Is het tijd voor een vrouwelijke bondscoach..??

(Hans Wisse) We hebben afgelopen weken van een fantastisch internationaal sportevenement kunnen genieten. Het zal niemand zijn ontgaan dat de Olympische spelen voor Team NL verschillende hoogtepunten en ook dieptepunten heeft gekend. Tegelijkertijd gaf de Nederlandse chef de mission, Maurits Hendriks, aan dat hij graag zou zien dat  er een toename komt van het aantal vrouwelijke topcoaches.

Nu weten we allemaal dat hengelsporters niet graag voorop lopen. Maar, wellicht kan hier toch een mooie kans liggen om onze (top) hengelsport een voorbeeldfunctie te laten vervullen. Nog niet zo heel lang gelden is SVN toegetreden tot het NOC-NSF. Als hengelsporter en wedstrijdvisser heb ik hier zelf nog niet veel van gemerkt. Wanneer we goed kijken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen is het aangetoond dat vrouwen in het communiceren sterker zijn dan mannen. Op zich zou daarmee in de top van de Nederlandse hengelsport al een slag te maken zijn. Dan wacht ik ondertussen met spanning op het verslag en de uitleg van de bondscoach over het verloren EK aan de Lage Vaart.

Na de tegenvallende resultaten aan de Lage Vaart, waar het Nederlandse team voor de tweede keer op een thuiswater niet kon imponeren tijdens een internationaal toernooi, is het misschien wel tijd voor een andere koers. Ik weet dat veel vissers het denken, maar niet hardop durven zeggen. Daarom leg ik de uitspraak “de beste stuurlui staan aan wal” naast me neer. Slechte resultaten vragen om een uitleg, zo gaat dat nu eenmaal in de topsport. Vervolgens werd het Nederlandse damesteam vorige weekend genadeloos weggevist in Spanje.

Laat ik iets gedetailleerder de feiten onder woorden proberen te brengen. Want voordat ik het weet noemen verschillende “toppers” uit het circuit mij weer een azijnpisser. Het is spijtig te moeten constateren dat er in de verschillende verslagen van het EK in Almere wordt verwezen naar de meer of mindere goede stekloting. Zo is er zelfs een aan het EK deelnemende Nederlandse international zo vrij om op Facebook een bericht te plaatsen met de vraag of Lage Vaart tijdens het EK wel het strijdtoneel had mogen zijn.

Vreemd, vreemd, vreemd. Volgens mij zit onze bondscoach in de technische commissie van de CIPS. Opvallend is verder dat het maar blijft draaien om de stekloting. Hiermee geef je als verliezer toch aan dat de winnaars min of meer geluk hebben gehad. Of nog sterker, dat het gewonnen WK 2014 ook een kwestie van geluk is geweest. Een beetje dubieus is dat toch wel. Wat mij ook bij elk toernooi opvalt is, dat er bij een in Nederland georganiseerd event, er bij voorbaat al vanuit gegaan wordt dat er bijna of geen thuisvoordeel te behalen valt of is. De uitspraak “totaal geen Nederlandse visserij” tijdens een EK of WK in het buitenland, komt me dan ook langzamerhand mijn neus uit. Wat dan wel een Nederlandse visserij is, zou ik dan graag eens nader uitgelegd zien.

We weten allemaal dat wedstrijdvissen vaak gaat over keuzes maken. Dit zal al beginnen bij het selecteren van de “juiste” teamleden. Nu weten we inmiddels dat de keuzes van de bondscoach ondoorgrondelijk zijn maar mijn klomp breekt als ik zie dat een meervoudig international in de persoon van Kaylee Goedhart wordt gepasseerd, en er in haar plaats twee debutanten meegaan.

Uiteraard met alle respect voor de debuterende dames. Zij hebben zich ongetwijfeld op zeer positieve wijze in de kijker weten te vissen. Of hebben ze dicht bij het vuur gezeten van de bondscoaches..?? Dat laatste laten we maar in het midden. Natuurlijk begrijp ik dat het voor een debutant met de respectabele leeftijd van 68 jaar een geweldige ervaring is om dit mee te kunnen maken. Vooral als je in het achterhoofd hebt dat je rond je zeventigste wordt afgeschreven door de coachende staf. We herinneren ons allemaal nog wel het afserveren van Lud Wever een aantal jaar geleden.  

Toch nog even terugkomend op het begin van mijn artikel. Wil de eerste vrouwelijke hengelsportbondscoach alvast opstaan..?? In ieder geval is me één ding wel duidelijk: SVN is na het toetreden tot het NOC-NSF volledig meegegaan in de Olympische gedachte: Meedoen is belangrijker dan winnen...

Voor vragen, opmerkingen of suggesties: kjwisse@outlook.com   Hans Wisse

 

 

 Terug

29-08-2016
http://www.evezet.nl
blank
https://www.prestoninnovations.com/en
blank
http://www.frenkiesdobbers.nl
blank
http://www.fishcresta.eu
blank
http://www.hemuhengelsport.nl
blank
http://www.jvbaits.nl
blank
http://www.johnkooijhengelsport.nl
blank
https://berenkuil.com/snake-lake
blank
https://www.woutvanleeuwen.nl/
blank
http://www.hengelsport-kruidenier.com/
blank
http://www.garbolino.fr
blank
http://www.petervdwillik.nl
blank
http://www.hengelsportfauna.nl/
blank
http://www.topdobbers.nl
blank
http://www.warmtekleding.nl/
blank
http://www.fishmatrix.co.uk/
blank
https://www.vanpelthengelsport.nl/startpagina
blank