Visserijsprokkels Ronald Nannings

Het is duidelijk dat er voor de huidige vorm van viswedstrijden geen versoepeling in zit. Het kabinet heeft een negatief advies meegegeven om evenementen te organiseren. Dit lijkt te zijn verlengd tot 1 september. Zoals ik het begrijp en lees is daardoor het WK voor dames aan de Lage Vaart niet meer mogelijk. Dat is natuurlijk erg jammer, maar het gezondheidsrisico is te groot om een dergelijk groot evenement te organiseren. Er komen toeschouwers, vrijwilligers en deelnemers uit heel Europa en daarbuiten. Die wil je geen risico laten lopen. Terecht dat dit besluit ook uiteindelijk genomen is.

Voor wat betreft de regionale selecties lijken deze ook afgeblazen te worden. Sportvisserij Nederland heeft over dat scenario ook nagedacht. Voor alle Open NK’s waar een federatieve selectiewedstrijd voor wordt georganiseerd, geldt dat er een afvaardiging wordt gegarandeerd voor alle federaties. Dit betekent  dat mocht er geen selectiewedstrijd in de Federatie kunnen worden gehouden er alsnog een mogelijkheid is om je te laten afvaardigen naar het Open NK. Hoe deze afvaardiging tot stand gaat komen is overigens niet duidelijk. Het lijkt erop dat in Bilthoven de bordjes met namen van teams worden omgedraaid, of er worden op goed geluk dartpijltjes gegooid.

Waarschijnlijk vliegen er dan pardoes drie messcherpe dartpijlen in mijn rug, zonder te weten van wie die dartpijlen eigenlijk waren…. Het is te hopen dat, mochten de open NK’s doorgaan, hierin duidelijkheid komt. Aan de andere kant denk ik zelf dat alle open NK’s wel zullen worden afgelast. Dat is zuur, maar zolang er geen vaccin is tegen corona, hoef je er niet veel meer van te verwachten. Misschien kan er nagedacht worden over een andere competitievorm, met minder deelnemers, geen samenscholing en met maatregelen om veiligheid van deelnemers en vrijwilligers te waarborgen.

Dat vissen ook weer bij iedereen populair aan het worden is, is wel duidelijk. Veel ouders en hun kroost gooien tegenwoordig weer een hengeltje uit, een positieve ontwikkeling. Het binnenzitten is natuurlijk niet altijd een pretje. Het is te hopen dat er in de toekomst enkele jeugdigen aan de waterkant blijven hangen  om eens een (jeugd)wedstrijdje te gaan vissen. De afgelopen weken waren er natuurlijk geen viswedstrijden. Dat is natuurlijk wel flink balen, de maand april staat meestal garant voor veel leuke wedstrijden en de vis doet meestal ook goed mee. Dit keer moest ik vaak alleen op pad en een enkele keer met een vismaat.

Zo ook afgelopen weekend, Ton en Elron, teamgenoten in het feederteam “De Onderlinge”, wilden een hengeltje uitgooien aan het Noordhollands Kanaal bij ’t Zand. We hielden onderling genoeg afstand. Ton gaf hieraan gehoor, hij reed  2,5 kilometer verder, dat vond ik ietwat overdreven. Er is meestal wel een visje te vangen en zeker in het weekend wanneer er minder zandboten langs varen. We gingen er daarom eens goed voor zitten. Ton had zijn gloednieuwe feeder uit zijn foedraal getoverd en wij konden alleen maar van grote afstand kwijlend toe gaan kijken. Kortom, Ton stal al weer de show, zonder een vis te vangen. We besloten zuinig te voeren, ik met de vaste stok, Ton en Elron met de feeder.

De schippers en de scheepvaart waren die dag echter ook wakker geworden, want we kregen binnen korte tijd drie volle zandschuiten over onze stekken. Daar werden we niet heel vrolijk van en de vissen al helemaal niet. Meestal wordt het vrij troebel onder water en heeft de vis tijd nodig om weer te gaan azen. Dit keer was vreemd genoeg de vis al vrij snel terug op de stek en konden we weer verder met vissen. De vaste stok was veel kleine vis, vooral blieken en voorns. Op enig moment kon ik ook een mooie brasem landen.

Veel plezier hadden we er niet van, want een volgende armada volle zandboten was al weer op stoom om onze visstekken te verstoren. Ton en Elron mompelden “dit hebben we in geen 20 jaar meegemaakt”. En eerlijk is eerlijk, ik moet ze gelijk geven, want ook ik had dit niet eerder meegemaakt. Het leek wel een gondeltocht van zandschuiten door Giethoorn. In elk geval zakten de vangsten daarna behoorlijk in. Elron wist nog wel een mooie karper te haken die hij na een enerverende dril wist te landen.

Na een paar uur vond ik het wel mooi geweest en pakte snel in. Ton en Elron gooiden er nog een Helders kwartiertje tegenaan. Of dat wat vis heeft opgeleverd vertelt het verhaal niet. De dag erna heb ik met Sjaak Laan aan het kanaal gezeten. Ook dit keer hielden we onderling tenminste vijf meter afstand. Sjaak had zijn vaste stok weer meegenomen en flink wat shoarmakruiden, hij ving weer aan de lopende band zijn vis. Kortom Sjakie Shoarma was weer los.

Vandaag viste ik met de feeder en moest nog wat op gang komen. Veel kleine vis dit keer en als het stil werd kwam de brasem de stek inspecteren gevolgd door een mooie aanbeet. Sjaak bleef maar kleine vis vangen en aangezien hij nog wat huishoudelijke verplichtingen had, hield hij het al snel voor gezien. Uit mijn ooghoeken zag ik alweer een armada zandboten om de hoek van het Noordhollands Kanaal heen schuiven. En ik vond het weer genoeg voor vandaag.

 

Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald NanningsTerug

25-04-2020
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank