Visserijsprokkels Ronald Nannings

Ik realiseer mij dat er al weer bijna een jaar voorbij is. De feestdagen staan voor de deur. Nog een paar dagen en dan kunnen we de champagnekurken weer laten knallen voor een nieuw wedstrijdjaar. Het is daarom ook een mooi moment om even terug te kijken naar afgelopen jaar. Dat ik niet de enige hierin ben, was duidelijk toen mijn werkgever mij weer had beloond voor het werk wat ik had afgeleverd. Deze beloning was ook op voorspraak van de jongere collega’s die ik mag begeleiden.

We hadden een jaar achter de rug met mooie aanspreekbare resultaten. Het is daarom mooi dat dit tot stand is gekomen door een perfecte samenwerking met een gemeenschappelijk doel. En het is ook leuk dat deze jongere collega’s mij voor advies vragen als zij voor een (loopbaan)keuze staan. De adviezen beperken zich niet alleen tot mijn jonge collega’s, ook het management komt regelmatig bij mij langs om even bij te praten. Kortom allemaal mooie berichten wat betreft mijn werk.

De visserij van afgelopen jaar viel voor mij niet mee. Regelmatig was het niet om vrolijk van te worden, soms zelfs om moedeloos van te worden. Hoogtepunt was natuurlijk de gewonnen selectiewedstrijd van ons team in de Federatiewedstrijd voor teams in een sterk deelnemersveld. Zelf kon ik deze wedstrijd niet echt schitteren, maar door de meubelen te redden, kon ik toch de schade voor het team beperkt houden. Dit hoogtepunt kreeg echter geen goed vervolg op het NK voor teams.  


Het was ook het jaar van de Team-van-het-Jaarwedstrijden. Ondanks alle motivatie, inzet van de teamleden, met niet te vergeten de perfecte ondersteuning van Visleem. com en Marcel v.d. Eynde, konden we (nog) geen rol van betekenis spelen.  Komend jaar is het kijken of het team kan meedoen. Kristov Houbart gaat iets anders doen en ook onze regionale held, Sjaak Laan, kan helaas niet meer meedoen. Deze twee vissers waren een vaste waarde voor het team en dit gemis wordt zeker gevoeld. Neemt niet weg dat de mooie momenten en herinneringen zijn gebleven.

Deze week stond de kerstwedstrijd van VNK op het programma. Een wedstrijd die traditioneel aan het Overlekerkanaal wordt gehouden. Zoals eerder gezegd waren de vangsten op het kanaal prima. Afgelopen week was ik er stiekem geweest om het kanaal aan de tand te voelen. De visserij kenmerkte zich door het vangen van veel mooie maatvoorns. Ik had mijn tactiek al uitgedacht, een centrale plek maken en daar omheen gaan vissen. Een prima gedachte, maar dan moet de tactiek wel werken.

Ik was er echter van overtuigd dat het wel goed moest gaan werken, omdat ik dat proefondervindelijk had ondervonden tijdens deze korte sessie. De opkomst was prima, 25 vissers uit diverse hoeken van het land waren weer present. Ik had mij die dag verslapen, dus kwam ik wat verlaat en slaperig in de zaal. Het nummer was al voor mij getrokken en ik mocht plaatsnemen op nummer 6, naast de lokale held Sjaak Laan. Het vak sterk bezet, met ook jeugdvissers uit de selectie van Friesland, die doen meestal hun huiswerk wel goed.

Ik moest eerst nog wat hondendrollen van mijn stek verwijderen, daar wilde ik niet in trappen. Het is niet voor de eerste keer dat ik naar huis reed, terwijl de onwelriekende geur in mijn auto trok. In elk geval de spullen snel klaarmaken, zorgvuldig peilen en daarna wachten op het beginsignaal De wedstrijd begon en de vissers om mij heen begonnen gelijk mooie vis te vangen. Ik kon alleen baars vangen en viste ook iets korter. Geen nood dacht ik, hardlopers zijn doodlopers. Echter na ruim een uur vissen liep de achterstand alleen maar op en ik begon nu wel een beetje te twijfelen of mijn tactiek wel goed was.

Dan maar iets verder vissen denk ik, meteen daarna gevolgd door een aanbeet en een mooie voorn. Daarna vang ik nog vier voorns op een rij en is het weer stil. Daarna weer kort vissen, weer een paar mooie voorns en dan is het weer stil. Sjaak Laan heeft inmiddels de turbo compleet open staan en vangt slag over slag mooie vis. Gerry Bontekoning heeft het kunstje afgekeken en begin nu ook voorns te vangen.

Knarsetandend aanschouw ik het schouwspel. Ik probeer nog van alles boven de grond, 2 meter boven de grond, casters aan de haak, maden aan de haak. Het is alleen baars wat de klok slaat, met zo nu en dan een voorn. Na vier uur is de martelgang ten einde en kan ik de balans opmaken. Slechts vierde in mijn vak geworden, dat zijn geen resultaten waar ik echt vrolijk van word. Echter nog wel een mooie prijs gekregen van de rijkvoorziene prijzentafel. De dag erna heb ik nog even lekker gevist aan het Noord-Hollands Kanaal. Even lekker zitten en wat vissen vangen, met als bonus een mooie Giebel.

Kortom: eind goed al goed. Ik wens iedereen mooie kerstdagen toe en een gelukkig, gezond en visrijk 2020 toe.

 Tot hoorns of aan de waterkant.

Ronald Nannings

      

 Terug

25-12-2019
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank