Henk Roskam wint in Elburg

Voor het derde jaar op rij hebben de mannen van Groenlo een vergunning kunnen bemachtigen voor de haven van Elburg. De lokale vereniging (“HSV de Poepenkolk” ) vist op elke zaterdag in de maanden november tot en met maart wedstrijden die in no-time vol zitten, dat zegt genoeg. De afgelopen jaren is er door leden van de GHV en gast vissers leuk vis gevangen en een paar maanden na de laatste wedstrijd kreeg de organisatie al de vraag of en wanneer er in de winter van 2018/2019 gevist zou gaan worden in de Elburg. Dat zegt genoeg over het vissen in de havens in de winter periode!

 

Afgelopen zondagochtend, in alle vroegte, togen de deelnemers naar Elburg voor een vijf uurs wedstrijd in de haven. Na een reis van dik een uur kwamen we rond kwart over zeven aan in Elburg. Snel stekken uitzetten, om te voorkomen dat “vrije” vissers op de steigers gaan zitten (ondanks de borden die Dicky Dibbets de dag ervoor geplaatst heeft),


De eerste wedstrijd, ook de eerste GHV wedstrijd in 2019, in de haven zat met 20 deelnemers vol! Tien plekken werden uitgezet op de midden steiger (vak B) en tien in het “kommetje” (vak A) van de Jachthaven. Tijdens en na het uitzetten hadden de deelnemers tijd voor een glaasje “Jans Foezel” om even bij te kletsen of om de tactieken te bespreken. Om 07:30 was iedereen aanwezig en kon er geloot worden. Na het loten meteen naar de stek, grote voordeel was dat de helft van de deelnemers niet al te ver hoefden te lopen aangezien we de auto’s achter de stek konden parkeren. Na het opzetten was het zaak om het bodem verloop goed in kaart te brengen. De dieptes variëren nogal. Zo varieert de diepte aan de jachthaven (vak A) van 0.75 meter tot 1.5 meter en op de midden steiger (vak B) van 1.5 meter tot 2 meter, De te bevissen afstand lag in beide vakken tussen de 3 meter en 4 meter.

 

De meeste deelnemers weten inmiddels al dat de kunst van het havenvissen is om constant kleine beetjes aas, hennep en casters, te brengen om de vis te lokken en daarna aan de praat te houden. Er wordt voornamelijk gevist met casters, hier vang je over het algemeen grotere vissen mee, daarnaast is er genoeg kunstaas op de markt in de vorm van maden, casters en plastic balletjes. Aangezien er op een goede dag meer dan 300 vissen gevangen (door de echte havenvissers) worden is het zaak om de vis zo snel mogelijk op de kant te hebben. Snelheid, daar draait het om…!


Rond half 9 werd er geïnventariseerd wie er al klaar waren. Toen bleek dat iedereen klaar met de voorbereidingen, iedereen had er zin in, was het niet veel later initiator Henk Geurkink die het beginsignaal gaf. Eerst een paar ballen voer het water in en vissen maar. Het duurde dan ook niet lang of de eerste vissen kwamen boven water.

Het eerste uur liep voorspoedig, Vak A was iets beter dan vak B, maar de meeste deelnemers hadden zaten al dik in de kilo’s.

In het tweede uur waren de vangsten in vak A nog steeds beter dan vak B, hier werden de grotere vissen gevangen. In vak A bestond de vangst vooral uit maat voorn (tussen de 15cm en 20 cm).

Het derde uur verliep voor de meeste deelnemers stroever dan de eerste twee uur. De vis was moeilijker te vangen en er moest wat geforceerd worden om de vis aan de schubben te komen. De een pakte een andere topset met een lichtere dobber, de ander koos er voor om dieper of ondieper te gaan vissen. Wat ze wel allemaal deden is constant bijgooien van aas. Maar ook in het derde uur waren er deelnemers die wel lekker door vingen. Om half twaalf was het pauze. Even de benen strekken en een sanitaire stop!


Om twaalf uur werd de wedstrijd vervolgd en vrijwel vanaf het begin werd er door bijna iedereen goed gevangen, de vis had er weer zien in. Het vierde uur werd het overal weer iets beter en werden er ook vaker wat grovere vissen gevangen.


Het laatste uur was het erg wisselvallig. In vak A werden nu de grovere vissen gevangen en in vak B de kleinere vis, maar iedereen wist met grote regelmaat een vis te vangen. Om twee uur was het helaas afgelopen. Snel alles droogmaken, opruimen en wegen. Zoals verwacht kwam er veel, heel veel vis boven water. Meerdere deelnemers met ruim 150 vissen en een enkele uitschieter over de 200 stuks! Op de midden steiger ook veel maat voorn en enkele mooie grote voorns. In het “kommetje” meer grove vis en grotere aantallen. Om kwart over drie was het wegen klaar en kon de stand opgemaakt worden, vak A ruim 182 kilo en in vak B ruim151 kilo, en volgde de prijsuitreiking. Elk vak drie prijzen en een “lucky loser” in de vorm van een waardebon aangeboden door Hengelsport Hennie Kruidenier. Paul en Monique onwijs bedankt.Uitslag Havenwedstrijd Elburg 2019

 

Vak A:

1.

Henk Roskam

36.000

gram

2.

Henk Geurkink

25.800

gram

3.

Paul Keizers

23.980

gram

 

Vak B:

1.

Dicky Dibbets

23.380

gram

2.

Willy Blom

21.430

gram

3.

Rieks Loves

19.625

gram

 

 

Eindstand 1ste Havenwedstrijd Elburg 2019:

1.

Henk Roskam

36.000

gram.

2.

Dicky Dibbets

23.380

gram

3.

Henk Geurkink

25.800

gram

4.

Willy Blom

21.430

gram

5.

Paul Keizers

23.980

gram

6.

Rieks Lovess

19.625

gram

7.

Henk Bargeman

21.965

gram

8.

Remko Stöteler

17.055

gram

9.

Ruud Pasman

17.800

gram

10.

Gerrit Scheggetman

16.210

gram

11.

Frank Bomers

14.815

gram

12.

Theo Waayerdink

13.800

gram

13.

Rob Beerten

13.750

gram

14.

Patric Kockmann

12.130

gram

15.

Jus Pasman

11.750

gram

16.

Bennie Leussink

10.115

gram

17.

Jan Timmerije

 9.130

gram

18.

Christian Heiart

 9.095

gram

19.

Vincent te Braake

 8.125

gram

20.

Ivo te Kortschot

 8.050

gram

De eerst volgende havenwedstrijd wordt gevist op zondag 10 februari. De eerst volgende competitie wedstrijd wordt gevist op zondag 27 januari aan de Berkel te Borculo.

Maar voordat het zover is komt eerst Jan van de Bovenkamp op onze nieuwjaarsreceptie een lezing geven over het vissen in een haven. Benieuwd wat Jan van de Bovenkamp doet met Jagermeister en lokvoer? Kom dan woensdag 23 januari naar ons clubgebouw "Het Wilgenpark", Beltrumseweg 3a. 7141VJ Groenlo, De avond begint om 20:00 uur en de koffie staat klaar. Voor meer info, zie www.visseningroenlo.nl

 Terug

15-01-2019
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank