Visserijsprokkels Ronald Nannings

De afgelopen maand is het wedstrijdseizoen weer begonnen. Zoals altijd met de voorjaarsklassieker de vier zondagen van HS John Kooy. Bij deze editie bleek het niet eenvoudig te zijn om vis te vangen. De vis bleek er geen zin in te hebben en dat kan natuurlijk ook. In de laatste week van maart begon de TC-feeder voor teams. De wedstrijden begonnen in het altijd gezellige Tiel.  Ook daar bleek de visserij over het algemeen geen eenvoudige opgave te zijn.

De eerste twee dagen wist ik nog een fatsoenlijk netje vis te vangen. De derde dag werd een sof. Ik had, net als mijn buren drie vissen, maar die van mij waren wat kleiner. Op het eind van de wedstrijd haak ik, in de fluit, een fatsoenlijke vis en die kon ik gelijk terugzetten. Kortom, snel inpakken en wegwezen was mijn remedie. Mijn ploeggenoten visten die dag wel een aardige uitslag en dan baal je helemaal als een stekker. Maar eerlijk is eerlijk, tegen de topteams was geen kruid gewassen. Aan de andere kant is er nog genoeg huiswerk te verrichten.

Afgelopen weekend was er ook de start van het wedstrijdseizoen bij Federatie Midwest Nederland. Ze hadden een heuse prijzenwedstrijd georganiseerd. Het fenomeen prijzenwedstrijd was ook al van toepassing bij de Federatie Oost Nederland. Het was dit keer aan het Noordhollands Kanaal dus voor mij lekker dichtbij. De loting werd digitaal verricht, alhoewel ik daar geen voorstander van ben, weet je wel waar je zit en wie je buren zijn. Zodoende kan je vooraf e.e.a. aanpassen; kortom elk nadeel kent zijn voordeel.

Uit de koker kwam stek nummer A4. Een aantal VNK-leden had nog slechter geloot. Sjaak zat ergens in het midden, naast Gerard Beer en Eric Jan, achter in het A-vak. Mijn collega Arthur, zat in het B-vak, ook helemaal in het midden van het parcours. Het was voor Arthur zijn eerste wedstrijd, dus hij wist helemaal niet wat er zou gaan gebeuren. Voorafgaande aan de wedstrijd had ik Arthur goed geïnformeerd, qua aanpak, stekkeuze en de wijze van het opbouwen van de stek. Daarnaast had ik ook zijn feedervoer geprepareerd. Kortom, Arthur kon losgaan.

Voorafgaande aan de wedstrijd dacht ik na over de aanpak. Wel vaste stok of geen vaste stok, en wat zou ik gaan doen met de feeder. Er stond een stevige wind aan het kanaal, maar ik koos er toch voor om de stok op te bouwen. Sommige vissers keken mij wat verbaasd aan. Pierre, mijn linkerbuurman kwam nog even langs om mij een bakkie koffie te geven. Zodoende kon ik wat opwarmen. Ik koos ervoor om een feederstek op te bouwen op driekwart van het kanaal. Omdat het vrij koud was en er hagel en sneeuw was gevallen, zou de vis toch niet het ondiepe gaan opzoeken.  Mijn voeraanpak was vrij eenvoudig. Ik koos weer voor hert vertrouwde v.d. Eynde voer met zwarte leem van Visleem.com.

Wel zou ik voorzichtig gaan starten met opbouwen, daar waar een andere deelnemers met de vaste stok maar liefst 20 ballen het kanaal in donderde. Bij de feeder gooide ik vijf korfjes om de stek op te bouwen. De wedstrijd was een half uur onderweg en ik kwam er achter dat het een vrij taaie visserij zou gaan worden. Met de feeder kreeg ik nauwelijks beet en met de stok ving ik kleine bliekjes van het formaat postzegel. Dat zette ook geen zoden aan de dijk en ik besloot dan ook om mijn loodzetting te wijzigen en een andere onderlijn te pakken. Door deze aanpak kreeg ik een andere aaspresentatie en meteen ving ik een mooie brasem. Gevolgd door wat blieken.

Na een aantal gevangen vissen viel het weer helemaal stil, zodat ik de tijd overbrugde om een korfje te gooien op de lange lijn. Ook daar was het geen feest, de feedertop bleef roerloos. Peter Krijgsman op A2 kreeg de vis er aardig op in het tweede uur. Zijn buurman op A1 zag het niet meer zitten, hij had zijn spullen gepakt en reed weg. Na een half uur vis vangen bleek ook bij Peter de koek op. Pierre, mijn buurman, startte goed, ving een paar vissen en toen was het bij hem ook weer stil. Kortom een uiterst taaie visserij, die steeds variatie vereiste. Ik besloot wat te wisselen met aas en ving uit het niets een paar mooie brasems.

Op de wormen reageerden de vissen ook helemaal niet, dus ik bleef spaarzaam bijvoeren. Vervolgens ving ik nog een paar brasems en wat bliekjes om vervolgens volledig stil te vallen met de vaste stok. Ik besloot het laatste uur met de feeder te gaan vissen. Dat bleek een goede keuze, want op mijn lange lijn ving ik in het laatste uur nog 3 redelijke vissen.

Ondertussen kwamen er verhalen van de vangsten binnen het vak. Eric Jan bleek te zijn ontketend en ving de ene dikke brasem na de ander. De buurman rechts naast mij, wist als een soort struikrover  met een klein feedertje, wat knappe vissen te vangen. Het eindsignaal weerklonk en het was even wachten voor de weegploeg.  De weegploeg was snel ter plekke en de teller bleef bij mij op bijna 10 kilo staan. Daar was ik wel tevreden mee, de buren hadden minder vis, dus ik had het goed gedaan. Ook Eric Jan die een sterke wedstrijd viste maar kwam niet aan mijn gewicht.

Eenmaal in de zaal aangekomen had Midwest Nederland flink uitgepakt. Een uitgebreide prijzentafel was te bewonderen en iedereen kreeg een broodje bal en drinken. Ook werden goodie bags uitgedeeld met voerkorven en een versnapering. Af en toe ben ik wel eens wat mopperig op de federatie, maar dit keer hadden ze het echt goed voor elkaar, mijn complimenten! De prijsuitreiking begint en ik blijk mijn vak te hebben gewonnen, ik krijg maar liefst 200 euro overhandigd.

Stefan Hooyman weet zijn staartstek uit te buiten en wordt algemeen winnaar. Ik eindig uiteindelijk 2e overall, Rein Pal wordt nog knap 3e. Kortom een mooie wedstrijd met een mooi resultaat. Ook Arthur weet zich in de prijzen te vissen, hij wordt 5e in het B vak, voor hem natuurlijk ongekend. Een eerste wedstrijd en dan gelijk een mooi resultaat, daar doen we het voor!       

Zojuist een binnengekomen bericht dat het JWP feederteam bij het WK clubs de wereldtitel heeft geprolongeerd, een ongekende topprestatie, gefeliciteerd mannen!   

 

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

11-04-2022
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.jvbaits.nl
blank