Visserijsprokkels Ronald Nannings

Na een drukke werk week stond zaterdag 3 november de koppelwedstrijd in Leeuwarden op het programma. De organisatie was in handen van Hans Vijgeboom van HSV Leeuwarden. Doorgaans heeft Hans de wedstrijdzaken feilloos op de rit. Ook dit keer had HSV Leeuwarden het perfect voor elkaar, er waren zelfs wegwijzers geplaatst. Sjaak Laan en ik hoopten op een stek aan het Van Harinxmakanaal. Op dit stuk kunnen we goed met de vaste stok uit de voeten. 


Sjaak en ik hoopten in elk geval niet aan het Prinses Margriet kanaal te hoeven vissen. Tegen al dat feedergeweld uit Friesland zijn we doorgaans niet opgewassen. De mannen die daar in de buurten wonen kunnen dat kanaal wel dromen en gooien in hun slaap nog 80 meter. De lokale kennis daar is noodzakelijk om een wedstrijd te kunnen winnen. Maar mochten we echter in een sector van het PM-kanaal terecht komen, dan zouden we zeker willen gaan voor de winst.

De verschillen tussen het PM-kanaal en het Van Harinxmakanaal zijn best wel groot. Zo is het PM-kanaal ongeveer 60 meter breed, op sommige stukken nog breder, en het Van Harinxmakanaal 45 meter breed. Het PM-kanaal is doorgaans ook wat dieper en het kan er soms flink stromen. Een vrij algemene tactiek is dat je daar tegen de overkant een stek maakt en kort, zeg maar op 20 meter. Verder is het een kwestie van geknipte pieren brengen en dan wachten op een aanbeet. Soms kunnen die beten vrij lang op zich laten wachten. Doorgaans waait het altijd aan het PM-kanaal en als je niet al te veel vist met de feeder wordt het dan wel een worsteling. De vaste stok is meestal niet renderend, op een enkele uitzondering na.In het Van Harinxmakanaal is de visserij wat gevarieerder; daar is doorgaans op de vaste stok redelijk tot goed vis te vangen. Achter de flats is het echter een stuk minder en kan je de stok meestal wel inpakken. Maar achter de woonhuizen is het doorgaans wel goed, tot uitstekend voor de stokvisserij. Veel blieken, soms een brasem of een voorn. Een fijne visserij ook, secuur met veel variatie. De feeder is daar ook altijd goed voor een paar mooie bonusvissen. Eenmaal in de zaal gekomen een nummer trekken en dan aan de koffie. Ik trek nummer 12, een redelijk nummer in de sector van het Van Harinxmakanaal. Ik zie Sjaak  glunderen als ik hem de kaart toon, dit komt helemaal goed denken we.Eenmaal aan het water gekomen, maakt Sjaak een praatje met een bewoner die vlak bij het parkoers woont. De beste man weet te vertellen dat er de hele week voor zijn deur was gebaggerd in het Van Harinxmakanaal. Nu zie ik aan mijn rechterkant een flinke baggerschuit liggen, die daar ligt aangemeerd. De beste man zag er niet beschonken, maar fris en uitgeslapen uit. Dus Sjaak en ik vreesden voor de wedstrijd het ergste. Door te kijken naar het kanaal werden we ook niet al te vrolijk, het kanaal zag er grijs en smerig uit.De wedstrijd begon en de korven en ballen vlogen weer door de lucht. Sjaak was echter heel behoedzaam aan het cuppen, om de vis niet te laten schrikken. Ik was deze dag veroordeeld om met de feeder te gaan vissen. Ik had een stekje gemaakt op driekwart van het kanaal, in de hoop op een paar mooie vissen.  De buren op links hadden zowel de stok als de feeder uitgepakt, de buren op rechts deden dit ook. Al met al geen verrassingen vandaag, riep Sjaak. Kort na het voeren kwam een bietenboot langs varen, met de vlam in de pijp en een glimlach voer hij voorbij. Het eerste uur hebben we totaal geen beet gezien of waargenomen, onze buren links en rechts ook niet.

Ik besloot maar een kanthengeltje te gaan maken om dicht tegen de beschoeiing aan te gaan vissen. Ik had na een uurtje al een plekje gemaakt door wat kleine voerbolletjes te cuppen. Na tien minuten zag ik dat het lichte pennetje van mij verdween en ik sloeg aan. Een bliek van 100 gram hing eraan en ik dirigeerde de vis snel in mijn schepnet. Die was binnen! De buren hadden nu snel in de gaten wat er aan de hand was en gooiden ook gelijk voer en aas onder de kant. Nog wat driften onder de kant gemaakt en blokkend gevist, maar geen meer te krijgen.

Sjaak was intussen het ene tuig na het andere tuig aan het wisselen. De hele trukendoos werd opengetrokken om een beet  uit te kunnen lokken. Sjaak stelde voor om maar een zaklamp aan zijn haak te binden. De vis dacht er helemaal anders over en had een sonjabakkerdag.  En in de tussentijd discussieerde hij telefonisch nog met de keukenboer over een keukenblad. Het laatste half uur begon het zowaar wat te stromen en meestal is dat goed om de vis te laten azen. Ik probeerde het weer kort en ik ving zomaar 3 leuke baarzen op een rij. Sjaak kwam er snel bij liggen, ook hij was van de nul af. Daarna nog een schele pos en een grondel, daarna was de welbekende koek ook op.

De weegploeg kwam al snel aanwandelen, het zou voor hen een makkelijke dag worden. De buren op rechts vingen 400 gram, wij kwamen door onze eindsprint op 480 gram uit. De buren links kwamen niet boven de 200 gram uit en gingen snel naar huis. Op de eerste vijf nummers van onze sector werd er beduidend meer (wit) vis gevangen. Dit zijn normaal ook de betere nummers, maar het blijft natuurlijk vissen. Wij konden echter geen potten breken op deze dag. Jammer maar helaas! We begrepen dat de op de andere sectoren aan het PM-kanaal er beduidend meer werd gevangen. Er waren gewichten bij van boven de 10 kilo. Door het baggeren was de vis aan het Van Harinxmakanaal de weg naar de voerstek compleet kwijt geraakt.

Daar kan je als organisatie ook niets  aan doen, je hoopt in zo’n geval maar op het beste. In elk geval volgende week weer een wedstrijd en dus nieuwe kansen.

 

Tot Hoorns of aan de waterkant

Ronald Nannings  Terug

04-11-2018
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank