Visserijsprokkels Ronald Nannings

Afgelopen weken minder gevist, omdat er eenvoudigweg weinig open wedstrijden op het programma stonden. Natuurlijk kun je in Friesland nog wel terecht of in het oosten van het land. Maar gezien de afstand en vangsten word ik daar ook niet echt warm van. Afgelopen week werden de Nationale en Internationale kampioenen gehuldigd in Papendal. Ik had ook een uitnodiging gehad, omdat ik mee had gedaan met de topcompetitie, maar was helaas verhinderd. Dat de huldiging een schot in de roos is, blijkt wel uit de vele reacties en de foto’s die ik op facebook had gezien. 


Nu was deze editie van de topcompetitie voor ons team ook niet echt een succes. Er zijn verschillende oorzaken die hieraan ten grondslag liggen. Soms moet het kwartje goed vallen en dat deed het dit jaar duidelijk niet. Nick Koopmeiners kreeg door zijn goede optreden in de TC, een aanbod van een ander team en vist daar dus volgend jaar. Dat betekent dat ons team zonder de bezielende leiding van vader Rob zit. Een flinke aderlating, want door de tactische ingevingen van vader Rob konden we als team nog wel eens verrassend uit de hoek komen. Aan de andere kant is het Nick van harte gegund en is dit goed voor zijn ontwikkeling.

Terug naar het huidige vissen, zoals eerder geschreven draai ik mee met het bestuur van VNK. Eén van de doelstellingen was dat we meer gingen organiseren voor onze trouwe VNK-leden. Al snel kwam de gedachte om weer wat losse winterwedstrijden in Medemblik te gaan vissen. Niet voor de prijzen, maar meer voor de gezelligheid en om de onderlinge contacten te versterken.

We hadden de koppen bij elkaar gestoken en al snel was het pleit beslecht. Aan het Overlekerkanaal is wel een visje te vangen, zolang de aalscholvers maar op vakantie zijn. Voorafgaande aan de wedstrijden werd het kanaal aan de tand gevoeld door verschillende lokale vissers. Op facebook zag je het enthousiasme opbloeien bij de leden. Zelf kon ik natuurlijk niet achter blijven en heb het kanaal ook eens aan de tand gevoeld. Het werd een geweldige vissessie met veel voorns en mooie blieken. Echt zoals vroeger, lekker vis vangen en niet te moeilijk doen.

Sjaak Laan had aangegeven mee te willen helpen en het bestuur had cadeaubonnen van Deen beschikbaar gesteld. Kortom, de organisatie was geregeld. Het enige wat roet in het eten zou kunnen gooien waren de weersomstandigheden. De voorspellingen waren onheilspellend, veel regen, een gure wind en misschien wel natte sneeuw. Al met al geen mooi winterweer om eens een frisse neus te gaan halen.

Bij dergelijke omstandigheden zal het azen van de vis ook minder worden en dus mindere vangsten. Ik had mij goed voorbereid op deze wedstrijd, de tuigen klaargemaakt. Het topelastiek nog eens nagelopen van de hengels, onderlijnen geknoopt, hennep gekookt en wat lokvoer gemaakt. In de morgen was de parkeerplaats redelijk druk. Diverse lokale vissers in en om Medemblik wilden graag mee doen.

Even een babbeltje met Sjaak, dan snel de nummers plaatsen op advies van de lokale vissers en vissen maar. Maar door een communicatiestoornis werden de stekken echter uitgezet op een verkeerd stuk van het parcours. Een lokale visser was de  pure wanhoop nabij en riep dat de vis op het uitgezette stukje parcours nog geboren moest gaan worden. In elk geval had hij de lachers op zijn hand. Na het voeren werden de dobbers al snel op stek gedeponeerd en al vrij snel werd de nul weggewerkt. 


Kortom, zo dramatisch was het nu ook weer niet. Wat wel duidelijk bleek was dat de vis meer rechts lag dan links, de lagere nummers waren vandaag in het nadeel. Sjaak Laan die normaal als een TGV zijn vis uit het water haalt, zat er op stek 2 wat verloren bij. Op dat stukje parcours werd dan ook meer baars en kleinere witvis gevangen. Zelf zat ik op nummer 4 en moest constateren dat het bij mij ook geen vetpot was. Veel kleine baarsjes, die zich als kamikazepiloten op het haakaas storten.

Mijn linkerbuurman moest nog even bijkomen van een verjaardagsfeestje twee dagen geleden en was daarom nog niet helemaal scherp. Henk Eleveld op rechts maakte er gewoon een gezellige dag van, had het hoogste woord en ving zo nu en dan een visje. Zelf haalde ik alles uit de kast om zoveel mogelijk fatsoenlijke vissen te vangen. Dat ging redelijk, maar ik kon niet op tegen de hogere nummers.  

Het was veel schuiven en schakelen met de verschillende topsets en de loodzettingen. Uiteindelijk kon ik wel de betere voorns vangen, maar het waren er wel te weinig. Uiteindelijk werd ik nog nipt derde en bemachtigde nog een cadeaubon van Deen. De gewichten voor een stukje parcours, waar de vis nog geboren moet worden, waren niet echt slecht. 3500 gram was voor de slechtste visser en bijna 10 kilo voor de beste visser. Kortom, het was weer een leuke, gezellige ledenwedstrijd en daar doen we het voor.

De komende periode staan er diverse havenwedstrijden op het programma en uiteraard zal ik daar mijn hengeltje weer gaan uitgooien.

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings  Terug

25-11-2018
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.evezet.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank