Visserijsprokkels Ronald Nannings

Druk, druk, druk; de laatste weken stond ik een aantal weekenddiensten ingepland, zodat van het vissen niet veel terecht is gekomen. Wel zijn we met ons Fiji-team gaan trainen aan het Voorns Kanaal. Dit met het oog op de Team-van-het-Jaarcompetitie. Een kanaal met verschillende gezichten en ook de waterdiepte kan per sector sterk verschillen. We vingen tijdens deze training behoorlijk goed vis. Mooie zware brasems en voorns, dat was geen probleem. De vraag is altijd hoe dit in een wedstrijd zou gaan lopen.

In de tussentijd was er ook een WK-jeugd in Spanje. Wat ik gelezen heb was het daar ook een visserij met verschillende soorten vis: carassio’s en katvissen. Om een fatsoenlijk gewicht te vangen moest je wel heel veel katvissen vangen. Dit ging de Nederlandse jeugdvissers behoorlijk goed af. Je ziet dat een goede training en voorbereiding vooraf zijn vruchten afwerpt. De U20-jeugd heeft het in Spanje geweldig gedaan door een bronzen medaille mee naar huis te nemen. Proficiat heren. In mijn verleden heb ik ook nog wel eens katvissen gevangen, maar niet in dergelijke grote aantallen.

Ik kan mij nog herinneren dat mijn teamgenoot Henk de Reus, van het toenmalig Hengelsportreus team, met een katvis zat te worstelen in Frankrijk. We hadden ons toen geplaatst voor de finale van de Sensas Challenge. Henk wilde de katvis onthaken, maar de katvis werkte niet erg mee. Dus de katvis hapte nog een keer, dit keer in de vinger van Henk. Henk schrok zich een hoedje en viel bijna van zijn viskist. We hebben er toen in Frankrijk erg om moeten lachen. Destijds namen we ook nog een kijkje in de Sensasfabriek die daar in de omgeving gevestigd is. Een leerzame dag om te zien hoe alles werd ontwikkeld. Na afloop kregen we nog wat dozen lokvoer mee. Terug naar de realiteit, terug naar afgelopen week

Dit keer hadden wij met drie man een hotel geboekt in Brielle, zodat we kort voor de wedstrijd nog een hengeltje zouden kunnen gaan uitgooien. In dit hotel verbleef ik ook in de tijd dat de vierdaagse van Wout van Leeuwen werd gevist en ik had er dus goede ervaringen mee. De Wout van Leeuwen wedstrijden waren in die tijd een spektakel, bijna 400 deelnemers uit het binnen- en buitenland visten er 4 dagen achter elkaar. Toen verzamelden we nog bij een truckerscafé bij de brug aan het Hartelkanaal. Dit keer waren Mart en Sjaak van de partij, dus dat zou gezellig worden in het Hotel.

Na de training werden een aantal zaken voor ons wat duidelijker, nog steeds werd er goed gevangen. De vis was echter wel een stuk voorzichtiger aan het azen. In de avond in het hotel nog even dit besproken, het is dan ook altijd lastig om keuzes te maken. Uiteindelijk zijn we na een paar borrels gaan slapen om weer s ’morgens vroeg op te gaan staan. In de nacht werd er nog op de deur geklopt bij de teamleden, maar niemand te bekennen. In de ochtend zagen we Dick Kruize glunderend aan de ontbijttafel staan, die van niks wist. Mart was in een diepe slaap gesukkeld en werd een uur later wakker. We belden en appten nog, maar Mart was in dromenland.

Bij de verzamellocatie waren Kristov en Coen al aanwezig. We praatten ze bij over de laatste stand van zaken. Na de loting konden we naar de stekken. Voorzichtig reden we weg, want de bewoners in Hellevoetsluis zijn niet zo enthousiast bij een invasie van vissers. Je ziet bij meerdere locaties in Nederland dat het draagvlak voor het wedstrijdvissen afneemt. Omdat sommige vissers het niet zo nauw nemen met lawaai te gaan maken, of andere oorzaken. Met andere woorden, als we niet oppassen zijn een aantal wedstrijdwateren voorgoed verleden tijd.   

Na een lange voorbereiding ging het beginsignaal en konden we aan de bak. Ik startte op de 5-meter en 8-meter lijn voor de voorns, op 13 meter ging ik voor de brasem. Er werd dan ook een vorstelijk tafeltje gedekt voor vriend brasem. Onder de kant had ik wat cuppen hennep, casters en een bolletje voer gebracht. De visserij onder de kant begon goed, maar begon als de bekende nachtkaars uit te raken. Dan maar op de lange lijn vissen. Ik zag een aantal schietbeten en sloeg een gat in de lucht; een goed teken, dacht ik nog. Dan zakt de dobber heel langzaam onder, ik tik aan en deze hangt wel. Ik zie mijn top trillen en dat betekent dat het waarschijnlijk een paling is. En jawel hoor, aan de oppervlakte zie ik een paling, ter grootte van een flinke fietsband, die zich in mijn lijn heeft verstrengeld.

De paling weet zich door een Houdini-act te ontkomen en ik cup snel wat bolletje leem en muggenlarven,  in de hoop dat vriend brasem zich toch komt melden. Intussen zijn de beten onder de kant schaars. Ik weet genoeg, dit gaat niet de goede kant op. Ik probeer nog te forceren door muggenlarven te cuppen, dat geeft resultaat, ik krijg de beet er weer in. De vis is echter klein van formaat, met postzegels win je doorgaans de wedstrijd niet. Ik blijf schakelen, kort naar lang, loodzettingen, aas wijzigen, op de grond, van de grond, echter zonder waarneembaar resultaat. Een Limburgs jeugdtalent, links naast mij, weet in de laatste 10 minuten een mooie brasem te verschalken, een mooie prestatie.

Voor mij een startsignaal om het weer lang te proberen, de dobber zakt rustig onder en ik sla aan. Een schele post komt dit keer boven water, niet iets om heel vrolijk van te worden. Het eindsignaal weerklinkt en ik ben blij dat de wedstrijd er op zit. Na een goede training blijkt ons team geen beste beurt te hebben gemaakt. Alleen Mart (sectoroverwinning) en Kristov konden nog wat potten breken. Ook dat hoort bij het vissen, het is even niet anders, volgende keer beter en proficiat voor de prijswinnaars.

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings

 

 

 

 

 



Terug

20-08-2019
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
blank
http://www.fishcresta.eu
blank