Een blik op dobbers voor de Commercials

Commercial dobbers zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten en gemaakt van verschillende materialen. Het kiezen van de juiste dobber voor de omstandigheden van hetm oment waarop je gaat vissen. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van de juiste dobber? De makkelijkste manier om hier een antwoord op te vinden is om te kijken naar de drie onderdelen van een commercial dobber: onderantenne, dobberlichaam en bovenantenne. Dit zijn de drie onderdelen die bepalen hoe je effectief je commercial dobber is!

 

Onderantenne

De onderantenne van commercial dobbers is gemaakt een van de drie volgende materialen: metaal, carbon of glasfiber. Wat zijn nu de voor- en nadelen van deze materialen?

 

Metalen onderantenne

+ maakt een dobber zeer stabiel

+ goed te gebruiken voor statische aassoorten als pellets

+ goed bij wind en (oppervlakte) stroming

+ zorgt dat een dobber snel staat

- geen buigzaamheid: eens gebogen, altijd gebogen

Carbon onderantenne

+ veelzijdig inzetbaar

+ kan bij veel aassoorten gebruikt worden

+ redelijk buigzaam

- niet zo stabiel als metaal en glas

- kan breken als er te veel druk op wordt uitgeoefend

 

Glasfiber onderantenne

+ extreem flexibel

+ stabiel

+ kan goed in de margins en oppervlakte gevist worden en kan de krachten van grote vis weerstaan

- zwaar materiaal

Dobberlichamen

Commercial dobbers voor de Nederlandse commercials zijn te onderscheiden in drie soorten dobberlichamen: slank, rugby bal en diamantvormig.

Slanke dobberlichamen

Een slanke dobber zorgt voor weinig weerstand voor een aanbijtende karper. Het is daarom de ideale dobber voor de wat moeilijkere omstandigheden. De ideale dobber om met (dode) maden of een expander pellet te vissen.

Rugby balvormige dobberlichamen

We hebben nogal wat diepe commercials, zoals De Sprong en De Kool. Zeker bij de nodige wind zorgt een rugbybalvormig dobberlichaam voor een stabiele aasaanbieding. Dit type dobber met de nodige draagkracht kun je dan goed op de plek houden. De Rugby bal is zeer veelzijdig en veelgebruikt dobberlichaam. Kan met veel aassoorten gebruikt worden. Dit type dobberlichaam is stabiel in het water, zonder de gevoeligheid te verliezen. Dit is daarom een goede allrounder.

Diamantvormige dobberlichamen

Diamantvormige dobberlichamen staan erg stabiel in het water maar zorgen ook – doordat het dobberlichaam taps toeloopt naar de antenne - voor de nodige gevoeligheid om aanbeten goed waar te nemen. 

Dobberantenne

Voor de commercial visserij wordt eigenlijk alleen gebruik gemaakt van een (holle) plastic dobberantenne. Deze plastic dobberantenne is er wel in verschillende lengtes en diameters. Een gevoeligere dobber is uitgerust met een relatief dunne antenne en een margin dobber zal een korte dikke antenne hebben om aanbeten goed waar te kunnen nemen. (Holle) plastic antennes zijn goed zichtbaar, beschikbaar in veel diameters en lengtes en makkelijk (scherp) uit te loden.

 

Als laatste willen we nog even stilstaan bij het dobberoogje. Niet zozeer bepalend voor de aasaanbieding, maar van elementair belang om lekker op commercials te kunnen blijven vissen en vangen. De krachten van karper zorgen ervoor dat mening dobberoogje uit het drijflichaam wordt getrokken waarna de dobber niet meer bruikbaar is. Drennan werkt met dobberoogjes die niet in het drijflichaam geplaatst zijn, maar over de antenne, waardoor lekraken uitgesloten is. De Drennan dobberoogjes zijn ook nog eens een keer extra gedraaid waardoor lijnbeschadiging uitgesloten is. Kortom, het perfecte oogje!

 

Foto 9 dobberoog invoegenTerug

03-07-2020
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
https://www.bdstore.com/tracking/tradetracker/redirect/?tt=23762_982543_40030_&r=
blank
https://www.nextlevelviscoach.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank