Visserijsprokkels Ronald Nannings

Zoals ik al in mijn laatste sprokkel al schreef staan er voor dit jaar nog een aantal wedstrijden op mijn programma. Met ingang van december gaan we echt de winterperiode in en dat betekent dat ik de Nederlandse havens weer induik om lekker op voorns te gaan vissen.  Vanaf januari zal ik voornamelijk onderlinge wedstrijdjes gaan vissen in mijn omgeving. Andere wedstrijden zitten meestal al vol waardoor ik eigenlijk weinig tot geen keuze heb. Eén van de wedstrijden in het naseizoen waar ik graag aan meedoe is een koppelwedstrijd in Leeuwarden. Een aantal jaar geleden had ik daar voor het laatst met Sjaak Laan gevist. Destijds was het kanaal net uitgebaggerd, zodat de vangsten niet om naar huis te schrijven waren. Onze uitslag van destijds was ook bagger.

Een aantal jaren later mochten we weer aantreden. Bij de ingang van de verzamellocatie stond Hans Vijgeboom klaar met een heuse QR-scanner. We lieten onze code scannen en konden naar binnen. HSV Leeuwarden staat altijd garant voor een goede organisatie. Dat bleek ook deze keer weer; er lagen routekaarten gereed zodat we wisten hoe we moesten rijden om bij het parkoers te komen. Ook onderweg was alles d.m.v. geplaatste bordjes keurig aangegeven.

We hadden stek 2 geloot, vlak bij de spoorbrug, en dit was nu niet bepaald een plek waar ik direct enthousiast van werd. Ik zit liever achter de huizen. Naast ons, onder de boompjes, zaten Fokke Visser en Jeroen de Boer. Op de kopstek de gevreesde gebroeders Snip. Kortom, genoeg concurrentie in onze buurt.De wedstrijd begon en we kwamen beiden niet echt in de wedstrijd. Aan de overkant ving ik met de feeder bijna geen knappe vis, wel baarzen en posjes. Ik besloot om op 20-meter afstand mijn kansen eens te gaan proberen en niet snel daarna ving ik een bliek. Na deze bliek werd weer stil. Sjaak kreeg op de vaste stok de vis ook niet echt aan de praat. Ondertussen keken we beiden een beetje jaloers naar Jeroen de Boer die slag op slag kleine vis ving.  De hoop kwam bij ons terug toen we eindelijk een redelijke brasem vingen. Helaas was dat niet voldoende voor een prijs.

De week erna mocht we aantreden voor de teamwedstrijd T.v.h.J. met team Fiji aan het Noordhollands Kanaal bij Landsmeer. Door de drukke agenda konden we helaas niet gezamenlijk trainen. Samen met Coen van Bommel had ik een tactiek uitgestippeld die wellicht vruchten af zou kunnen werpen. Tijdens de wedstrijd schoten Coen, Guido Nullens en ik goed uit de startblokken. Bert Nullens was wat al te gretig en verspeelde helaas een aantal vissen. Bij Bram liep het allemaal wat stroever; hij ving wel vis maar dan meer kleinere vissen.

Ik zelf viste voor mijn gevoel een goede wedstrijd en uiteindelijk werd ik 3de in het vak. Coen en Guido hadden het nóg beter gedaan en grepen beiden de vakwinst. Bert werd 7de en Bram 9de.  In het dagklassement wisten wij met het Fiji-team 3e te worden. We konden echter niet naar de prijsuitreiking omdat de organisatie geen risico wilde nemen i.v.m. de vele besmettingen. Een goede, weloverwogen en terechte keuze. De definitieve uitslag liet echter een aantal dagen  op zich wachten omdat enkele vissers de weeglijsten mee naar huis hadden genomen.  Kortom een prestatie waar we als team Fiji best tevreden over waren.

De week erna waren Sjaak en ik door Fokke Visser gevraagd om mee te doen met een koppelwedstrijd aan het Noordhollands Kanaal bij Akersloot. Het parkoers herbergt altijd wel voldoende vis om er een leuke wedstrijd te kunnen vissen. Als je in het naseizoen komt worden de vangsten soms wel wat grilliger, zeker als er nachtvorst is geweest. We hadden echter het geluk dat het dit jaar nog niet echt koud is geweest. Sjaak en ik hielden met onze tactiek daar rekening mee. Alhoewel we echt op een feederparkoers zouden zitten, hadden we zo het idee dat de vaste hengel een sleutelrol zou kunnen spelen.

Tijdens de wedstrijd bleek onze voorspelling uit te komen. De vaste hengel speelde op ons stukje parkoers een belangrijke rol. Sjaak had de taak gekregen om dit op zich te nemen en hij deed dat met verve. Ik mocht met de feederhengel aan de slag waarbij ik, in het begin van de wedstrijd de top van brak. Met mijn Shimanohengels heb ik daar nooit last van. Ik had echter een ander merk in mijn foedraal gestopt en dat liep dus minder goed af. Volgende keer maar weer de Shimano’s in mijn foedraal. Ik kan je vertellen dat je niet lekker op je kist zit, als je niet 100% kunt rekenen op je materiaal.

De wedstrijd liep voor ons aardig goed. We waren in een onderling visduel verwikkeld geraakt met de nummer 3 van het parcours. We hadden het zo druk dat we niet toe kwamen aan de soep van Sjaak. Op nummer 1 waren Henk Veenstra en zijn maat aan het zoeken om vis aan de schubben te komen. Wat zij ook deden, zij kwamen niet lekker in de wedstrijd. De strijd werd uiteindelijk beslist met 1 kilo meer vis voor de buren op nummer 3. Zij hadden op de feeder de vis er beter opliggen en dat gaf de doorslag. Sjaak en ik werden uiteindelijk toch nog 2e in het vak en daar konden we achteraf beiden alleen maar tevreden over zijn. De koppelwedstrijden met Sjaak lopen dit jaar overigens goed. Drie keer gevist en tweemaal prijs, dat is natuurlijk top. Kortom, dit smaakt naar meer.

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings.Terug

22-11-2021
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank