Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen week heb ik weer regelmatig aan de waterkant vertoefd. Het weer is tot heden niet verkeerd; niet te warm,  niet te koud en de vis doet zo nu en dan ook aardig mee. Afgelopen week viste ik de één na laatste wedstrijd mee met HSV Alkmaar. Dit zijn de maandagavondwedstrijden. Altijd gezellig en er wordt gevist op het scherpst van de snede. Het lot bepaalde deze wedstrijd dat de top 3 naast elkaar zat. Ik mocht plaats nemen op nummer vier, Peter Krijgsman op nummer vijf en Ton van de Nieuwboer op nummer 6. Outsider Karenza Smeeing mocht plaats nemen op  steknummer11. Vanuit mijn ervaring wist ik dat de hogere nummers beter zouden zijn. Je moet het natuurlijk wel waarmaken.

Peter kwam als een speer uit de startblokken, toen Ton en ik naar een roerloze top stonden te staren had hij al twee forse brasems in zijn leefnet. Dat beloofde wat voor de rest van de wedstrijd. Ik kwam maar moeizaam op gang en Ton ving alleen maar kleine vis. Wat mij verbaasde was dat nummers 1 tot en met 3 kort zaten te vissen. Ik kon dus op de verre afstand een kopstek realiseren. Het wilde echter niet vlotten met die verre stek. Ik ving bliekjes, een grondel en een paar baarsjes. Net toen ik het wilde opgeven landde ik een brasem. Kortom, ik ging er even goed voor zitten. Peter had echter al 4 brasems in zijn net liggen, maar de vijfde had zich vast gezwommen.

Wat Peter ook deed de brasem werkte niet mee en uiteindelijk schoot deze vis los. Gedurende het uur dat volgde, keken Peter en ik naar een roerloze top. Ton ging echter door met mooie vissen vangen. Hij viste iets korter dan wij en dat was beslist beter. Met nog een half uur te gaan gooide ik op hoop van zegen de korte lijn in. Ik had een paar grote korven in het begin aangevoerd, dus wellicht zou er nog wat vis rondzwemmen. Ik had het nog niet gedacht of een mooie brasem greep het aas. Meteen daarna wederom een brasem, wat kan vissen soms vreemd zijn. Hierna ving ik op die korte lijn in korte tijd toch nog een fatsoenlijk gewicht. Met ruim 5 kilo weet ik dat ik geen top 3 vis, maar ik heb wl de meubelen weten te redden.

Ton vangt ruim 6 kilo en Peter weet ik achter mij te laten. Karenza doet echter deze dag goede zaken en maakt zijn stek volledig waar. Hij wint de wedstrijd, waardoor het klassement weer helemaal op zijn kop gaat. Afgelopen zondag ben ik even naar het Voornskanaal gereden. Er zouden maar liefst 179 nieuwe vissteigers zijn aangelegd. De oude steigers hadden hun beste tijd gehad en waren aan vervanging toe. Tot mijn spijt had ik echter mijn verkeerde foudraal in de auto gelegd, waardoor ik met karpervastestokken aan het kanaal stond. Niet een heel handig deze actie van mij. Ik besloot het elastiek 1.8mm zo slap mogelijk in te stellen en kwam tot de conclusie dat dit wel te doen was.

Er was veel kleine vis te vangen, voorntjes, voorns en blieken. Na enige tijd kwam vriend brasem zich melden, zodat ik toch nog een leuke visdag had. Het was even aanpassen , zonder cupkit en de dikke elastiek, maar uiteindelijk ging ook dat prima. De dag er na ben ik naar de Lage Vaart gereden om even te kijken hoe die er bij lag. Over een aantal weken heb ik daar een wedstrijd en ik was er al een tijdje niet meer geweest. Wat mij opviel waren de vele waterplanten onder de kant en het vele eendenkroos dat in de vaart dreef.  Niet echt ideaal met het WK-dames voor de deur. Aan de andere kant weet de organisatie wellicht wel een oplossing te bedenken. Het is natuurlijk een momentopname over een aantal weken kan het eenden kroos al weer weg zijn.

Ik besloot mijn feederhengel uit te pakken en na een aantal worpen was de eerste gelande brasem een feit. Gevolgd door nog wat andere exemplaren. Daarna werd het eendenkroos zo dik dat er niet fatsoenlijk meer te vissen was. Daarnaast kwam er een onweersbui opzetten en ik koos eieren voor mijn geld. Een aantal jaren geleden zat ik eens met iemand aan de Lage Vaart en toen barstte er een wolkbreuk los. Het zag er toen allemaal spookachtig uit met inslaande bliksems en elektriciteitsdraden achter ons. Kortom, inpakken en wegwezen was het credo.

Afgelopen week werden we verrast door een oproep van Sportvisserij MidWest Nederland met het verzoek om meer vrijwilligers, voor o.a. het mede organiseren van viswedstrijden. Kennelijk zit men er om verlegen. Anderhalf jaar geleden echter waren er leden van mijn vereniging die zich vrijwillig aangemeld hadden om te komen helpen. Die werden toen na een telefoontje vriendelijk, doch resoluut, bedankt voor hun diensten. Kennelijk hulp van de verkeerde hengelsportvereniging nietwaar. Dat daarmee het wedstrijdvissen in mijn regio hier niet mee gebaat is moge duidelijk zijn. De leden stellen zich niet meer beschikbaar, ze zijn er helemaal klaar mee.   

De komende weken viert Nederland vakantie. Veel Nederlanders blijven in eigen land, omdat Nederland rood kleurt op de coronakaart zit het buitenland niet op ons te wachten. De inschrijving voor het WK-dames is inmiddels geopend. Verschillende landen hebben zich al aangemeld. De landen België, Frankrijk, Duitsland en Engeland echter (nog) niet. Het is te hopen dat deze landen alsnog aan willen sluiten, maar ik snap ook wel dat men wat terughoudend is, uit angst voor corona.  Een WK-dames met deze landen zou het WK-plaatje wel compleet maken.           

Tot hoorns of tot aan de waterkant.

Ronald Nannings.

 Terug

25-07-2021
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank