Sportviskandidaten gezocht voor VBC Hollands Noorderkwartier.

Samenwerken voor een betere visserij en een goede visstand... Voor beroepsvissers en sportvissers staan de vis en de visstand altijd al in het centrum van de belangstelling. Begrijpelijk: zonder een goede visstand zijn er geen goede visserijmogelijkheden.

Tegenwoordig houden ook waterbeheerders en natuurbeheerders zich bezig met vis. Want een goede visstand is ook om ecologische redenen belangrijk. In het beleid rond waterbeheer en natuurbeheer staan meestal ook maatregelen die de visstand bevorderen (bijvoorbeeld de aanleg van vistrappen en van natuurvriendelijke oevers).

Om de belangen van alle betrokken partijen op elkaar af te stemmen, wordt al sinds 1999 gewerkt aan het instellen van VisstandBeheerCommissies (VBC’s). Een VBC is een platform voor samenwerking en overleg voor belanghebbenden bij de visserij en de visstand in een bepaald gebied. Een VBC brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het waterschap op tal van onderwerpen.

VBC Hollands Noorderkwartier
De VBC Hollands Noorderkwartier maakt een doorstart. De VBC gaat bestaan uit 6 afgevaardigden vanuit de sportvisserij en ook 6 afgevaardigden uit de beroepsvisserij. Een medewerker van Sportvisserij MidWest Nederland faciliteert de VBC inhoudelijk.

Het gebied van Hollands Noorderkwartier is opgedeeld in drie regios’s, West, Zuid-Oost en Noord-Oost*.
Per regio kunnen twee vertegenwoordigers vanuit de hengelsport in de VBC deelnemen. Twee van de huidige vertegenwoordigers (regio West en Zuid-Oost) maken al deel uit van de vernieuwde VBC.

We zijn dus nog op zoek naar:

Vier regionale vertegenwoordigers vanuit de hengelsportverenigingen

 

Wat doet u als vertegenwoordiger in de VBC?

·         De VBC geeft gevraagd en ongevraagd in een vroeg stadium advies richting HHNK en (achterbannen van) de koepelorganisaties op zaken die voor de visrechthebbenden relevant zijn.

·         Voor sport- en beroepsvissers is onderlinge afstemming belangrijk, omdat ze vissen in hetzelfde water. Voor het hoogheemraadschap zijn de visrechthebbende partijen interessante strategische partners in het streven naar duurzaam en ecologisch verantwoord waterbeheer. Voor de visrechthebbende partijen is samenwerking met het hoogheemraadschap interessant, omdat hun beleid en uitvoering invloed hebben op de visstand en visserijkundige aspecten.


Welke kennis/kunde moet u als vertegenwoordiger bezitten?

·         Enige affiniteit met water- en visstandbeheer.

·         Enthousiasme en coöperatief kunnen samenwerken zijn belangrijke eigenschappen.

Wat
kunt u verwachten?

Als vertegenwoordiger informeert u de hengelsportverenigingen in uw regio over de voortgang en deelt met hen de agenda met bijbehorende stukken alsmede de notulen van de VBC bijeenkomsten. De medewerker van Sportvisserij MidWest Nederland faciliteert hier voor een deel in. De vergaderfrequentie is drie maal per jaar of zoveel vaker als nodig is. Het betreft hier een vrijwilligersfunctie.

Voor alle VBC activiteiten worden de reiskosten vergoed (werkelijk gemaakte kosten openbaar vervoer of € 0,29 per kilometer eigen vervoer (2020)).
Vertegenwoordigers van de hengelsportverenigingen worden benoemd voor een periode van vier jaar. De zittingstermijn is maximaal twee aaneengesloten termijnen van vier jaar.

Interesse?
Als u interesse heeft om regiovertegenwoordiger te worden dan kunt u zich met een korte schriftelijke motivatie tot 21 april 2020 aanmelden bij uw hengelsportvereniging of bij Sportvisserij MidWest Nederland.
Een selectiecommissie stelt een lijst met kandidaten op. De hengelsportverenigingen die visrechthebbende zijn in HHNK bepalen via een stemming wie vertegenwoordiger(s) in de VBC wordt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jorke Wessels, adviseur bij Sportvisserij MidWest Nederland, jorke@smwn.nl / tel nr. 06-15672897* Hengelsportverenigingen per regio HHNK
Regio West
HSV Den Helder, HSV De Poel Oudesluis, HSV ’t Voorntje Wieringerwaard, HSV De Eendracht Burgerbrug, HSV De Snoek Wieringen, HSV Alkmaar e.o., HSV VIOD Heerhugowaard, Langedijker Sportvissers e.o., AHB Uitgeest, HVC Castricum, HSV De Karper Bergen, HSV De Vroegte Wint Heiloo, HSV Het Snoekje Heemskerk, HSV Kennemerland Beverwijk, HSV Limmen, VC De Sander Akersloot, HSV Velsen, SMWN

Regio Zuid-Oost
HSV Krommenie e.o., HV Zaanstreek, VZOD Assendelft, AHV Amsterdam, HSV Edam ‘68, HSV Esox ’55 Zaanstad, HSV Landsmeer-Den Ilp, HSV Ons Aller Belang Oostzaan, HSV Purmerend-Afdeling XI, HSV Vislust Monnickendam, HV Haarlem, Viscollege de Hengelaar De Rijp, HSV de Ringdijk Middenbeemster, SMWN

Regio Noord-Oost
HSV Hollands Kroon, HSV Vischlust Barsingerhorn, HSV de Niedorpen, HSV De Baars Schagen, HSV De Dobber Andijk, HSV VNK Medemblik, Hoornse Hengelaarsbond, HSV Obdam e.o., HSV De Vrolijke Visser Bovenkarspel, HSV Ons Genoegen Enkhuizen, HSV Oefen Geduld Wervershoof, HSV De Ondermaats Twisk, HSV Puttersvreugd Venhuizen, HSV ’t Scharretje Nibbixwoud, HSV Willem Barendsz Wervershoof, HSV De Klokkeweel Hoogkarspel, SMWNTerug

16-04-2020
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank