeters A 52000    5
Geert Pakvis/ Gijs Nederlof A 49000    6
Arendse/Verlee A 29700    8
Meganek Maurice/Cree de Bart A 70000    2
Alain Goverde/ Bert A 55200    4

Peter v.d. Willik/Willem van Capelle

B

21000
   
   7
Jo Adriolo/Jan Buters B    62700     3
van Doornik/van Wanrooij B 74700    1
Jan Renes/Toon van Osch B 67500    2
Noel Gulpen/Arie Roubos B 24700    6
Rien Manders/Edwin v.d. Biggelaar B 43100    4
Wil & Jan v.d. Riet B 34400    5
Hans Endhoven/Ronald Jongenotter B    8

Totalen in grammen
755000

Opmerkingen:

Tijdens deze reeks mag een deelnemer zich laten vervangen.
Tijdens deze wedstrijd maakten onderstaande vissers gebruik van deze mogelijkheid:

Martien te Pest ---- Henk de Reus
Peter v.d. Willik ---- Jeroen Gruijs
Willem van Capellen--- Ron van Oven
Arie Roubos --- Sjors Smilders
Toon van Osch --- Rene VerhoeckxTerug

12-05-2010
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.evezet.nl
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank